Симеон Дянков: Няма шанс България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г

Закъсняхме с редица мерки като намаляване на инфлацията
23 дек 2022 07:00, Нели Христова
46
Симеон Дянков: Няма шанс България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г
Снимка: БГНЕС

"Ще има ново начало в политическия спектър. Не останаха десни политици. С изключение на Мартин Димитров. Хората имат нужда от десен политически обект", това каза бившият министър на финансите Симеон Дянков в ефира на "7 със 7" по NOVA NEWS. Следващата година ще е година на политически промени, защото настоящите политици се "поизхабиха", допълни той.

Дянков каза, че за България годината беше тежка и икономически и финансово. По негови думи предишното редовно правителство много обърка нещата в публичните финанси и през 2023 ще страдаме от това. Дянков смята, че да няма редовен бюджет беше добра идея на служебното правителство, защото иначе в НС щеше да стане "наддаване". Той бе категоричен, че през пролетта ни трябва редовен бюджет.

Финансистът обясни, че високите лихви ще продължат до април - май 2023. Това ще се отрази на заемите и съответно и на домакинствата, посочи той. "България върви към по-големи дългове и лихви по по-големи дългове", каза Дянков.

Финансистът анализира: "Няма шанс България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г. Закъсняхме с редица мерки като намаляване на инфлацията, законодателни промени. Най-ранната дата за влизане в еврозоната е 1 януари 2026 г."

По негови думи инфлацията е започна малко да намалява, но и в еврозоната намалява и то бързо. Той поясни, че България трябва да стигне под 10 % инфлация, за да говорим за влизане в еврозоната. Дянков бе категоричен, че поскъпване на цени и стоки няма да има при влизане в еврозона, защото България е в система на валутен борд. "Ние сме вече сме в много голяма инфлация", посочи той. За приемането на еврото той каза, че в по-малките населени места стои въпросът за спестяванията в левове - кога и как ще се обърнат. Това е тема, по която трябва да се говори сега, за да няма проблеми и спекулации когато се приеме еврото, допълни той.

"Важно е да има редовен кабинет до пролетта, за да има редовен бюджет. Ако това не се случи не може да се водят разговори за еврозоната. Това е важно и за влизането в Шенген", каза Дянков.

Той е оптимист за следваща 2023 - та година. "Тя ще бъде година на ново начало и в политиката и във финансите", завърши Дянков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че няма шанс да влезем. То не е и имало ... Същото е с Шенген.
34
2
 
1
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Благодарение на "прозорливите" кирчо,кокорчо и с-ие от пп и бсп,сме на това дередже.Те на думи говорят едно,а на практика вършат точно обратното,а без членство в еврозоната и шенген оставаме в калта за много-много години напред. Но българите им вярват,избират ги и всички ние си заслужаваме съществуването си.А това все по-силно тласка България в лапите на путин и русия. Жалко само за излъганите ни надежди,че нещо наистина можеше да се промени. Амин!
33
2
 
0
 
! Отговори
До Хан Аспарух преди 1 година
Истина е! Той и Боко първи се досети и изприпка да седне на трона при вселенския патриарх. А бе друго си е да си чел книги за Винету, Капитан Блъд, синовете на Голямата мечка, ..... Класика!
32
0
 
5
 
! Отговори
w преди 1 година
Ще ни вземат с 23 тона злато, а ще ни дадат куп хартийки.
31
1
 
3
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 1 година
Време е всички да разберат, че истината е във възстановяване на Византийската имприя! Така че истинската икономическа и политическа зона на Европа е Старата Византия, обхващаща станите от Балканския полуостров. .
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-доброто, което може да стане е да не влезем поне до 3023 година
29
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то няма много смисъл да сме част от един разпадащ се съюз
28
8
 
22
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Доказано некадърен и слаб финансист,но раздава щедро акъл.Айде,спрете да му давате трибуна на този.
27
3
 
20
 
! Отговори
От хората преди 1 година
АМАН С ТАЗИ ЕВРОЗОНА.Този защо не се скрие.Нали с екип щяха да оправят България за 800 дни.Оправиха си положението.
26
14
 
8
 
! Отговори
Мда зле е работата преди 1 година
В момента, в който Кирчо стана адвокат и лобист на Божков, чу се Ало Маджо и се влезе в джиповете на бобокови от Ристю, много експерти съобшиха, че няма да влезем в еврозоната и да приемем ЕВРОТО, защото е голям ущърб на мутрите и техните незакони пари и имоти, които няма как да се озаконят въобще с идване на еврото. И както пише в БИБЛИЯТА-Пътят към АДА е осеян с добри намерения, така и стана! С преврат и мили думи, зщитаваме интереса на мутрите! За народа е важо да приеме еврото и изчистване!
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Благодарете на кирчо Няма за какво да благодарим! Дянков се опитва да създаде предколедно добро настроение сред повечето от нас и надежди на останалата част. Да запалят свещичка, демек /за повече уют в коледната нощ/.
24
14
 
22
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Супер! До 2026 изгнилия ЕС като нищо ще се е разпаднал!
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдааа
22
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом се опитва да ни представя политици като Борисов бивш телохранител не на кого а на Тодор Живков, все още неотрекъл се комунист за десен, тогава в България има много десни! От хора с такъв начин на мислене сме на това дередже! Трябва да има чистка на комунистите останалите и настоящите в България и чак тогава да мислим и говорим за бъдеще! И не ни говорете, че Костадинов е ляв! Той обеща тотална ревизия/одит и затова ми е симпатичен. Комунистите вън!
21
19
 
5
 
! Отговори
Добре! преди 1 година
В СССР-2 кога ще влизаме?
20
2
 
20
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ЕСТЕСТВЕНО РАЗВИТИЕ НА НЕЩАТА. ЕДНО Е ЯСНО ЧЕ УПОРИТО КОПАЕМ ПОД ДЪНОТО. КОГАТО СИ ГОЛ И БОС,СЪС ВЪРЗАНИ РЪЦЕ И КРАКА САМО ЧАКАШ ГОСПОДАРИТЕ НА РЕАЛНОСТА ДА ТЕ ПОДКАРАТ С КАМШИКА КЪМ ПРОПАСТА. ЛОШОТО Е ЧЕ СИ ГИ ИЗБИРАМЕ САМИ. ЛОШОТО МИНА ИДВА НАЙ ЛОШОТО.
19
5
 
17
 
! Отговори
боко преди 1 година
ЧУДЕСНО!
18
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста обективен! Не може да му се сърдим. Заслужаваме си съдбата!
17
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никаква еврозона -аз имам да плащам ипотека и трябва силна инфлация като от 1996 инак нема оправия
16
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
някои институции държавни вече са в тренировъчен режим за еврото, франфурските масони ни искат земните ресурси, така ще влезем , ще тръгне евроавтобуса и ще раздава безплатна студена вода за всички