Радев: Наблюдаваме отсъствие на политическа воля за реформи в РСМ

Българският президент разговаря с Еманюел Макрон.
9 фев 2023 18:45, Нели Христова
24
Радев: Наблюдаваме отсъствие на политическа воля за реформи в РСМ
Снимка: БГНЕС

Институциите в РСМ трябва да докажат с резултати, че наистина се стремят към европейска интеграция. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес в Брюксел с президента на Френската република Еманюел Макрон. Двамата обсъдиха теми от дневния ред на двустранното сътрудничество и в рамките на ЕС, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Поредната антибългарска кампания в РСМ, довела до редица престъпления от омраза – палеж и стрелба срещу български културни клубове, както и насилие над македонски българи, будят въпрос за ролята и отговорността на институциите в страната, подчерта президентът Радев. Държавният глава напомни, че както България, така и РСМ са приели предложената в рамките на Френското председателство на Съвета на ЕС преговорна рамка, като вписването на българите в конституцията на РСМ е задължителна стъпка преди началото на преговорния процес. "Наблюдаваме отсъствие на политическа воля за реформи и промяна на конституцията, а вместо това в страната се води поредната антибългарска кампания“, посочи Румен Радев.

Двамата президенти отбелязаха доброто партньорство между България и Франция в енергетиката, както и перспективите за неговото последващо развитие.

По време на срещата българският държавен глава изрази интереса на страната ни да придобие изтребители на лизинг от своите съюзници като временно решение за осигуряване на защитата на българското въздушно пространство до получаването на ескадрилата F-16.

Присъединяването на България към Шенген и възможните подходи за постигане на това, също беше акцент на срещата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази руска къртица като си отиде от поста България ще изживее най-добрите си години!!
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОТКРОВЕН *** ОТ СЕЛО - РУМЕН РАДЕВ, ТИКВАТА МУ Е ПЪЛНА СЪС СЪВЕТСКИ ТАРАКАНИ
11
2
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
А кога ще наложим вето на Гешев?
10
2
 
5
 
! Отговори
Питанката преди 1 година
Г-н пРезидент, а наблюдавате ли политическа воля за реформи в България? Това десетилетие очертава ли се да видим в затвора БГ политик?
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво г-н Президент! Вето на Македония в ЕС! Вето за санкции срещу Русия!! Българите сме с вас!
8
4
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
- Г-н, Румен Радев, откакто вдигнахте юмрука си нагоре и призовате за метежи- в БГ слизаме все по- надолу като общество и икономика! Отговорност за това носите и лично Вие! - Осъзнавате ли го?!?
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука малко послъгва . Нашия Джамбазки пръв е почнал а макетата си го връщат . Като дошли тука джамбазки и пречил да сложат цветя тука . Като бил в Македония викал че - Македония е България и те си го връщат . Ама наще с предизборна цел първи са почнали а не макетата. Макетата са ядосани и разправят как ние сме дошлитам от татарстан а те ни цивилизовали , христианизирали и облагородили :)))
6
2
 
9
 
! Отговори
догидог преди 1 година
У6атия е пуснал гуша , а Макарона обича стари кози .
5
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не си спомням някога да сме имали по-антибългарски президент от този. Направо ме е срам, че гласувах за него.
4
5
 
9
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 1 година
Но я стига с тези РСМ писва вече.Тези къде говорите там имат по добри пенсии от нас а ние ЕС .Имат и производство а тука няма .Детска болница няма тука запалите от каменната ера ,правосъдие ниско ниво ,лекари подпримати ,депутати не знаят от кинтинкъде са и какво правят
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нема интерес къде ше вървят ябълки с вкус на круши освен в русия чакалнята на гарата
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вето за БЮРМ дори да направят промените рябва да минат 40-50 години за да има ефект. Към 2073 година ще ревизираме дали са готови.
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво ме брига РСМ! По-добре да си гледаме у нашата паница, че е празна.