Митрофанова за 3-ти март: Паметта на Русия най-накрая е зашита в генетичния код на българите

Иска ми се историческата справедливост и мъдрост винаги да надделяват, призова тя
3 мар 2023 11:32, Нели Христова
696
Митрофанова за 3-ти март: Паметта на Русия най-накрая е зашита в генетичния код на българите
Снимка: БГНЕС

Поздравявам ви с националния празник - Деня на Освобождението на България от османско иго.

Няма добри войни, има войни справедливи. Точно такава е Руско-турската война от 1877-1878 години, която без преувеличение се превърна в крайъгълно събитие в общата история на нашите страни и за много години напред определи характера на руско-българските отношения. Това се казва в изявление на посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова по случай Националния празник на България. Изявлението си Митрофанова публикува в профила на руското посолство във Facebook.

На този ден преди 145 години е подписан Санстефанският договор, с който започва нова страница в живота на българския народ. Това, към което са се стремили и чакали дълги векове жителите на поробената страна, се сбъдва. България отново се появява на политическата карта на света като самостоятелна държава.

Опитвайки се да отхвърли оковите на робството, българският народ никога не се предава и отново и отново прави отчаяни опити за съпротива. Мъдростта на "народните будители" и самоотвержеността на четниците-революционери не позволяват да угасне тлеещият пламък на мечтата за независимост.

Освободителната война се превръща в уникален пример за военна доблест, безкористност и самоотверженост. Стотици хиляди руски войници и български опълченци платиха с кръвта си свободата на България, която е толкова необходима и днес.

Ролята на Русия в Освободителната война е записана не само върху хартия. За нея говорят имената на българските села и улици, отлети от бронз паметници, дори основите на държавното устройство. Паметта й най-накрая е зашита в генетичния код на българите, а той не може да бъде пренаписан по друг начин освен чрез унищожаване на самия народ, посочва Митрофанова.

Знам, че всяка година на този ден в цялата страна се провеждат тържествени церемонии, полагат се венци и цветя на паметниците на загиналите воини. И макар сега преминаваме през далеч не най-добрия етап на отношенията ни, в известен смисъл сме от различните страни на барикадите, сигурна съм, че за всеки гражданин на България 3 март остава специален ден, а споменът за Руско-турската война все още е свещен.

Иска ми се историческата справедливост и мъдрост винаги да надделяват над краткосрочните политически интереси. Героите да не се забравят. Войната срещу паметници да няма място – в нея липсва и смисъл, и благородство, и доблест.

Вярвам, че както неведнъж се е случвало, ще преодолеем настоящите трудности и ще се върнем към конструктивно и взаимноизгодно сътрудничество.

Поздравявам ви, скъпи приятели, с Деня на Освобождението на България!, се казва още в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


696
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
407
15
 
8
 
! Отговори
Лелйо преди 1 година
Аз винаброих на бързо на Шипка. 1 самолет и 10 вагона. Всичкото за Сибир.
406
7
 
11
 
! Отговори
На път е преди 1 година
Нашивката да бъде свалена. Вие само руснаците-дето ползвате нашата азбука не знам как само ще го превъзмогнете. А знае ли човек-скоро може да минете и на латиница. За по унисекс.
405
11
 
21
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Генетичният ни код е БЪЛГАРСКИ и европейски! Вземи та почети повече другарко. А вие руснаците немате нищо общо с нас...нито генетично нито исторически нито житейски. Винаги сте ни завиждали и унижавали! Стига си говорила ОТКРОВЕНИ ЛИЦЕМЕРНИ ЛЪЖИ!
404
12
 
23
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Миналата година ни обявихте официално за неприятелска държава а сега се сетихте че сме братски народ. Що за лицемерие? Русия винаги е била и ще си остане бедна държава с имперски амбиции с народ, който е бил с промит мозък
403
6
 
13
 
! Отговори
Българофил преди 1 година
Свобода или смърт! Такъв е девизът на опълченците ни ! Много е страдал народа ни - ВЕКОВЕ!!! Още тогава международната общност не иска да остави Русия да има влияние на балканите ,като никой не е можел да се противопостави на Турция освен нея !!! За това участваме и в предните войни на Русия срещу Турция , за освобождението на Сърбия , но оставаме с пръст в уста, пак заради Англия! Тогава Левски решава за комитети- става ясно ,че не може да се разчита на Великите сили!!!
402
12
 
18
 
! Отговори
За България преди 1 година
Много е жалко да не помним и почитаме историята си ! Няма друг народ ,който да сме наричали и чувствали братски освен руския !!! Та нас ни мразят всичките ни съседи ....още тогава....Та още тогава е имало българи ,който не са искали нещата да се променят - харесвало им е да има турско присъствие! И сега така - много българи могат само за себе си да мислят - да мислят за държавата си е нещо доста над способностите им!
401
15
 
17
 
! Отговори
Надя преди 1 година
В моя генетичен код, не е зашита никаква реска памет ,защото където стъпите поробвате.Век и половина всяко ново българско поколение го манипулирате и го превръщате във ваш длъжник..Я кажи от къде другаде щяха да минат войските ви ,за да си осъщедтвите мечтите за Проливите а?Няма от къде,освен през България.Айде изчезвай,аман от лъжци ненаситни
400
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купена ли е България от Русия, след като е била "освободена"? Или е имало сватба между 2те страни че да казва, че паметта за Русия е заключена в генетичния ни код? Какво още дължим на руснаците, повечето българи искаме да живеем в свободна и демократична държава, в 21 век. Русия не е такава държава, вървете си и не се бъркайте в политиката на чужда страна!
399
1
 
14
 
! Отговори
Вярно е преди 1 година
Научете българския език и история вместо да плюете.
398
6
 
22
 
! Отговори
Върл Левскар преди 1 година
Когато Левски е обесен , граф Игнатиев е доволен че е свършило добре всичко .За деянията на Апостола не се е налагала смъртна присъда по турските закони .Днес нямаме повод за радост .
397
1
 
8
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"Да се поклоним пред... Да отхвърлим чуждопоклонниците" -- Тоя пък сам ще се отхвърля. Бива бива да си ***, ама то вашето става абсурдно вече :)
396
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
432 Българите сме половината руски слуги, докато другата половина се опитва да спаси България от пагубната руска зависимост. Вустафа е само епизод, който бързо ще бъде забравен, заедно с провала й в България, шарлатаните от ПП.
395
16
 
16
 
! Отговори
А ето какво преди 1 година
каза Херо Мустафа :"Честит празник,бг индианци, забавлявайте се в резервата! Бъдете горда краварска колония и изпълнявайте всички прищевки и желания на заместник-секретарката на помощник-секретаря на пресаташето на посланика!"
394
7
 
15
 
! Отговори
akudфg преди 1 година
случайно ли оставя русия малко руска войска с всички опълченци на шипка. случайно ли подкреплението идва в последната минута на победата ???? страхувала ли се е русия от силни и многобройни опълченци и то вече с опит ????..;
393
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая драхонка още ли е в БГ
392
23
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Другарката наистина е права. Без цар Освободител днес нямаше да честваме 3 март. Така че по полека с изявленията за крепостни и робски.
391
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарката губернаторка на задунайската губерния е абсолютно права . БГ-тата генетично са завинаги крепостни и ро-би на сибирската империйка .
390
16
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
До Калеко Алеко............Германия се покая по принуда,уж официално,затова по улиците на украинските градове маршируваха неонацисти,носейки ликовете на Хитлер и Бандера.
389
20
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
414 Кланяй се на когото си искаш, понеже си роб, си постоянно прегънат пред руските си господари. Тук е България, марш, в Русия.
388
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
407 Хааах, руските *** отдавна мечтаят за гибелта на запада. Според тях той все загива, но като гледам, Русия е вече пред разпад. Тя се самоунищожава. Защото иска да погълне целия свят, надува се, докато се пръсна на парчета. Русия ще бъде осъдена пред международен трибунал, за военни престъпления.