НС върна хартиената бюлетина, Асен Василев напусна залата

Предложението беше прието със 124 гласа "за", 95 "против"
Обновена: 1 дек 2022 16:41 | 1 дек 2022 16:22, Нели Христова
284

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Народните представители приеха от следващите редовни избори да се гласува с хартиени бюлетини, предаде БГНЕС.

Очаква се следващите редовни избори да бъдат местните – за кметове и за общински съветници и на тях да се гласува само с хартиена бюлетина. Ако има отново предсрочни парламентарни избори, то на тях ще се гласува смесено – и с машини, и с хартиени бюлетини.

Предложението беше прието със 124 гласа „за“, 95 „против“ и нито един въздържал се.

Костадин Костадинов обяви, че ПГ на „Възраждане“ не подкрепи въвеждането обратно на хартиената бюлетина, защото на последните местни избори, които се проведоха през 2019 г., е имало няколкостотин дела за обжалване, като направената експертиза е установила, че „са използвани химикалки със симпатично мастило“.

"Не е важно как се гласува, а кой контролира броенето накрая", заяви той.

Асен Василев от ПП заяви, че не вижда причина повече да стои в зала след това решение.

Хамид Хамид от ДПС обясни, че текстът, ако бъде приет в преходни и заключителни разпоредби, ще действа за местните избори, а не при предсрочни парламентарни, и е обвързан с въвеждането на машини, с които да се сканират хартиени бюлетини. Той добави, че машините, които предлагат, трябва да има какво да сканират.

В същото време депутатите одобриха и предложението на правната комисия  избирателят да може да гласува по избор - с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване. Остана правилото да няма машини за гласуване в секциите с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели. Този, който е избрал машинното гласуване, не може да гласува с хартиена бюлетина, записа Народното събрание.

Дискусията по точката бе прекратена по предложение на Георги Свиленски от "БСП за България", последва остра реакция от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", размяна на реплики, процедури по начина на водене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
8
 
5
 
! Отговори
ДПС преди 1 година
Ще управляваме на всегда.
125
0
 
5
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Споко...майчето ще ги намери.....;)
124
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но никой на споменава да се броят колко бюлетини не са изразходвани, защо? От 7 млн. Може да "изчезнат" 1-2 млн. бюлетини, но на никои не му пука.
123
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бравос, нека пазаруването на гласове по маалите започне сега!
122
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баце, в ЕС на никой няма и да му хрумне да манипулира избори, нали се сещаш? Там не с машини, не с хартия, ами с пликове по пощата или клечки да гласуват, няма и през ум да им мине да подменят вот. Къде ти, там да се возят без билет в градския транспорт не им минава през акъла, камо ли това. Тук с тая хартия виждаш какво става - всеки път скандали. А и с последното преброяване лъсна едно от най-ревностно критите тайни в държавата - колко сме като брой всъщност. Защо се криеше това, как мислиш?
121
7
 
7
 
! Отговори
Професор преди 1 година
Освен с хартиени бюлетини и фалшифицирани избори няма шанс за създаване на стабилно парламентарно мнозинство. Така, че ГЕРБ БСП И ДПС като национално отговорни партии постъпиха правилно.
120
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След подобрн спектакъл , очавам много различна избирателна активност
119
2
 
12
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Какво като е хартиена ? В Гана , нареждат в едно помещение варели с раличен цвят . Пред вратата стоят избирателите , на всеки се дава по едно топче , което да пусне във варела .Чиста работа , демократична .
118
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яко се очаква 3.5 млн. души да гласуват, то тогава се отпечатват 7 млн. бюлетини. От 3.5 млн. гласуват около 2.4 млн. души то следователно трябва да сте преброят и чистите бюлетини, ами яко липсват от тях 1 млн. Какво правим?
117
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Попфолка Продължава! Чалгария търси талант! Гласувайте със СМС за Кукубенд парламент и за Чалгар президент ФатмакФюрер!
116
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Местните феодални избори идват. Гласувайте за местните феодали на ГЕРБ и ДПС. Ще осигурим хартия и дърва за изборите.
115
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Удоволствие е да се гледа как тези тотално изчерпани партии свалиха маските и показаха истинското си лице. Не броят ли те бюлетините, нямат никакъв шанс да карат влака. Ама никакъв.
114
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГОЛЯМА ИСТЕРИЯ, ГОЛЯМО ЧУДО, кирчо ДА ВНИМАВА ДА НЕ ПОЛУЧИ НЯКОЙ УДАР!ЧЕ ТО В ЦЯЛА ЕВРОПА ГЛАСУВАТ КОМБИНИРАНО И НЯМА ТАКАВА ДРАМА!ЗНАЧИ ТУКА НЕЩО ИМА С МАШИНИТЕ, МЕ КАРА ДА СИ МИСЛЯ!
113
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ще посмеят ли да броят останалите бюлетини. Колко са останали недокоснати. Или не са съгласни?
112
16
 
11
 
! Отговори
grab преди 1 година
Комунистически изчадия, трябва тояга иначе няма отърване от тия крадци.
111
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ, БСП и ДПС нямат други ходове, освен подобни нагли инициативи. Няма вече за какво да се преструват на демократи, въпросът опира до оцеляването им. Шефовете им в чужбина са ги набелязали за токсични, парите им са надолу, друг шанс да се задържат на ръба на тоалетната чиния на историята, освен зверски шашми и манипулации, те просто нямат.
110
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не за да покажат хората че никой не трябва да се подиграва с народа е натодът да излезе и да го измете което у нас е малко вероятно щот всеки се е сгушил под юргана вече
109
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз искал да вотва с боб, леща, нахут, ориз.
108
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички партии до момента управлявали страната последните 30 години (ГЕРБ, ДПС, БСП, СДС, НДСВ и т.н.) са доказани антибългарски партии и работят само за частни интереси и против страната и народа.
107
7
 
23
 
! Отговори
Сарс от Марс преди 1 година
Вън асане травеститтт долен!