Скандал в парламента, решават извънредно за помощта за Украйна

БСП се ядосаха на Росен Желязков
Обновена: 9 дек 2022 10:20 | 9 дек 2022 10:09, Камелия Цветанова
264

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В началото на пленарното заседание председателстващият го Росен Желязков предложи като точка първа и втора в дневния ред да влязат проект на решение за оказване на военна и военно-техническка подкрепа за Украйна с вносител Министерският съвет (МС) и Законопроект за ратифициране на споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. "За" гласуваха 155 депутати, 46 бяха против. Обсъждането ще бъде на закрито заседание, тъй като в приложението на всеки един от двата проекта се съдържа класифицирана информация, обясни Желязков.
Още по темата

Още вчера министърът на отбраната Димитър Стоянов каза, че предложението за военна и военна-техническа подкрепа на Украйна ще влезе в Народното събрание на закрито заседание.

Включването на двете точки предизвика острата реакция на "БСП за България", те поискаха прегласуване и възразиха срещу начина, по който двете теми са били вкарани в дневния ред.

Коя е спешността, която Ви кара да включите в пленарната зала военната подкрепа за Украйна, възрази Борислав Гуцанов от "БСП за България". Превръщаме се в Генщаб на отбраната, а не Народно събрание (НС) - това ли е най-важното нещо за страната ни, когато за Шенген имаме голям проблем, попита той. Дори 24 часа не можете да работите за страната си, единственото нещо е да изпълнявате определени поръчки, изтъкна представителят на левицата. Да го направим така, както се полага - другата седмица, на закрито заседание, а не силово да използвате правилника и да го вкарате в дневния ред днес, предложи Гуцанов.

Няма смисъл да наритвате НС в петък сутринта със сила, натиск, грубо налагане на точка, без да дадете възможност да се обсъди - без председателски съвет, подкрепи го колегата му Георги Свиленски ("БСП за България"). А безплатните учебници остават за някога в бъдеще време, посочи той. От името на парламентарната група Свиленски поиска 30 минути почивка преди прегласуването на дневния ред и заседание на председателския съвет. Росен Желязков обясни, че прекъсване не може да даде в момента, тъй като депутатите вече са в процедура на прегласуване.

Гуцанов призова Желязков да преосмисли и да оттегли точката от дневния ред. Последваха редица процедури от страна на левицата, депутатите й предлагаха други точки от седмичната програма, които не са обсъдени до момента, да минат на първо място днес. Предложенията им бяха отхвърлени след гласуване и прегласуване.

Видяхте ли докъде стигнахме, НС да си отмени програмата заради точките за военната помощ, казахте, че за вас е най-важно да изпратите самолетите с оръжието за Украйна, лъсна лицето на "коалицията на войната", коментира Георги Свиленски. Г-н Габровски (Николай) трябва още днес на върне мандата и да каже аз имам едно единствено условие, да изпратя оръжие в Украйна, поиска представителят на социалистите.

Иван Ченчев поиска всички отговорни институции, които имат отношение към темата, да присъстват при дебата по двете точки в пленарната зала, за да се се вземе информирано решение. Затова той настоя президентът Радев да бъде поканен в НС.

Да не допускате абсолютно безотговорни твърдения, че някой ще вкара България във война, да не допускате антиевропейска риторика - абсолютно безотговорно поведение, обърна се към председателстващия заседанието Желязков председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов. Ако има "коалиция на войната", разбирам, че искате с "Възраждане" да се представите за "коалиция на русский мир", коментира той./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още по темата: Украйнапарламент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 198:Кой плаши?!Тези некадърници са гласували пращане на войници.Българоубийци долни!
185
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига плашете с войната. Русия, ако писка веднага ще вкара България във война. Ще я вкара в гражданска война. Затова трябва да противостоим и да не им позволим да осъществят пъклените си планове. Русия, ще те пита искаш ли война или не. Те направо я започват. Има достатъчно ***, които веднаха биха унищожили собтвената си държава в името на империята. Това е недостойно.
184
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И този модел, няма никакви виждания за развитито на държавата България. Съжествува ден за ден, да хване келепира, да хване слънчевата баня днес и да е доволен. Пък утре, че здравеопазването е в катастрофа, образованието, промишлеността, различните отрасли. Какво им пука. Закривай, лапай, закривай, лапай, закривай, лапай. Модел е това, не е друго. Сляп модел на разрухата и гуляйството на бандитите.
183
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурен съм, че ако има референдум, мнозинството от българския народ ще се изкаже против въвличането на България във войната и против оръжейните доставки
182
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бонго Бонго 193. Преди 20 години е било съвсем различно. Сега сети ли се или още трябва да се сещаш ?
181
8
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Ходил съм в Украйна преди 20 г.и изобщо не е вярно това което пишеш. Ходил съм в Кривой рог разположен на дължина е 100 км град. Супер развита тежка индустрия. Всичките им заводи са с план за изпълнение една година напред и не вземаха други поръчки, докато не мине годината. 47 млн жители, Донбас е с огромно находище на въглища. Имаха и износ и внос. Ооо мизерно беше от България по отношение на дори касовите бележки.Но е самостоятелна държава.
180
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 190. Амнезиьо, не са нахлули, а предварително са обявили война на Царство България като съюзник на Германия. Ай много здраве с опитите по История.
179
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бонго Бонго. Преди атресията на Русия имаше агресия на украинците. Стига с тая амнезия. Освен това в Украйна преди агресията на Русия са наляли много пари, които са отишли не за развитие, а за въоръжение. Освен това нямаш цялата информация, която сигурен съм 99 % е напълно секретна какво е ставало в Украйна и на базата на която РУсия извършва агресията. Не се напада една държава подкрепяна от НАТО просто така нали ?
178
14
 
2
 
! Отговори
До Бай Чеп преди 1 година
Те така и 44-та нахлуха с червената си армия в България, без да е изпращан и един войник срещу тях. Без един войник да е стъпвал на тяхна земя и да е обявявана война от България. Най-спокойно в последния момент Русия си обявиха война на България и я прегазиха, като поставиха свое управление, от което България не може още да се избави. И дори днес са в българския парламент. Затова трябва да се направи всичко възможно Русия да бъде поставена на колене чрез всякакви средства. Защото пак ще стане.
177
9
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Аз да рева))Тук има политическо решение и всеки. Абсолютно всеки има право на мнение, затова сме уникални, защото имаме дано собствено мнение.Отговорите на това полит. Решение стигат до свободата на онези хора украинците,които сега ги избиват. Кое е морално или кое е нормално??? Агресията на Русия или защитата на украинците?
176
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тези не разбраха ли,че народа не иска да им се дават помощи?
175
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бонго Бонго 181 Как ще е незивисима Украйна ??? от 2014-та изпъняат волята на САЩ . А от фвруари насам - нямат пари , нямат икономика , нямат оръжие , общо взето нищо нямат . Зависими са от десетките милиарди на САЩ , ЕС и разни други - иначе няма ток , няма пари за заплати и пенсии, няма а . А как ще се връщат тези милиарди - с разпродаване на държавата . Как тогава Украйна е независима
174
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 186. Квот стане. Тебе кво те бърка ?
173
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто pашисти. Русия се отказа от т.н. "денацификация" и "демилитаризация" и за пети път сменя целите на войната. Путин каза преди 2 дни че войната била за териториално разширение на Русия и Азовско море било вътрешно руско езеро което било мечта на Петър първи. Истината е че мечтата на Петър първи е доста по голяма, Черно море да стане руско езеро и божи гроб да стане руска територия. Заради това Путин тръгна през Сирия към Божи гроб, но и там не се отвори парашута на Русия.
172
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бонго Бонго. А добър ден. Тогава за какво ревеш не ми е ясно ?
171
5
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Зависими сме от хранителните енергийните ресурси и законите в държавата в,която сме.В крайна сметка, когато човек отвори хладилника си посрещне нуждите си и работи, вкъщи е топло и може да си позволи почивка и бъдеще на децата си е доволен и благодарен. След 200 г един човешки живот няма значение нито държавата нито флагът нито караниците,нито тормоза нито зависимостта или свободата. Но какво остави след себе си, това е от значение.
170
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 180:Обяви ни заради пинчера Кирчо,който по заповед на щуката джафкаше и се чудеше как война да обявява.Изнесохме към 4000 тона,но и това им беше малко.Сега още искат и то тежко оръжие.После бедните ще плащат за друго от джоба си.Даже и български войници за пушечно месо за без пари.ще им пратят докато наемниците взимат по 2000 долара месечно.Бял ден да не видите!!!
169
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 179:Не останаха бесарабски българи там.Укрите ги застреляха още 2015-та,а други изгониха.Коото останаха сега мобилизираха и вече умряха.
168
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бонго Бонго. Никой не е независим в тоя глобален свят. Непрекъснато дрънкате глупости.
167
11
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Украйна е независима държава и си имат свой път и посока. Така и България.