Предвиждат участие на до 50 български военни в мисията на ЕС за Украйна

Комисии в НС подкрепиха военната помощ за страната
Обновена: 8 дек 2022 19:52 | 8 дек 2022 18:30, Анисия Иванова
162
Предвиждат участие на до 50 български военни в мисията на ЕС за Украйна
Снимка: БГНЕС

Проект на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, с вносител Министерския съвет, подкрепиха днес на съвместно закрито заседание парламентарните комисии по отбрана и по външна политика, съобщиха депутатите от комисиите след заседанието.

Проекторешението предвижда Народното събрание да разреши пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна, годишно, за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България във връзка с провеждане на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна.

Проектът предвижда още участието на до 50 български военнослужещи за обучение за използването на предоставено в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна въоръжение и техника, на територията на държави членки на ЕС и/или в България.

Участието на до 5 български военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша и/или Многонационалното командване за специализирана подготовка в Германия, се предлага още в проекторешението.

Военната и военно-техническата подкрепа на Украйна, която България ще окаже, е засекретена. Подкрепата за Украйна се предлага да бъде реализирана по два начина.

Първият е чрез сключване на споразумение на двустранна основа с украинската страна за предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Вторият механизъм за подпомагане на Украйна е чрез принос към Мисията на Европейски съюз за подпомагане на Украйна (EUMAM UA).

Целта на мисията е да допринесе за увеличаването на военните способности на украинските въоръжени сили за ефективно провеждане на операции с цел предоставяне на възможност на Украйна да защитава териториалната си цялост в рамките на международно признатите си граници, както и да упражнява ефективно суверинитета си и да защити цивилното население, се посочва в мотивите на проекторешението на МС.

Депутатите подкрепиха и законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на страната ни и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев коментира пред журналисти, че Министерският съвет си е свършил работата, изпълнено е решението на Народното събрание в срок и е направена първата крачка, която 2/3 от народните представители са поискали – да започне да се предоставя военна помощ на Украйна. Той отбеляза , че има първоначален списък и добави: „Списъкът, който ще ратифицираме в зала, е първата крачка да продължим да подпомагаме Украйна заедно с нашите съюзници, както и в сътрудничество с тях да получаваме компенсираща техника“. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ше получите "компенсираща техника"...отпреди 50-60 години. Все за изключително хитри се мислят и все чакат от небето да ги залеят със злато и все излъгани си остават. Примитивници.
21
0
 
27
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
бравос!...Сега сички "подкрепили изпращането на наши момчета" в Украйна,да запишат синовете и внуците си първо !..Така ще покажат какви "интернационалисти" са!..Какво викате?-"Техните деца и вснуци са далече по Обетованите земи и за това НИЕ-които никой не ни пита,ще требе да изпълним откачения слугинаж на комисионерите" ?
20
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18. Не знам кой, но руснаците най-обичат да трепат наемници от други държави. На украинците помагат ако са ранени. Така че попа първо да ги опее, ако някой ще заминава защото ще са ходещи мъртъвци. Извинението, че ужким щели да бъдат санитари на никой не му пука.
19
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това си е де факто вкарване във войно- 50 бг войници пратени в Усраина,да воюват за режима на бандеровци?!?! Усраински фашаги в БГ да бъдат обучавани тук. При това никой не е гласувал нито за това правителство,нито за НС,нито за президента. На всички избори имаме брутално ниска активност, мъртви души,и свирен мач.
18
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Позор сте всички вие, които виждате, четете и пак искате да унищожите Русия. Бият се украинци и руснаци, славяни, а вие, дето гласувахте оръжието, сте дявола, седящ отстрани и ликуващ. Какви хора сте?! Не, не сте хора.
17
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички имат полза Русия да обезвреди украинската шайка, по-точно чрез нея САЩ да се оттеглят. Всички. Включително САЩ. Защото войната катализира неизбжноте процеси на преустройство на силите в света. Падането на хегемонията на САЩ ше е здравословно и за тяхното НЕЗРЯЛО във всяко отношение общество. Нова система за финансови връзки в най-скоро време ще бъде въведена, процесът тече.
16
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СРАМ......и кой иститски българин ще вдигне оръжие срещу нашите освободители,та нали ако не бяха руснаците сега всички щяхме да сме с фесове и с резани пушки, ама нали нашите "политици" са продажни и повечето дори не са българи.Хайде сега нашите депутати ходом марш към украйна,па дано не се върнете никога.....
15
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде сега, всички които гласуваха военна помощ за Украйна да тръгват да и помагат.
14
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението е позорно за българи. Парламентаристите ни в по-голямата си част не са българи. Българите не сме касапи и душевни изроддди по природа, нито се смеем на чуждото унижение. Влязохме при най-злостните.
13
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12. С клетви никога нищо не се е постигало.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 13. Тръм няма да ги удари. Ние трябва да ги ударим.
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От нашите данъци е това,наши момчета ще пращат,а казват секретност?!Ами гръм да ги удари дано!
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10:Не,онези където ги пращат са за там....При война първи ше избягат,но от Бог няма къде да се скрият.Да ги накаже дано.Хаир да не видят.Милионите да им се изпарят като дим.
9
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдум. Какви са тия секретности и предателства под масата. Предавайте открито.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 6. Да им изкопаят гробовете и който иска да ходи. Няма да ги мисля.
7
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой проклетник даде това частно решение да се предлага това и ги натисна да приемат?!Кой?!Да бъде проклет завинаги този!Господ да го накаже!Цялата ни държава може да пострада заради някакъв безмозъчен...
6
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плевнелиев днес бил казал , чв ЕС бил мирен проект. Какво му е мирното, както всички са се юрнали да "обучават" украинци за военни? Това ново усвояване на европейски пари ли е? Иначе отново ще напиша, че подпомагането на украинската шайка е действие, подклаждащо война, което би трябвали да се наказва според законите на Българяия, Но от една година стаба пределно ясно, че в ЕС не се спазват никакви закони: бяна закон за балагане на санкции, нито за конфискации, за забрани БЕЗ съд и ПРИСЪДА.
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следователно се очаква ново врещене, че това нямало, нова нямало и цените нагоре.
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първата задача на всяко Народно събрание е да избере изпълнителна власт. Ако народното събрание не се справи с тази задача, всяка законодателна дейност е узурпация от 240 нефелни депутати. В момента тази узурпация на законодателната власт даже се плаща от народа, получават заплати и привилегии. Трябва да им се забрани, каквато и да е дейност освен избора на изпълнителна власт. Тези нефелници ни водят към поредната национална катастрофа
3
17
 
4
 
! Отговори
аа преди 1 година
Винаги последни и после се чудим защо сме са това дередже