Никола Стоянов: Масово установяваме с по 80-90% надценка

Според него по-високата инфлация е следствие от рязкото скачане на доходите
Обновена: 7 мар 2023 10:12 | 7 мар 2023 10:12, Нели Христова
44
Никола Стоянов: Масово установяваме с по 80-90% надценка
Снимка: БГНЕС

Освен войната и енергийната криза, повишаването на доходите също е спомогнало за високите нива на инфлацията у нас през изминалата година. Това заяви пред NOVA министърът на икономиката Никола Стоянов.

"Моментът е много тънък. Разбира се, че доходите в такава трябва да се вдигат. Въпросът е с колко, колко бързо, как е спрямо останалите мерки, които са за компенсиране на високите цени. Смятам, че миналата година беше прекалено е не се случиха нещата както трябва. Това доведе до по-високата инфлация в България спрямо Европейския съюз", допълни Стоянов.

Той коментира и проверките, които държавата прави по отношение цените на хранителните стоки у нас. "Масово установяване с по 80-90% надценка", заяви ресорният министър. Служебният кабинет работи върху идеята ако търговец иска да сложи надценка по-висока от 25% върху дадена стока, да информира Комисията за защита на потребителите. Процентът все още се обсъжда, уточни министър Стоянов. Това би ограничило нелоялните търговски практики, смята той. По думите на икономическия министър обаче правителството не е във война с веригите и не ги сочи с пръст.

Относно дебата дали трябва ДДС за храните да бъде намален, Стоянов не скри, че е скептичен за въвеждането на мярката. По думите му това надали ще намали цените на хранителните продукти. Той обаче разкри скандални примери с еднакви продукти у нас и в чужбина. Един от тях е на масло – една и съща марка, в един и същ магазин – в България и в Германия. Там цената на продукта била с 40% по-ниска от нашата, подчерта министърът. Яйцата в Австрия са единствените в Европа, които са по-скъпи от българските. Масово в други държави били с по 10-20% по-евтини от нашите. Имало дори случай, при който българско бяло саламурено сирене в Белгия е по-евтино, отколкото у нас.

Министърът на икономиката сподели амбицията на ведомството актовете за нелоялни търговски практики да стане както в Европа. Там санкциите за подобно нарушение може да стигнат до 4% от оборота на търговеца. У нас актът не е обвързан с оборота и може да е в размер на максимум 50 хиляди лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
10
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 година
Разсъждавам си: установявате такава надценнка, а не правите нищо, защото примерно няма какво да направите по закон. Ами не е съвсем като да няма какво да направите, но да не спорим- защо не ги дадете на НАП тези пишман печалбари, за да видят те плащат ли си надлежно данък печалба? 10% от печалбата е, поне да има приходи в бюджета, че и той е яко закъсал.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки който призовава за вдигане на доходите ей така на ангро ,от днеска за утре трябва да бъде направо претрепан с камъни от хората ,това са престъпници ,как ще вдигаш и вдигаш и вдигаш доходи през всякакви канали без да вдигаш производството при само внос и внос и внос ,това е перфектната рецепта за инфлация тия политици са всичките за затворите
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Служебният кабинет работи върху идеята ако търговец иска да сложи надценка по-висока от 25% върху дадена стока, да информира Комисията за защита на потребителите." - ЗАЩО? Какви са тея глупави закони?
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До МЛАДИТЕ и КРАСИВИА значи имало определена политическа партия, заради която нашите баби и дядовци не могат да си купят луканка? Аз пак си мисля, че това неможене е от много години вкл. и за нашите бащи и майки още от времето преди 2020.
13
0
 
18
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
33 години рекет на народа
12
0
 
20
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Номера е доходите да растат , а цените не. Само тогава можем да кажем че ставаме по добре.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами те действат бе вземат си рекета и траят нищо ново мафия не държава
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ivan - прекрасна идея, но... ключовата дума в целия коментар е "властите"... там има такива, които контролират, наказват и като изгърми един, другите се сепват... тук няма власти, има едни хора, които единствено складират, кой кристали, кой кюлчета, койо макадам за магистрали, кой бело, жълто, зелено, лилаво, и всички са глухи, слепи и неми, освен по избори... ако не бяха трагични и Бочко и Про100 Кики, Копейкин и КОрни, щяха да са смешни...
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До МЛАДИТЕ и КРАСИВИ - КВО ОБЩО ИМАТ ПП БЕ ***! Т.ЪПП ГЕРБЕРАСКИ ***!
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама чичото на Билла каза вчера, че печелят само 2%, а сега ще ги задължите да печелят 25%. Тука требе твърда ръка и яко бой по кратуните.
7
0
 
3
 
! Отговори
Е и преди 1 година
Кво правите?Вземате 50% от надценката и траете
6
1
 
1
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Един депутат не е съгласен с мен ...
5
1
 
18
 
! Отговори
Ivan преди 1 година
Няма нужда да установявате очевадни неща,хората не са глупави!Вашата работа е да действате,не само да констатирате.Като не знаете как,вижте какво правят в Европа,какви мерки се вземат срещу нагли търговци.Защо е нужно да откривате топлата вода?Все пак сме в Европа и ние,можете просто да се посъветвате с властите във всяка европейска държава и да го приложите тук,ако работи!
4
2
 
7
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Хахаха винаги е така, преди избори обещават обещават и после промяна има ли ? незнам за вас но аз не виждам промяна от последните вече не знам колко години станаха ... т.е. има промяна депутатите стават все по богати .
3
1
 
19
 
! Отговори
Ми преди 1 година
то ние сме си виновни бе, дами и господа! Ако бяха гърците досега магазините на големите вериги щяха да горят. Буквално.
2
7
 
23
 
! Отговори
До МЛАДИТЕ и КРАСИВИ преди 1 година
Влезте един път(защото вие в такива нискобюджетни магазини не влизате) в Кауфланд или Била и вижте как хората(наши бащи,майки,баби и дядовци) разглеждат витрините с луканки и кашкавали и ги подминават,за да си купят само хляб и вафли и пак гласувайте за ПП и ДБ
1
1
 
16
 
! Отговори
мислещ преди 1 година
това с ДДС ставката е мижи да те лъжем... какво като на ресторантьорите им намалиха ДДС, с ниско ДДС, салата дето беше 8 лева, сега е 18 лева...