Обсъждат предложения, лишаващи президента да назначава шефове на НСО

Комисията по отбрана в НС ще разглежда предложенията на ПП и ДБ
26 яну 2023 07:40, Анисия Иванова
19
Обсъждат предложения, лишаващи президента да назначава шефове на НСО
Снимка: БГНЕС

Комисията по отбрана ще обсъжда предложенията на "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ). Те на практика елиминират възможността президентът да се произнася за назначенията на редица спецслужби.

Според предложенията президентът няма да има думата за това кой да ръководи Националната служба за охрана (НСО). Тя ще премине към Министерството на отбраната.

Главният секретар на МВР, председателите на ДАНС, на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), на Служба "Военно разузнаване" (СВР) и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) пък няма да се назначават с указ на президента, а само по предложение на правителството и премиера.

Още при внасянето на предложения ПП и ДБ отрекоха това да е персонална атака срещу Румен Радев. Но все пак смятат, че "не е редно президентът да държи контрола върху службите".

НСО не са съгласни с промените. Президентът не е пряк ръководител на службата, пише в мотивите си НСО, цитирани от БНР.

От МО също не подкрепят предложенията заради серия противоречия с други закони и неясноти по кадрови въпроси на служителите.

От МВР пък директно казват, че преместването на НСО в МО "ще създаде предпоставки оперативната дейност и ефективност на службата да бъде засегната от политически противопоставяния".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Замислих се преди 1 година
Днес на пресконференцията на Слави за референдума го питаха защо така бързо се промени резултата за неговата партия и той каза нещо доста интересно (и вярно според мен) - "Много хора гласуват анти-ГЕРБ" и гласуват за този, който е нов и им вдъхва надежда, че ще оправи нещата. Ние бяхме нови, после ПП" Само че ДБ сами си казаха, че ще "приемат подкрепа и ще обсъждат политики" с ГЕРБ. ГЕРБ ги подкрепиха. Сега ПП и ДБ ще се коалират. Уж ПП са против, ама накрая ПП, ДБ, ГЕРБ ще са заедно! ЧЕСТИТО!
12
0
 
2
 
! Отговори
Ясно преди 1 година
Крив им е Радев на ПП, защото единствено той реално им парираше действията. Чак към април и ИТН се усетиха какви са тия. Ако не беше Радев, ветото за РСМ падаше безусловно още декември 2021 (Петков си го заяви директно) и куп други глупости. Овладяваха за няколко седмици цялата държава! Радев ги направи СЛУЖЕБНИ МИНИСТРИ, но не им е правил партията (доказателство - при ПП е Тагарев-уволнен от ПЪРВОТО служебно на Радев за ЛОБИЗЪМ и върл негов противник). Тия не знам какви са, но НЕ СА БЪЛГАРИ!
11
0
 
3
 
! Отговори
Безсрамни Безрдодни преди 1 година
Кирчо и компания искат пълен контрол над държавата, в случай, че вземат властта. Още при неговото правителство в началото ОФИЦИАЛНО си каза, че службите минават под ЛИЧНОТО МУ НАБЛЮДЕНИЕ (и контрол). НСО се контролира от Парламента, Президентът само издава указа. Обаче Петков искаше и там да контролира. Смешното беше, че собственикът на ВСИЧКИ (и Еконт и Спиди) куриерски фирми - Събев, искаше това. Транспортен министър в конфликт на интереси, който унищожи Български пощи. Абе...ЧУЖДИ АГЕНТИ!
10
3
 
2
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Службите следва да се назначават както досегаДругото е отмъщение против президента който е най сполучливия до момента. Нярода го обича и ако нясрочи преки избори може и президентска република да стане
9
0
 
10
 
! Отговори
Ненормалници! преди 1 година
Това ли са проблемите на България, вашата *** ненормална!
8
1
 
0
 
! Отговори
Нали побеждава преди 1 година
за чий са му?
7
1
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
стига с тези глупос-ти това ли е наи важно за парапета и гея засрамете се оставатви няколко дни свършете нещо полезно за хората и се махаите да не ви гледамеотврат сте
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак отново точно тия две антиконституционни организирани престъпни групи, кой знае защо наречени партии?
5
5
 
9
 
! Отговори
Йордан преди 1 година
Вече почти 2 години ни управлява безгрешния Радев и протежетата му. Цъфнахме и вързахме. Честито на гласувалите за безгрешния и неговите ППДБ.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Комисията по отбрана ще обсъжда предложенията на "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ). Те на практика елиминират възможността президентът да се произнася за назначенията на редица спецслужби."______________Тоест, искат да осакатят функциите на върховния главнокомандващ на армията ни.
3
0
 
17
 
! Отговори
дааа...... преди 1 година
не е против Радев....да...ама не...както казваше бог да го прости един велик българин. Тъкмо точно това си е...всъщност това бе мечта на Борисов от време оно...ама и той, колкото и да е нахален и ***,даже и той се усети,че ще отврати хората...Тези са разни камикадзета и ги тикат на амбразурата..същност са КОВИД в парламента..и просто трябва да се излекуваме от тях...
2
4
 
31
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Всичко това се предлага от партиите на Прокопирв на които им е малко да имат послушен главен прокурор и прокуратура в изпълнителната власт , ами искат и службите , което противоречи на редица закони! Няма да стане!
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искат силно политизиране на службите. Това е нож с две остриета. Днес службите ще обслужават политическите интереси на едни партии, утре ще се обърнат срещу тях обслужвайки други партии.