Мартин Димитров: Създава се нещо като президентска република

Очертава се 10-месечно управление на Румен Радев
Обновена: 18 яну 2023 11:28 | 18 яну 2023 11:17, Елка Василева
53
Мартин Димитров: Създава се нещо като президентска република
Снимка: архив, БГНЕС

Пред очите ни се създава нещо като служебна президентска република. Това заяви пред БНТ Мартин Димитров от "Демократична България". По думите му ситуацията е без прецедент.

Още по темата
"Притеснява ме, че има малка съпротива от страна на гражданското общество по темата, защото се очертава 10-месечно управление на Радев и той напълно целеше нещата да се случат по този начин", заяви Димитров.

Той акцентира, че юли месец е имало консултации, преди президентът да връчи третия мандат и реторично попита защо сега такива не е имало.

Според Мартин Димитров това сега е щяло да покаже, че БСП има най-малък шанс за съставяне на правителство с третия мандат.

"Радев цели да продължи да управлява, но вече носи огромна отговорност - за еврозоната, Шенген, Плана за възстановяване", заяви Димитров.

Според него ДБ са имали отлична идея - служебно правителство на българския парламент с 5 приоритета, без коалиционно споразумение. Щеше да е много интересно ГЕРБ как щяха да гласуват в една такава алтернатива. Очевидно те подкрепят служебно правителство на Радев и за да се избяга от отговорност, мандатът отиде в БСП, коментира Мартин Димитров.

Той допълни, че месец април е ключов за членството ни в еврозоната. Служебният кабинет не трябва да е правило, а изключение. Радев го превърна в правило, той има подкрепа от ГЕРБ и ДПС в последно време, които през последните 6 месеца не го критикуват, заяви Мартин Димитров.

Той оцени служебните правителства като абсолютно безконтролни - няма кой да им коригира грешките и кой да ги притисне да се върши работа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
То, това нещо не се създава от само себе си. Създават го некадърните български политици и техните лидери. Нямам нищо лично против г-н Мартин, но искам да го попитам колко пъти българите гласуваха през изминалата 2022 г
38
0
 
4
 
! Отговори
Божкееее..... преди 1 година
ТояТулуп до кога ще ни облъчва с простотиите си !!???
37
0
 
2
 
! Отговори
Чудя се преди 1 година
Кога ще дават показания защо са взимали пари от пирамида
36
1
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
ако ви беше дал папката на вас като каква република щеше да е бе мартинчо ?
35
1
 
3
 
! Отговори
Тоя па преди 1 година
Нали от ДБ му целувахте подметките на Радев по митингите и се търкаляхте по жълтите павета под вдигнатия му юмрук, са кво ривети!?
34
0
 
1
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Турция се крепи на САЩ , ЕС, НАТО. Ердоган се справя добре с това положение. Гъсто населената част намираща се в Европа няма нищо общо с слабо населената азиатска територия
33
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 1 година
До БАЧКАТОРСигурен ли сте, че искате да живеете живота на обикновенния турчин или така мислим щото казаха по телевизора!
32
0
 
3
 
! Отговори
Румен преди 1 година
До30. Примера с Турция не е за България . Турция е на две писти Азия с територия обширна но с население 20% и Европейска част малка но с 80% население. До 2030 г. ще се отдели.Геостратегически България е в Европа и няма никаква сила да се отдели от ЕС , нито политическа , нито финансова, нито културна, военна да мине към Азия или да бъде в орбита на Русия или самостоятелна президентска република. При война, както в Украйна тя ще си заздрави съюза с ЕС и НАТО.
31
0
 
4
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
По-противен от твоят вожд няма.
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мартине,мобилизирайте електората си,убедете ги да гласуват за вас и няма да има президентска република.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали вие, заедно с ПП, избрахте настоящият президент за 2ри мандат! Как не ви е срам сега да се оплаквате!
28
1
 
2
 
! Отговори
Румен преди 1 година
До16.": При централизирана власт може да се случат хубави неща"- така пишеш. Така беше модела и при Т. Живков . Така и тридесет години го гледаме. Но НЕ СЕ СЛУЧВА. Пример централна власт в Столичната община. Един кмет управлява половин население на България. Пловдив също. Бургас с рафинерия Лукойл/ пере милиарди/тридесет години удря дъното с население колкото квартал в София. Пример: Местна власт в Германия с население на градче колкото Самоков управлява световната марка Волксваген
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не нещо, то си е.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много по-добре е със служебни правителства поне не се краде толкова, както при редовните, поне докато не се появи някой читав държавник, като Орбан или не се смени тотално модела на управление.
25
1
 
5
 
! Отговори
перко преди 1 година
Сетихте ли се? Двама се карат, третият печели!
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали от ДБ всички гласувахте за Радев, даже му падахте на колене.От какво се оплаквате сега?
23
0
 
10
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Тридесет години модела се крепи на олигарсите. Те си държат обръчи от партии с поставени лица / бушони/ винаги готови да ги подменят. Край тях се въртят част от стадото
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам го тоя и се чудя,кой е по противен от светата троица"демокЛати"МаЛтинчо,Ристе или генералът Г-ном?
21
1
 
5
 
! Отговори
селянин преди 1 година
може и падишахска република да стане кат сте некадърнио
20
2
 
7
 
! Отговори
да се махаш от ефира преди 1 година
бързо. Изчезвай с еднопосочен билет от България.