Костов: Войната ще е дълга, България да се интегрира още повече в евроатлантическата общност

На практика Борисов управлявал - всички ключови органи остават с несменени ръководства
Обновена: 5 фев 2023 11:14 | 5 фев 2023 11:06, Елка Василева
449
Костов: Войната ще е дълга, България да се интегрира още повече в евроатлантическата общност
Снимка: архив, БГНЕС

Войната в Украйна ще продължи дълго и това създава сериозни рискове за нашата страна. Това заяви Иван Костов пред БНТ. По думите му в тази ситуация националният интерес на България е да се интегрира още по-дълбоко в евроатлантическата общност, което включва бързо приемане на еврото, присъединяване към Шенгенското пространство и модернизация на Българската армия.

"Тази война дестабилизира не само икономиките, но и политически. От тази гледна точка най-важното за България е да влезе колкото се може по-бързо във вътрешните кръгове на евроатлантическа интеграция, което означава да станем много по-активни в модернизацията на българската армия, да влезем в Шенген, да въведем еврото. Дори да не сме готови за еврозоната, аз си спомням, че и Гърция не беше въобще готова, но помня, че господин Симитис помогна за присъединяването, въпреки че нямаше изпълнение на Маастрихтските критерии, защото имаше по-важни политически цели", каза Костов.

Още по темата
По думите му България има голям проблем в позиционирането си като общество. Според Иван Костов това, че България не предостави безвъзмездна помощ на Украйна, а продаде арсенал през посредници, не създава голямо доверие в нашата евроатлантическа ценност, а политики като тези на БСП и "Възраждане" изтеглят България и я държат в периферията - в пространството, където се простират съмненията и на ЕС и на НАТО, което поражда съмненията, че не сме достатъчно солидарни с тази политика.

"Проблемът е там, че от най-авторитетни места не се формулира ясно политиката и позицията на НАТО и ЕС. От най-високите места - министъра на енергетиката, министър-председателя и президента не говорят и не убеждават българското общество в това, че тази позиция е правилна. Напротив - сеят съмнения“, каза Костов.

„Войнолюбците сме ние, всичките - цялата евроатлантическа общност в очите на президента Радев. Той говори като руски агент на влияние. Не може да има толкова мощни гласове на руски агенти за влияние в България, те да са непрекъснато по телевизията и ние да очакваме българското общество да се ориентира правилно, няма как да стане това", посочи той.

Костов изтъкна, че при сегашната обстановка, в условия за икономически растеж, не може да се говори за икономическа криза в България. Според него инфлацията у нас е допълнително напомпана от политиката по доходите, започната от мандата на Кирил Ананиев като финансов министър и продължена от Асен Василев.

"Има хора, при които в тази ситуация се е задълбочило неравенството - най-вече при пенсионерите. Малката кошница, наистина, е поскъпнала много - това са храните - яйцата, млякото и т.н. Но това е сложен анализ, не е за политическа употреба и да хвърляме страхове на хората. Цените на енергията - те бяха овладени от целенасочена и мощна политика на ЕС и САЩ. Те се пребориха с Путин, а не служебното правителство. Смешно е президентът да говори по този начин - все едно жабата видяла, че подковават вола и вдигнала крак и тя", каза той.

Според Иван Костов България е успяла да запълни единия от двата големи разлома, пред които се намира, осигурявайки силна парламентарна подкрепа за военната помощ за Украйна.

"Другата пропаст обаче стои отворена и все по-дълбока. На практика Борисов управлява - всички ключови органи остават с несменени ръководства. Блокирането на този парламент попречи на това изваждане от ключови позиции на пирамидата - защото това е мафиотска пирамида, настанена в институциите на властта. И не може тази битка да спре по средата, разбирате ли? И няма как да се преодолее тази пропаст", каза той.

Иван Костов призова да се изпълнят условията за Плана за възстановяване и устойчивост, които включват съдебна реформа, подсъдност на главния прокурор, отмяна на възможността на висшестоящите прокурори да отменят актовете на нисшестоящите. Това ще помогне и за присъединяването ни към Шенген.

"Не може да се влезе там със служби, на които европейските страни нямат доверие, защото там се разпространява секретна и конфиденциална информация - какви хора влизат, минават и така нататък. Ако не направим тази реформа на службите, ние не можем да спечелим това доверие. Дълбокото интегриране в евроатлантическата общност намалява в голяма степен рисковете за България. Ако останем в периферията, никой няма да мисли добро за нас", посочи той.

Иван Костов определи обединението между "Демократична България" и "Продължаваме промяната" като единственото ново предложение на изборите на 2 април.

"Ако те направят тази коалиция, избирателите ще видят нова формация, показала воля за обединение, решила вътрешните си проблеми и готова да поеме отговорност. Останалото ще е същото. В този смисъл социолозите, които казват, че всичко ще е както си е било, може би не са прави. ДСБ и "Да, България" правят компромис с това обединение, какъвто се прави и в много други европейски страни. Винаги се жертва нещо в такива коалиции и трябва да се попита в името на какво“, каза Костов.

„Аз съм човекът, който ще подкрепи избора на ДСБ на нашия национален съвет - каквото са решили, ще ги следвам. Аз се надявам много силно, че те ще сложат своя отпечатък върху политическата програма на това обединение, защото тези неща са ключа към успешната българска политика през следващите 4 години", изтъкна Иван Костов.

Относно напрежението между София и Скопие бившият премиер заяви, че политиката на България спрямо Република Северна Македония е европейска, но липсва реципрочното отношение.

"Европейска политика е пускането на два рейса, водени от Мицоски, да бъдат допуснати в Благоевград, за да поднесат своите цвета на когото те преценят. В обратната посока, обаче, не виждам това. Ние не се отклоняваме от европейската политика. Този, който се отклонява, е РСМ.

Това, което видяхме вчера - такова нещо няма в Европа. Такова поведение не може да има. Отказът на Северна Македония да поднесат заедно с българската делегация цветя е нарушаване на договореността между двете страни. Имаше традиция на честване заедно - колко пъти ходиха и премиери, и министри и честваха заедно. Нашият министър е отишъл, той е бил там и те не са поискали с него да честват заедно.

Ние навремето направихме много - България първа призна Македония - те са го забравили отдавна. Сега сигурно си мислят, че СССР първи ги е признал. Ние им помогнахме в тежките моменти, когато огромни маси депортирани косовски албанци се стовариха на границата им. Ние бяхме втората страна в света по размер на помощта, която им оказахме, въпреки че и ние тогава бяхме в бедствено положение - забравили са го и това. Ние бяхме тези, които им помогнахме да не стигнат до гражданска война - дадохме им танкове, за да се респектират албанците и да се стигне до Охридското споразумение.

Натрупа се капитал, но кога започна този капитал да се обезценява и разрушава - в момента, в който българите с българско самосъзнание започнаха да създават свои организации в Северна Македония. И тогава се оказа, че голяма част от северномакедонския елит гледа към Белград. Това нарушаване и тези репресии към хора с българско самосъзнание - репресии на етническа основа - това е недопустимо и е тотално нарушаване на основни норми. Те трябва да разберат, че прекрачват граници, които идентифицират Европа като общност", каза Иван Костов.

 


449
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
2
 
1
 
! Отговори
До 384 преди 1 месец
Да сравняваш Костов с един предател и корумпиран ***, като копейкин само по себе си не значи,че Костов е велик,даже напротив...
315
5
 
3
 
! Отговори
Pepe преди 1 месец
Костов - Велик политик!!! Сложете един копейкин или един гълъб до него и сравявайте. Историята ще го докаже.
314
2
 
2
 
! Отговори
До чичо Ваньо преди 1 месец
Руснаците имаха шанс. Само трябваше да внедрят Ванката Костов като премиер на Украйна. За половин година щеше да я окраде и разпродаде на безценица и нямаше да може да се опъва на Русия.Пижама на райета много ще му отива на перманентния тен.
313
1
 
1
 
! Отговори
До чичо Ваньо преди 1 месец
Руснаците имаха шанс. Само трябваше да внедрят Ванката Костов като премиер на Украйна. За половин година щеше да я окраде и разпродаде на безценица и нямаше да може да се опъва на Русия.Пижама на райета много ще му отива на перманентния тен.
312
2
 
2
 
! Отговори
Думи на крадец преди 1 месец
Когато цялата страна бе за промяна , Костов вместо да ни поведе към Европа,ни затлачи към Русия, корупцията и калинките. Народът е за Европа ,но не и с крадеца Костов,чийто продукт в крайна сметка стана и крадеца тиква.
311
3
 
3
 
! Отговори
Selim преди 1 месец
Това дето Костов го говори е горе-долу ОК,Обаче това за еврото нещо не ме кефи.Все пак България няма да е единствената със собствена валута във ЕС. Този ,,масал" за еврото някак си незвучи правоподобно след отказа за Шенген.Та с две думи,искат от България да приеме евро-валутата,без България да е приета наравно със останалите.някак си манджата е много постна така.Като агнешка яхния без мръвки.Засега ще отхвърлим еврото до 2043г,а после кат влезем в Шенгеня,ша видим.Нали така българи?
310
2
 
0
 
! Отговори
путинофила никога -- преди 1 месец
--няма да признае, че има разлика между путинофил връщащ ссср и русофил демократ ! Пред на путинофила очите е червената армия превземането на райхстага 9- ти септември ,паради !
309
2
 
2
 
! Отговори
до 375 преди 1 месец
МАфиотската пирамида във властта начело със Борисов не я виждат само цоцащи гербери ! Кефи ме как директно ги нарича мафиоти !А Радев -руски агент на влияние !
308
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Костов е прав с изключение на тази глупост за Борисов...
307
12
 
11
 
! Отговори
уточнение преди 1 месец
Този мароканец с ли.лави венци трябва да виси с главата надолу на Цариградско.Излъга целия български народ и подари държавата на обръча от крадци-седесари.Факт.Корупцията в БГ има един баща-Ваньо Костов!За Тиквата обаче е прав.Докато не се пръсне крадливата разбойническа банда ГЕП ,нищо добро няма да се случи.
306
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** като н-алъм. Не Костов.
305
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още 10 години и тези муцуни ще са в небитието. Времето е наше!
304
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Карбовски има едно интервю с македонски националист, готин пич в интерес на истината. Та човекът каза: Българите винаги сте на губещата страна. Или вземате винаги ГРЕШНАТА страна, или сте каръци. Верно го каза човекът!
303
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рубладжиите винаги изпадат в необясними състояния след всяка негова поява.
302
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако не беше Костов сега щяхме да сме като Молдова! Факт! Костов спаси целостта на България, и ако не беше той сега Родопите щяха да са като Транснистрия.
301
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иван Костов направи червената мафия пребогата чрез престъпната приватизация. Червената олигархия е негово дело, защото затвърди финансово нейното съществуване. ПП,ДБ,БСП,ИТН, Радев, извършиха чистка и изчегъртаха хората на ГЕРБ от всички важни структури в държавата. Не им е виновен Борисов и ГЕРБ, че се провалиха в управлението.
300
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Анализи за войната можем и сами да намерим в нета. Костов се опитва да реинкарнира един смъртник ДБ.
299
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Костов е най-големия български политик, но ***-югата с петолъчки в главата няма как да го разбере това нещо.
298
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Костов да каже, правилно ли е, Нексо да финансира ДБ и точно по този начин, чрез поставени свои служители.
297
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Анализи за войната можем и сами да намерим в нета. Костов се опитва да реинкарнира един смъртник ДБ.

Спонсорирани публикации