Служебният кабинет отпусна още 6,7 млн. лева на хотелиерите за украинските бежанци

МС отпусна и средства на БДЖ за транспорт на бежанците
85
Служебният кабинет отпусна още 6,7 млн. лева на хотелиерите за украинските бежанци
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебното правителство одобри помощта за одобрените кандидати по "Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

За да се финансират разходите по програмата, са отпуснати допълнителни разходи по бюджета на Министерството на туризма в размер на 6 729 939,80 лева.

С приемането на настоящия акт ще бъде дадена възможност да се изплати помощта по общо 300 подадени заявления от хотелиери, предоставили хуманитарна помощ, изразяваща се в 507 519 нощувки, включително в някои места на настаняване и предоставяне на храна на бежанци в периода, обхващащ времето от 1 до 30 септември 2022 г.

Изпълнението на програмата е администрирано чрез използване на информация от Националния туристически регистър, създадения Регистър за местата за подслон, Единната система за туристическа информация и Системата за управление на национални инвестиции, както и чрез контролни проверки по служебен път с данни от системите на дирекция „Миграция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“ при МВР, Държавната агенция за бежанците и Националната агенция за приходите.

Правителството одобри и промени в разходите по бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията за 2022 г. за „БДЖ-Пътнически превози“ в размер на 1 566 245 лв.

Средствата са предвидени за безплатен превоз на украински граждани под временна закрила, след първоначалната фаза на приемане и настаняване с железопътен и автобусен транспорт до определените населени места на отсядане. Финансовият ресурс ще бъде осигурен от неусвоени до 30 септември 2022 г. безвъзмездни средства по линия на помощта за въздушните превозвачи.

На днешното заседание Министерският съвет прие и решение за оказването на военна и военно-техническа помощ на Украйна, с което декларира готовността на България за принос към мисията на ЕС за подпомагане на Украйна (EUМАМ).

Мисията се провежда в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС с първоначална продължителност две години, от момента на нейното започване. Тя е част от Интегрирания подход на ЕС за оказване на подкрепа на Украйна и ще допринесе за подобряване на военните способности на Въоръжените сили на Украйна, с цел тяхното възстановяване и ефективно провеждане на операции, което ще позволи на страната да защити своята териториална цялост в рамките на международно признатите ѝ граници, ефективно да упражнява своя суверенитет и да защити украинските граждани.

Участието на България в EUMAM ще бъде ясен знак за подкрепата на страната ни към Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз и в частност, на мисията за военно подпомагане на Украйна.

Отчитайки предоставяната помощ от българска страна за Украйна от началото на агресията, досегашният устойчив ангажимент на Република България към Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, както и близостта на конфликта до нашата граница и значението му за сигурността в Европа, приносът на страната ни към новата мисия е в унисон с усилията на останалите държави членки.

С приемането на това решение България затвърждава своята съюзна солидарност към общите усилия в подкрепа на международния мир и сигурност, отчитат от пресслужбата на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде стига меда и маслото от нашия джоб а после да ми казвате, че няма пари за социални политики и пенсии...Хайде стига iдиоти да ми обясняват как парите идват по европрограми а накрая се оказа, че само 1/3 са покрити от Европейския а другото е директно от бюджета...Хайде стига умнокрасиви политици финасирани от америка за нам си какво да ни вменяват чувства за дълг спрямо страна, която не е част от съюза, нито от Нато ...Хайде стига вече!!!!!!
57
0
 
7
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Предлагам хората от Карловско да се пишат украинци, та поне да получат някаква помощ. Може на 5 * хотел на морето да отидат. Ама не вярвам ...
56
0
 
6
 
! Отговори
Баба преди 1 година
За какво съм работила и съм си дала здравето за тая държава? Да взимам 590 лв пенсия от тях 353 отиват за лекарства уж по каса. Това ако не е геноцид здраве му кажи.България не е на българите.
55
17
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 44 преди 1 година
"Отношението към хора в беда е показателно за духовното израстване на един народ! Браво на българските власти, и голям позор за ревящите по всевъзможни форуми копейковци!" - - - Считаш, че не трябва духовно да израстваме по отношение на сирийци, иранци, афганистанци и др. бежанци? С бебетата и децата са в бежанските лагери и протести не правят. Аман от политизирани мозъци!
54
1
 
13
 
! Отговори
War преди 1 година
До кога???
53
1
 
17
 
! Отговори
az преди 1 година
до кога ще се продавате бе *** ??
52
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички много загрижени за тва, че 6 милиона от българската хазна отивали за хора в нужда. А за 15-20те милярда които всяка година биват погълнати от корупция и присвояваия, няма възражение, даже продължавате да си подарявате гласовете на крадците си . : D
51
1
 
23
 
! Отговори
Истината преди 1 година
До Христо Христов до преди месец всичко беше безплатно в Холандия за украинските..Но сега си плащат за всичко. Аз живея в Холандия а ти сигурно живееш вБългария .Холандците се чудят като им показвам къде живеят украинките в България.
50
23
 
2
 
! Отговори
Тео Mинeтa преди 1 година
Не трябва да им се отпускат никакви допълнителни пари! Длъжни са да дават подслон на украинските бежанци безплатно! Аз лично съм отстъпил единият си апартамент на двама, без да им вземам нищо. Не броя партньора си, който също е украинец.
49
3
 
24
 
! Отговори
Истината преди 1 година
В Холандия украинците си плащат спанетои яденето и в Полша също. В бедна България всичко без пари и луксозно за украинските ***-туристки.
48
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краси си счупи пръстите да трие антиукри коментари .блокира ме . Това ли е свобода на словото ? Геноцида над Българите е ужасен.дори не можеш да си кажеш мнението като овце на заколение сме
47
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо се раздават народни пари на хотелиери и ресторантьори. Социално слаби ли са господа ??? Кой то си е направих хотелче да си му е мислил. Лечно се харчат парите на държавата , а за болниците няма пари, за намаление цените на лекарствата и цените на основните хранителни стоки няма пари. И тези с нищо не се различават от предишните.
46
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане!
45
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в карловско даже и дърветата дето им разрушиха къщите и уж бяха безплатни им искат по 40 кинта на кубик. За децата капачки събираме, а сега отпускат още милиони да може нацистите да ходят на спа
44
1
 
22
 
! Отговори
Morski преди 1 година
За всички пишеш ти по-долу-Цялата схема е създадена от про100 те за захлебасне ЦЕЛОГОДИШНО на хотелиерите и това, ако не е купен вот?! Не им е главната цел бежанците от Украйна, което е още по-грозно и неморално!
43
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За пенсии и семейни добавки пари няма,ама за украинците да живеят в хотели и за ***...нгали има пари.
42
2
 
14
 
! Отговори
Morski преди 1 година
До 26-не,си спомням при някое от последните "повишения" на пенсиите да е било избирателно и да е за най-бедните САМО! Т. Е. в България винаги и най-високите пенсии взимат добавка - справка последното "повишаване" на про100 те и БиСиПи-то! Срам и позор е бивш военен с максимална пенсия да взима добавка при положение, че бабите и дядовците ни мизерстват! За последното твърдение - питайте Резидента!
41
2
 
30
 
! Отговори
До България и бежанц преди 1 година
България винаги е приемала бежанци, но никога не се е случвало да ги отглежда по този начин цяла година. От всичките дето се изсипаха тука, едва ли има повече от 5-6 хиляди от районите с военни действия в Украйна, които са наистина в нужда да бъдат приети и да им се помогне. Ето затова е поголовното недоволство срещу украинците.
40
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре спрете се вече с тези украинци! Да се връщат там да си оправят държавата. Майки с деца били по хотелите, не можели да ги изгонят. Абе я къш при Зеленски! С тези допълнително отпуснати средства, БДЖ може спокойно да ги превози всичките до Германия и там да реват на германците, че искат в хотели. Германия е голяма и богата държава, защо ние да се нагърбваме с непосилни ангажименти към тези "бежанци"?
39
34
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отношението към хора в беда е показателно за духовното израстване на един народ! Браво на българските власти, и голям позор за ревящите по всевъзможни форуми копейковци!