Какви са разликите между българския и италианския "Лукойл"?

Италия обмисля национализация на втората си по големина рафинерия
30 ное 2022 21:30, Йоана Цонева
82
Какви са разликите между българския и италианския "Лукойл"?
Снимка: БГНЕС

Италия се опита да спаси втората най-голяма петролна рафинерия в страната - ISAB. Тя се намира край Сиракуза, Сицилия, и принадлежи на руския концерн "Лукойл". Правителството в Рим е разработило спасителен план за предприятието, пише германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Мерките се налагат заради петролното ембарго на ЕС, което влиза в сила от 5 декември. След тази дата ще бъде забранено да се внася петрол от Русия, припомня изданието, предаде DW.

Какво обмисля Италия?

В момента рафинерията преработва почти само руски петрол - около 90% от внасяните количества идват от Русия, остатъкът е от Казахстан. След 5 декември това ще се промени драстично и ISAB рискува да остане без суровина за преработка. На този фон Рим обмисля няколко възможности за справяне с кризата. Сред тях е и национализация на рафинерията или продажба. Вече имало няколко кандидати, заявили своя интерес пред "Лукойл", посочва ФАЦ.

ISAB е петата най-голяма рафинерия в Европа. През миналата година тя е реализирала оборот от 2,6 милиарда евро и печалба от 615 милиона евро - преди облагането с данъци. Кпацитетът ѝ на преработка е между 10 и 14 милиона тона петрол годишно.

Още по темата
Времето обаче притиска италианското правителство, които дори обмисля да поиска от Брюксел изключение от регламента за петролното ембарго. В крайна сметка рафинерията е най-голямото предприятие на остров Сицилия. 1000 души работят в тамошното предприятие, други 10 000 работни места са свързани косвено с рафинерията. Всички те ще бъдат засегнати, ако рафинерията фалира или бъде затворена. Да не говорим за това, че тя осигурява 20 процента от горивата, потребявани в Италия.

Как България се договори с "Лукойл"?

Не само в Италия петролното ембарго създава главоболия на властите и недоволство сред заетите в сектора. В България, където "Лукойл" също заплаши да затвори рафинерията си поради същите причини, правителството прие едно компромисно предложение на руската страна, без обаче да е много ясно дали то не е в нарушение на западните санкции срещу Москва, продължава публикацията на ФАЦ. Изданието припомня, че преработваният в най-голямата в Югоизточна Европа рафинерия петрол се внася през швейцарския посредник Litasco, който е и мажоритарен собственик на "Лукойл Нефтохим Бургас". Поради това рафинерията не плаща данъци в България, което е трън в очите на българското правителство. Сега обаче "Лукойл" предлага от 1 януари 2023 година да започне да облага приходите си в България, а не както досега в Нидерландия и Швейцария. От това се очакват нови постъпления в държавната хазна от порядъка на 350 милиона евро, посочва германското издание. Срещу това служебното правителство в София, което е приятелски настроено към Русия, се съгласява "Лукойл" да продължи да изнася продукцията си. И още по-точно - половината от преработваните 7,1 милиона тона годишно руски суров петрол. Брюксел нееднократно припомни, че въпросните петролни продукти са само за вътрешния български пазар и не могат да бъдат изнасяни в трети страни. А София настоява, че въпросните горива са произведени не в Русия, а в България.

Горивата от "Лукойл" междувременно стигат и до САЩ. Неотдавна "Уолстрийт Джърнъл" написа, че въпреки американските санкции продукти на втория по големина руски петролен концерн стигат до бензиностанциите в Америка. Защото след преработката в Европа те вече не се водят официално за руски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" Лукойл" --трябва да умре в България , за да живеем ние!....ТОВА Е ИСТИНАТА!!!!
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С руските далавери на "Лукойл" само си просим санкции от ЕС и дълбаем дъното на мизерията...! НИЩО НЕ ПЕЧЕЛИМ !
42
1
 
4
 
! Отговори
Къв ще е проблема... преди 1 година
..АКО ЛУКОЙЛ СИ ОТИДЕ ---А НИЕ СИ ПОЛУЧИМ НЕФТОХИМА ОБРАТНО И ПОЛУЧАВАМЕ ВЕЧЕ НЕФТА СИ ОТ АЛЕКСАНДУПОЛИС /тип Брент за какъвто ни го продават и днес/...И С ГЪРЦИЯ ГО ПРЕРАБОТВАМЕ ЗА ЦЯЛА ЕВРОПА!???????????????
41
0
 
2
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 година
"БРАУНОВИЯ ГАЗ" ---Е РЕШЕНИЕТО НА ПРОБЛЕМА ЗАЩОТО И "ЕЛЕКТРОКАРИТЕ" --НЯМАТ БЪДЕЩЕ!....НО , ОТ КЪДЕ ТОЛКОВА АКЪЛ ....ХА,ХА,ХААААААААА
40
1
 
3
 
! Отговори
Гледах една преди 1 година
статистика тия дни. Вносът на руски петрол у нас е скочил 3 пъти, което значи, че нашите си правят тънки сметки да продават петролни продукти в Европа. От една страна хубаво за държавата, но от друга лицемерно, защото цените на горивата си стоят високо.
39
0
 
2
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
До Подаръчно пликче Ама разбира се, то преработката на нефт да не е по сложна от варене на яйца! Пиша "варени яйца" щото друго не мога да сготвя. Да не забравя, в даването на съвети съм на световно равнище?
38
4
 
2
 
! Отговори
до да ама не преди 1 година
политически сте неграмотен- какво общо има български възход с Възраждане? първите подкрепиха изпращане на оръжие а вторите не.ако вярвате на мис парапет(4000лв) която говори ей така без факти и доказателства си е ваш проблем.
37
2
 
3
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Много мъдро едно *** по-долу се изказа "да го дуат бедните". Точно така, те винаги това трябва да правят, докато не се научат да не бъдат бедни. А това се учи в училище. Учи, не купува:)
36
9
 
20
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
700милиона неплатени годишни данъци по 30 години не прави ли 21 милиарда ? С тези пари са купувани български политици и финансирани партиии като атака , ДПС Възраждане , български вгъзход, русофили за българия и пр.рубладжийски формации, както и са изплащани по 4000лв на месец на троловете по интернет ,както призна Митрофанва.излиза че с парите на българите те биват заробвани -стара руска имперск политика още от времето на окупационния фонд .ЧЕТЕТЕ!
35
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много бизнеси в Бургас и района потъват. Рафинерията ще спре работа и никой няма да я вдигне на крака повече. Това е сигурно, както че слънцето ще изгрее утре. След като обаче от Брюксел изискват това няма други опции... Пишем и това на цената на "членството".
34
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 61 И какво се дзвериш? Провери защо преди време тогавашната английска министър председател Тереза Мей привика и направи публичен дебат с представители на КФС, Мак Доаналдс, Старбъкс и друго американски компании печелещи в Англия. Май ги попита публично морално ли е да печелят в Англия, а да си плащат данъците в Холандия? Боинг да не би случайно да си плаща данъците в Делауер? Не, само руснаците са гадняри.
33
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че е в ход фалита на Лукойл! Нищо друго няма да се случи. Горивата отново ще скочат, до равностойноста им в евро, компанията затваря, всичко отива за скрап... 30 години превръщаме всичко в ***! Слава на България, наполитиците и народа слава! И понеже сме суверена държава никой освен щатите и ЕС не може да ни казва какво да правим, как да управляваме страната, кои да са ни партньори и те така... Да го духат бедните( българите).
32
16
 
23
 
! Отговори
Подаръчно пликче преди 1 година
Единственият изход да национализираме Нефтохимик и изгонихме "Лукойл". Да са плащали данък печалба в България. Ние сме губели и си взимаме Нефтохима обратно. Строим Александруполис -Бургас и внасяме нефт от Либия,Алжир и Нигерия за рафинерията. А Путин да духа...борша.
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разликата е, че Италия е трета по военна сила страна в Европа, а България е няктде межсу Хтрватска и Македония ...
30
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преработваният в най-голямата в Югоизточна Европа рафинерия петрол се внася през швейцарския посредник Litasco, който е и мажоритарен собственик на "Лукойл Нефтохим Бургас". Поради това рафинерията не плаща данъци в България, а печели за благоденствието на Швейцария и Нидерландия.
29
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро пази Лукойл, когато започна войната в Румъния веднага нахлуха в техния Лукойл проверки, глоби и прочее. Тук един парапетник и неговия крадлив приятел се правеха на ударени докато си правеха сметки колко повече пари ще приберат от ДДС от горивата, ама сметката излезе крива.
28
1
 
6
 
! Отговори
Дон Диего Z преди 1 година
До От ВселенатаКупи милион декара обработваема земя, насади и реализирай конопената продукция, инвестирай в производството на посочените от теб елементи, реализирай ги , ако ти позволят доминиращите отвъд океана и тогава се гордей и хули!
27
0
 
5
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Италиански:))) разликата е съществена:)))
26
8
 
30
 
! Отговори
българин преди 1 година
Ха-ха-ха-а-а!Италия е държава със 70 млн. население,а ние със 6 млн. безгръбначни.Защото ние сме мижитурки,невежи,мързеливи и прости,затова отвякъде ни удрят както си искат.Не го ли проумяхте,че проблемът е в самите нас.Обречени сме да сме винаги най-отзад.Вижте тулупа-падение човешко,което е идол на 10% от населението.Какъв е този народ?И каква участ заслужава такъв инфантилизиран народ?Който и да беше собственик на рафинерията,щеше да ни се подиграва.
25
5
 
21
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Аахаа, ето откъде изскочило зайчето :) От Холандия. А така. Сега ни вземат в Шенген щат не щат, а ние затваряме рафинерията, както го направихме с блокове от Козлодуй. Някой още да се съмнява в добрите намерения на Холандия и на агентите в България? За щатите можело да се изнася от Лукойл, ама от България било нарушение...я пак, че нещо прогнилия Запад все повече се оплита в лъжите и лицемерието си.