Доверието на хората към повечето лидери на партии в НС ерозира

Рейтингът на Румен Радев пада, но остава положителен
Обновена: 5 фев 2023 21:37 | 5 фев 2023 21:30, Елка Василева
133
Доверието на хората към повечето лидери на партии в НС ерозира
Снимка: архив, БГНЕС

За последния месец продължава да намалява одобрението към работата на президента Румен Радев. Въпреки това то остава по-висок дял от неодобрението му (48%:39%). Одобряват го болшинството избиратели на БСП, на БВ и на ИТН. Оценките за работата му, обаче, все повече са полюсни и политически обагрени. Това сочи национално проучване в периода 30 януари до 4 февруари 2023 г. на "Екзакта Рисърч Груп", проведено по метода „лице в лице” сред 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално демографски параметри. Изследването е осъществено със собствени средства в рамките на изследователската програма на "Екзакта".

В самия край на работата на 48-то НС Вежди Рашидов получава значително повече одобрение за работата си като председател на НС в сравнение с одобрението на парламента като институция (28%:7%). Рашидов получава добри оценки от над две трети от избирателите на ГЕРБ, както и от над половината избиратели на ДПС, сочи проучването. За последния месец с 3% намалява одобрението към работата на новия/стар служебен премиер Гълъб Донев. Добри оценки за работата му дават една трета от българите, а малко над половината не го одобряват, показват още данните.

Доверието на хората към повечето лидери на партии в парламента продължава да ерозира. За сметка на това, вътрешнопартийната подкрепа за тях става все по-твърда. В самия край на работата на 48-то Народно събрание, най-одобряваните лидери на парламентарни партии продължават да бъдат Бойко Борисов и Стефан Янев. Те получават по 24% одобрение, като неодобрението към Борисов остава значително по-високо от това към Янев. Висока е подкрепата за Бойко Борисов сред избирателите на ГЕРБ - одобряват го 94% от тях, коментират от "Екзакта".

От началото на годината с няколко пункта се свива одобрението към лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. Към 4 февруари те са одобрявани от по 16% от българите, а неодобрението им възлиза на по 72%. И двамата са във висока степен одобрявани от избирателите на ПП (от по над 90% от тях). Петков и Василев получават добри оценки най-често от жители на столицата и от образовани българи, отбелязват от агенцията.

В началото на февруари Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ имат съизмерими рейтинги на одобрение и на неодобрение. Одобрявани са от по 15% от българите, а неодобрението им възлиза на по 75%. Нинова е подкрепяна от 94% от избирателите на БСП, а Карадайъ – от 92% от избирателите на ДПС, допълват от "Екзакта".

Костадин Костадинов е одобряван от 13%, а неодобряващите го са 72%. Той е подкрепян от 91% от избирателите на „Възраждане”. Над средните стойности е одобрението му сред бедни и нискообразовани жители на малките населени места.

Христо Иванов е одобряван от 12%, а неодобрението му е 70%. 83% от избирателите на ДБ го подкрепят. Иванов е одобряван по-често от хора в активна трудова възраст и от образовани респонденти. Атанас Атанасов е одобряван от 8% от българите, като неодобрението му е 69%. 71% от избирателите на ДБ одобряват лидера на ДСБ. Над средното одобрение за него регистрираме сред висшисти и сред жители на населени места извън столицата, отбелязват още от "Екзакта".

Националното проучване е проведено в периода 30 януари до 4 февруари 2023 г. от "Екзакта Рисърч Груп" по метода „лице в лице” сред 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално демографски параметри. Изследването е осъществено със собствени средства в рамките на изследователската програма на "Екзакта".
(БТА, Борислава Бибиновска)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
5
 
5
 
! Отговори
Само Фатмака е преди 1 година
с висок рейтинг! Два пъти народа си го избира с огромно мнозинство. За това има един лаф: " Никога не подценявай силата на тъ-пи-те хора в големи групи" ... Ако беше Цецка Цачева президент, превр-атаджията нямаше да вдигне юмручето! После вместо за еродирания и интелигентен Герджиков, народа пак си преизбра ль-отчика! Еми спасявайте са оли-го-френи ...
58
8
 
7
 
! Отговори
Лидерът е един преди 1 година
В.България има един лидер - генерал Бойко Борисов. Той ще спечели убедително изборите и ще тръгнем отново напред след две години безвремие и застой с шарлатаните, докарани от Радев. България няма време и алтернатива.
57
2
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До Божееее 61 Пропуснал си БСП.Ретроградна партия от която нямаме никаква нужда.
56
4
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Веселинъ 7112136860 71 Веселине, това което си написал няма как да се случи. И като си толкова на вътре с Русия , я каже как е военната излагация тази сутрин ? Путин готви ли документите за капитулация ?
55
4
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
България пропада , рейтинга на ГЕРБ не.Радев е в ужас.
54
8
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Долу ЕС ! Долу всяка партия или коалиция,която защитава членството ни в престъпният сакскобурготски масонски съюз! Да на европейските народи! Долу европейската мафия ! Незабавно възстановяване на Социалистическа Народна Република България !
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой да произвежа ромите ли?надявай се.у м ре Марко
52
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво доверие към продажници и кравешки екс тременти занулиха бг и искат война с Русия
51
3
 
6
 
! Отговори
ББ преди 1 година
прАдавам рубашки...срещу души...ако имате!!!...продаващи на децата си...и техните ще вземем...гарантирано от дяда вОва!!!
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, де, защо само ние трябва да седим под военнаФатмашка нацистка диктатура? Няма такава държава никъде в Европа, навсякъде са направили демокрация. Само вие сте в третия свят с военен диктатор. Замунда банана републик.
49
1
 
7
 
! Отговори
Божееее преди 1 година
До Анонименуау,Народа ни е Държавата,само пеевски,доган и борисов ли могат да "разчитат"на дЪржавата крадящи я и продаващи интересите ни?Къде ми е Справедливата и работеща Съдебна...крадци,къде ми е Армията,модерно въоръжена даваща ми сигурност?,къде са ни работните места,чистата вода,въздух?схеми схеми схеми...тровите децата ни гроб внасяйки отпадъци за ТЕЦ-овете на кАвачки,убивате децата ни бре,не сме слепи,позорите ни пред Света,не сме слепи,отричате се от Божията Справедливост!!!
48
2
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Поредният прецедентски самолет е поел курс към аварийно приземяване,нищо ново.
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тия избори ставаме за смях. Не знам друга държава с избори през 3 месеца. И пак същото. Пепе се променят но като спадат и те се променят към ДПС, Възраждане и БСП, но тях пък никой не ги иска. ГЕРБ си искат Лойко но и него никой не го иска от другите за премиер и пак идат избори.
46
12
 
2
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Президента Радев е Мотора на България . Свали Цените на Горивата , казваше на Кирчо и Кокорчо да не свалят Ветото на СМР . МВР започна да Работи , Прокуратурата и Съда вкараха в Затвора много Престъпници . Единствения Негатив е - Не трябваше да позволи на Депутатите да гласуват за отпадането на помощта от 25 стотинки , и тези пари да се дават на Зеленски и САЩ за Оръжия .
45
5
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Колкото и да показват лъжи соц.агенции на Радев плановете пропаднаха, също и ПП и ДБ и Възраждане и итн . От тук надолу го чака пързалката. Който кара ски, Радев е на шус по полит.писта.Победители са Герб СДС; ДПС и БСП .
44
3
 
18
 
! Отговори
Един плешив преди 1 година
национален предател и скъсан, зелен Чорап.
43
3
 
3
 
! Отговори
Тангра преди 1 година
Абе да не преписвате от Дойче Веле?Бедни и необразовани. Богатите и образованите си избират Маджо и Бойко.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стъкмистика...
41
8
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Процентите на одобрение и неодобрение в статията са чужди на реалността. Лично аз никога не съм гласувал за "Атака",но съм убеден,че им крадат гласовете.И това е само един пример.Излезте на улицата и поговорете с хората! Всички си искат Народна Република България и възстановяване блаагоприятните отношения с Русия.
40
10
 
11
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Народ, който си избира Румен Мутрофанов за президент, си заслужава съдбата.