Затварянето на въглищните мощности означава деиндустриализация на България

Това заяви министърът на икономиката Никола Стоянов
14 яну 2023 13:50, Петя Славова
128
Затварянето на въглищните мощности означава деиндустриализация на България
Снимка: БГНЕС

Много трудно би се случило предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, заяви пред БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов.

По думите му, обаче то е необходимо и постижимо. Според него, не е добре за България, че мени позицията си през няколко месеца.

Той изрази мнение, че затварянето на въглищните мощности в сегашната ситуация би означавало деиндустриализация на България.

 "Като служебно правителство без дълъг хоризонт свикнахме да ни се поставят задачи, които са дългосрочни. Истина е, че ще е трудно и за България е лошо, че си меним мнението през няколко месеца. Все пак този план е приет и изведнъж коренно се приема. Подкрепям, обаче, решението за предоговаряне, защото няма икономика без енергия, а енергийната криза проявава много компании да проявяват интерес към България, защото ние имаме налична енергия, да си затваряме мощностите и да ги откажем, ще е двоен удар върху българската икономика. Друг е въпросът, че ще е много трудно и премиерът е прав.

 Дали е реално - всичко е възможно. Ако затворим въглищните мощности, това със сигурност означава деиндустриализация на България, но когато са ми поставени задачи не мисля за противния случай. Ще се справим и това е!", посочи той.

Министърът прогнозира, че след Нова година цените на хранителните стоки ще тръгнат надолу предвид продължаващия спад на инфлацията. Амбицията е до април размерът на инфлацията да се сведе до едноцифрено число, за да изпълним критериите за еврозоната.

Статистиката показва, че малко хора са се възползвали от мярката 25 ст. за литър гориво.

    "30 млн. на месец някъде е струвала тази мярка при положение че беше за всички без ограничения в количеството на зареждане. Ако хората се бяха възползвали масово, много повече пари щяха да се изразходват за тази мярка", изтъкна той.

Министерството на икономиката продължава разработването на подоходни критерии за получаването на помощ при ползването на горива.

Реализирането на инвестиционното намерение за построяване на плаващ фотоволтаичен парк в яз. Огоста все още не е сигурно, а крайното решение ще бъде взето след приключването на проверките.

Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов.

Днес в Монтана е насрочен протест на рибари и граждани срещу изграждането на фотоволтаична централа в язовир "Огоста". Според министъра гражданското недоволство се използва с политически цели. Той уточни, че в момента има заявено единствено инвестиционно намерение, което мотивира държавните институции да започнат процес по проверка.

 „Протестите се използват от политици и други интереси, но дали ще има инвестиция ще се реши на следващ етап“, отбеляза Стоянов.

Министърът изясни факта, че язовирът в момента се държи на ниски нива, тъй като има проблеми със стената и според експерти има нужда от между 20 млн. и 30 млн. лв. да се инвестират в ремонта на язовира.

Той уточни, че ако се окаже възможно на язовир „Огоста“ да се построи плаващ фотоволтаичен парк, условието към инвеститора ще бъде да направи ремонт на язовира.

Стоянов увери, че дори ако се изгради фотоволтаична централа, язовирът ще продължи да се ползва по презназначение. Ще има и условия за риболов, защото централата няма да покрива цялата площ на водоема, а ще заема по-отдалечено място.

Планираната инвестиция за яз. "Огоста" е за над 1 млрд. евро.

Министърът на икономиката разказа и за второто си посещение в Саудитска Арабия.

    „Стремим се към общ проект съвместен проект между държавната „Ел Би Булгарикум“ и саудитска компания в сектора на млечните продукти. Тази компания има сериозни позиции на пазара в целия Персийски залив и вече са започнали да продават българско сирене. Идеята е през тази инвестиция да осигурим сериозно производство, което да можем да покрием всички пазари в залива“, каза той.

Стоянов съобщи, че е поканил следващия месец саудитският икономически министър Файсал Ал-Ибрахим да дойде в България с бизнес делегация, която ще включва представители на компанията за млечния бизнес, на минната индустрия и на туризма.

Министърът на икономиката изрази надежда следващото правителство да продължи в тази посока.

    „В момента работим върху изчистване на текста за спогодбата за защита на инвестициите между двете държави. Без подобна спогодба реално инвестиции не може да очакваме. Също така готвим първото заседание на смесената междуправителствена комисия. Проектите, за които говорим, те биха били подписани на фона на случилите се документи между двете правителства“, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
4
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
КОГО ЗАБЛУЖДАВАТЕ ? Всички знаем НА КОГО са въглищните мини и защо не е разрешено да се затварят . Тия неориентирани изказвания за въглищната индустрия дето е била популярна ПРЕДИ 2 ВЕКА и да говориш за деинтустриализация .... Ахахахха . Неграмотен министър ли си имаме или нагъл мУшеник ?
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредният слуга на Ковачки.А да кажеш че премахването на въглищата е деиндустриализация е неандерталщина!
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На изток май затъват леко, фино, неотразимо и патетично...
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България беше държава по времето на соца, когато беше с Русия. Икономика, армия - на световно ниво. Днес в ЕС и НАТО България е нищо, просто една жалка васална територия коят всеки подритва с презрение.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През пролетта ще усетим първите ефекти на предстоящия икономически срив на ЕС
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейката сега защитава американските централи. Въртиопашка.
27
1
 
1
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Дотам видът авропейските ценностти !
26
1
 
4
 
! Отговори
ВЕСЕЛИНЪ 7112136860 преди 1 година
НЕЗАБАВНО НАПУСКАНЕ НА АРАБО-ТУРКИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ И ДОГОВ ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ АНГЛИЯ,ИРЛАНДИЯ,ШОТЛАНДИЯ,ДАНИЯ,ПОЛША,ГЪРЦИЯ И ИЗРАЕЛ. ПИСНА ВЕЧЕ ОТ АРАБИ И ТУРЦИ,РУСНАЦИ И УЛРАИНЦИ В СТРАСБУРГ И БРЮКСЕЛ! НЕЗАБАВНО НАПУСКАНЕ НА ФАШИСТКИЯТ АРАЖО-ТУРСКИ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ ! ДОЛУ ЕС !
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да няма индустрия, но пък има банани!! Целогодишно!!
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За жалост ще трябва да се примерим, че започва текезесацията на БГ.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25Програмист . . . Тежката, енергоемка индустрия трябва да остане в изостанали държави с евтина работна ръка - Китай, Индия, Русия, Пакистан, Нигерия и подобни. . . . . И ставаме още по зависими! Кой ще ти прави компютрите? Толкова простичък и двумолекюлен мозък на програмист не съм срещал! Едната молекула е на stand by , a другата поддържа жизнени функции! Това се нарича стратегическа индустрия! Програмист с четвъри клас - браво!
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шарлатаните от ПП са дошли само лъжи и пари да правят-затварят централите за ток за покупка на батерии.
21
2
 
4
 
! Отговори
от 2153-та преди 1 година
За да има народен съд, първо трябва да има народ все пак, а такъв липсва. Каквото беше ,беше . Който е умен да се прегрупира в РФ/Беларус . Времето ще отмие мръсотията, но е нужно време , а тук цялта тази кал ще ни повлече. Единствено там може да спасим душите си, а с това и надеждата. Не можем да се борим с толкова предатели, така и Ботев са предали, един ден тук ще живеят рускоговорящи , а българската държава ще е поне в музеите, защото със сегашните партньори дори и това няма да ви ни позв
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
българе ония ви имат за разходен материал - по долу и от индианците - и кой вие виовен - искахте банани имате банани-
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все пак този план е приет и изведнъж коренно се приема. . . . . А може ли разбор на изречението? Има ли противоречия или идиотщина в изречението?
18
4
 
11
 
! Отговори
Герб преди 1 година
Герб договори затварянето на тецовете сега се правят на улавиБорисов подписа зелената сделка документите са факт
17
1
 
12
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Незнам България дали ще изпълни Плана за възстановяване и устойчивост, но плана Ран-Ът ще го преизпълни!
16
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Тя индустрията че е примитивна - примитивна е. Ама това просто показва какви хора си намират работа там. Пробвай да ги накараш да мислят - няма да стане.
15
2
 
6
 
! Отговори
З преди 1 година
Опитват се да създадат нова Римска Империя , затова младежкия европейски конкурс се нарича 'КарлВелики', и българчетата за него трябва да възхваляват и да плюят по лошите български владетели ,защото са били православни русофили. Впрочем сега на власт в англия не ели пак един карл ?
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народа е щастлив вижда се с най ниските пенсии заплати изчезващи села с яденето на ГМО от чужбина с даването на вода на франсетата да ги щавят с даването на енергото австрийци и чехи да ги шават с даването на турците да ги щава с даването на злато канадци да ги Шави .Щастлив български народ с лекари ,армия ,полиция с ниво племе на Соко Фофона даже и по зле .Щастлив български народ с подпримитивно мислене туй то