Пускат движението по две части от магистрали за Великден

Министър Шишков предлага част от магистралите да се строят на концесия
23 мар 2023 10:57, Стела Стоянова
11
Пускат движението по две части от магистрали за Великден
Снимка БГНЕС

За Великден имаме амбицията да пуснем движението в две части по две магистрали, каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков пред БНТ.

"Едната е частта от Ботевград към Мездра, 7 км и половина, обходът на Новачене – движението там е изключително интензивно", заяви той. Другият участък е от магистрала "Европа" - частта, която е непосредствено пред КПП "Калотина".

Обходът на Бургас също може да бъде пуснат за великденските празници, "когато хората ще се движат повече - да почувстват облекчение", каза още министърът на регионалното развитие. Много е важно да строим повече магистрали, посочи той, но отбеляза, че трябва да се строят по различен начин в икономически план и трябва да се мисли за смяна на модела.

"Неслучайно говоря, че една от възможностите е част от магистралите да бъдат строени на концесия. Тогава концесионерът не може да краде от себе си. Тогава става изключително прост контролът на магистралите и няма да харчим огромни средства от бюджета на държавата", обясни Иван Шишков.

Според него при бъдеща концесия на практика концесионерът ще инспектира сам себе си. Ако построи магистралата некачествено и я поддържа 30 години - едно е да направи един ремонт за 30 години, друго е да направи пет, обясни той.

Проектите, които могат да бъдат направени по този начин, според министъра, са тунелът под Петрохан и магистрала "Рила" - връзката между Ихтиман, Самоков, Дупница и продължението към границата с Република Северна Македония.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ще открива бакшишо, все проекти направени от ГЕРБ? Постоянно се мъчи да пробута концесията като решение. Как концесионерът на магистралата през Кресна ще бъде контролиран. Щял да контролира сам себе си? Та той ще е монополист. Каквото каже това ще се случва и ще събира парите от нашите данъци. Бакшишо е за затвора не за министър.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя продълговатия много за тъ пи ни има. На концесия път ще прави. Тоя конценсионер за *** та му глава ли ще прави пътя? Кой ще му плаща такса? Ние офцете ли? Хем винетки хем такса. Пак наши хорица ше ги уредим на хранилката. А офцете ше плащат сметката.
7
1
 
8
 
! Отговори
Ахаа преди 1 година
сега се разбра защо ги прави Шишков тея ПР акции с дебелината на асфалта - ще урежда нашите хора за концесионери. А па ние си мислехме - тоя честен, бори корупцията хахах. Ама като видяхме, че бил архитект на Банкя и на Триадица - едни от най-нашенските общини и се сетихме че нещо финансово неустоимо го подбутва.
6
1
 
7
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 1 година
Ама то участъка Ботевград-Мездра не е магистрала, а скоростен път. И за какво концесия за построяване на магистрали? Тогава как ще направят винетките, ТОЛЛ-а, хем ще си плащаме за да минаваме по тези отчастъци на частен предприемеач ,хем и винетки. Недоразумение е този го-н министър, както и предният, и по-предният и по-по предните
5
0
 
15
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Е най после след като лобира за дадена политическа партия и не направи нищо за нови пътища , Шишков се сети да открие отсечки не по негово време строени! Така нещата не стават , но също не и да говориш срещу инхаус процедурите , а да отпускаш средства инхаус за пътя Русе -Бяла!Жалко досега можеше да има много нови пътища и магистрали , а не екомилионерите Дандов и Белев и татко Петко да ги спират!
4
2
 
6
 
! Отговори
Кармазъ дедо преди 1 година
И все пак ХАсФалта не се яде..
3
0
 
9
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Тива са тия незаконнопостроените ли магистрали? Е не бореца за законост пуска незаконни магистрали. Докъде го докарахме чесните, умните и красивите на Радев лъжжатт повече от мафиотите.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не пускайте нищо че много сеяндури ше се преселят на оня свет. За тея сеяндури са черните пътища и магарешките каручки. От каруцари шофьори нестава.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпреки факта, че слънчевата активност през март ще бъде значително намалена в сравнение с февруари същата година, март все пак ще бъде труден. В рамките на един месец ще трябва да се преодолеят няколко силни геомагнитни смущения, останалите ще са със средна мощност.