Цветан Цветков: Факт е, че е погазена конституцията на България

Той бе освободен от поста шеф на Сметната палата
Обновена: 12 фев 2023 19:07 | 12 фев 2023 18:49, Нели Христова
24
Цветан Цветков: Факт е, че е погазена конституцията на България
Снимка: БГНЕС

С освобождаването ми по този начин България застрашава членството си в ЕС. Това заяви в пред NOVA бившият председател на Сметната палата Цветан Цветков в първото си интервю. С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" Цветков беше махнат заради недостатъчен контрол на финансирането на политическите партии, като се визираше случаят "Нексо".

"Присъединявайки се към ЕС, България е поела ангажимент да гарантира защита на финансовите интереси на съюза чрез Независимата върховната институция. С този акт на НС, те застрашават независимостта на върховната институция и нейното нормално функциониране", посочи той.

По думите му решението е и противоконституционно, "защото противоречи на принципа на правовата държава".

"Този принцип е нарушен, защото е сериозно застрашена независимостта на Сметната палата като конституционно уреден орган. Вторият мотив е, че са грубо погазени императивни норми на закона за Сметната палата, които уреждат начина на освобождаване на председателя на Сметната палата", обясни Цветков.

Процедурата по избиране на нов председател е с продължителност около 2 месеца, посочи още той.

"Решението ме изненада", каза Цветков, който не бил предупреден.

"Усетих, че нещо ще се случи по време на дебатите в Комисията по бюджет и финанси", допълва бившият шеф на Сметната палата.

Той обясни, че въпросните дарения от по 20 000 лв., отиващи към "Демократична България" и станали повод за дебат, са "опит да се прикрие дарение от юридическо лице". "Когато размерът на дарението не отговаря с размера на доходите, ние обявяваме несъответствие. Има случаи, в които има такива несъответствия, когато гражданите са работили в чужбина", поясни Цветков.

По думите му това е било ясно на депутатите. "Въпреки това на следващата сутрин беше депозирано проекторешението и подписано от лидерите на парламентарните групи, и протече дебат, вследвие на който аз бях освободен", каза той.

Цветков е категоричен, служителите в Сметната палата "винаги сме изпълнявали професионално и почтено нашите задължения".

Той се съмнява одитите и докладите на Сметната палата, посочващи редица нарушения, да са причина за отстраняването му от длъжност.

Дори напротив - "През тези 8 години заедно с моето колеги демонстрираме нашия професионализъм и може би сме ги респектрали, за да се обаждат и да искат определени услуги от нас", заяви Цветков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17. И това добре ли говори за държавата ни?
23
0
 
0
 
! Отговори
Изнервен преди 1 година
Да бе, и вселената ще се разпадне. Деййба и нахалника, поредният опиянен от себе си кютук, който мисли, че всичко започва и свършва с него.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пък много насериозно се взе! Чунким е първия сменен шеф на сметната палата!? Да не го е избирал народа на избори - избраха го едни шарлани!
21
0
 
3
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Сметната палата е едно , но това не значи че шефа и е несменяем и ако има нарушения трябва да бъде отстранен! Ако има нещо нередно има органи които ще преценят , но щом НС го е освободило значи има защо!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сметната палата е едно , шефът й е друго -- не може да бъде несменяем ако не си върши работата. Същото се отнася и до прокуратурата и гл. прокурор.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дарението е от цру за диверсантите от дб, и когато номерът не мина, хоп тук имаше статийка интервю с директора на българо-американската банка, където той размаха пръст и обвини българската държава в някаква несправедливост към тази фирма. Ха-ха, хи-хи ! Сами се разкриха по най-елементарен начин кой кого финансира и се намесва където не му е работа.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още един комунист отлъчен от хранилката опищя орталъка!! Не си вечно на тоя пост. Крайно време е да ви разкараме вас *** от софрата на която сте селнали удобно.
17
5
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Щом *** беше 12г.главна мутра в държавата значи всичко може...
16
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом Кирил Петков може да стане министър в нарушение на конституцията.
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте му само хитрите нагли очи на тоя ***.
14
8
 
12
 
! Отговори
Коалиция NEXO преди 1 година
Една калинка на Кирил Петков по-малко ще смуче от българите!
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ходи в пенсия гербо
12
1
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Еиии Брюксел скокна Цветко да брани
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чл. 91. (1) Народното събрание избира Сметна палата, която осъществява контрол за изпълнението на бюджета. (2) Организацията, правомощията и редът за дейност на Сметната палата се уреждат със закон. КАК ТОЧНО Е НАРУШЕНА КОНСТИТУЦИЯТА ?!! АКО ИМА НАРУШЕНИЕ,ТО ТОВА НЕ Е НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА,А НА ДРУГ ЗАКОН. МОЛЯ ОБЯСНЕТЕ НИ,ЧЕ НЕ СМЕ КОНСТИТУЦИОНАЛИСТИ И ЮРИСТИ... ИНАЧЕ ИЗВЪРШВАТЕ ВИД ИЗМАМА!!!
10
4
 
8
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
СЛУЧАЯТ НЕКСО НЕ Е РАБОТА ЗА СМЕТНАТА ПАЛАТА, А ПО- СКОРО НА ДАНС. СМЕТНАТА ПАЛАТА НЯМА РАЗСЛЕДВАЩИ ФУНКЦИИ. ВСЕКИ ОТДЕЛЕН ЧОВЕК, НЕ ФИРМА, ИМА ПРАВО НА ЗАКОННИ ЛИЧНИ ДАРЕНИЯ! ТЕ МОЖЕ ДОРИ ДА НЕ СА ОТ ЗАПЛАТА. ТОЗИ ЧОВЕК ПАДНА ЖЕРТВА НА ИЗИГРАНАТА ЗАКОННОСТ, ПРОСТО НЕКСО Я ЗАОБИКОЛИ ЗАКОННО.
9
12
 
5
 
! Отговори
Стефан преди 1 година
Хартиената коалиция махна човека, защото не се огъна на глупостите за Нексо. Как не ги е срам? Светът минава все повече в електронния и дигиталния свят. Нещо повече, ние бяхме минали на машинно гласуване, но партията, която го въведе - БСП, го махна заедно с ГЕРБ и ДПС. Ние вече трябваше да имаме и електронно гласуване, но не.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понятие като "независим" има само в изкуствен свят. В природата няма нищо и никой независим, основният закон на природата е законът за всеобщата връзка. В някои държави има недосегаеми, които на практика "ги досягат', като ги ликвидират.
7
4
 
10
 
! Отговори
смешник преди 1 година
още един дето си е повярвал че без него България няма да я има :)
6
4
 
2
 
! Отговори
от село преди 1 година
Преди няколко години разговарях с Господин Цветков. Обадиха ми се по телефона, говорих ме дълго. Основанието за разговаря беше, че служители на Сметната палата бяха направили одит на всичко което е свързано с биологичното производство, като бяха стигнали до всички проблеми. Невероятно, но това е факт! За мен, от моята гледна точка като един биологичен производител на земеделска продукция това е един много добър слуга на Държавата.
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е грешката на почти всички наши политици и висше стоящи лица.Т. Е. МИСЛЯТ се за НЕЗАМЕНИМИ.Нямат и капка достойнство та да кажат...-.,,Виновни сме бре джанъм..."