Проф. Киров: Не може да има даване на мандати, докато няма председател на НС

Най-последователно се държи ИТН, смята конституционалистът
18 апр 2023 09:30, Анисия Иванова
21
Проф. Киров: Не може да има даване на мандати, докато няма председател на НС
Снимка: БГНЕС

Президентът не може да задейства процедурата с мандатите, ако няма председател на НС. Това обясни конституционалистът проф. Пламен Киров пред БНТ.

Утре трябва да продължи първото заседание на НС, което се очаква да избере председател. От срещите на първите две формации обаче се разбира, че това не е тема на разговор, а се коментира законодателната програма. Според проф. Киров в момента се печели време.

"Или по-скоро върви една игра на надлъгване между президента и първите две парламентарни групи, които такива още няма, защото, за да се регистрират трябва да се избере председател на НС. В момента президентът не може да задейства процедурата по член 99 от Конституцията, за да започне въртележката за възлагане на проучвателни мандати, защото няма регистрирани парламентарни групи. Той няма с кого да направи консултации, за да започне тези три последователни опита. Тези опити няма да започнат, докато не бъде конституциализиран парламентът, докато не бъде избран председател на НС", каза проф. Киров.

Преговарящите екипи се занимават със законодателна програма, но законодателна програма на 49-ото НС не може да има, защото право на законодателна инициатива има МС има всеки народен представител, каза професорът. Според има 25 проекта, които са внесени от служебното правителство и ако това е законодателната програма, е малко странно двете формации да обсъждат програмата на служебното правителство.

Според него екипите имат вероятно единодушие по отношение на търсене на отговорност на главния прокурор. Смята, че най-последователно в това НС се държи най-малката политическа сила - "Има такъв народ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Не мога да си изберат председател, а вие искате правителство. Нищо не става от тези политици. Явно всички са такива.
19
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Една голяма партия се е запънала като магаре на мост и саботира целия процес.
18
0
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
До 17 То всъщност парите за избори са социлани помощи и на практика отиват в голямата си част за народа (машините вече са купени, поддръжката им си върви т.е. тук няма разход). Няма нищо лошо да има още 40 пъти избори докато пу-кне мутрата от Банкя и да вземем дас се отървем от мафията веднъж и завинаги, макар да е по-добре да ги изметем сега заедно с местнния клон на мафията (местната власт) и да изчезват (за съжаление не по затворите където им е мястото заради Гешев и останалите послушници).
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези да се стягат и да почват работа както трябва! Не може в рамките на една година 3-4 пъти да ходим на избори. Ако и този път не се разберат, предлагам следващите избори да бъдат платени от партиите, които в момента са в парламента. Не може от нашите данъци да се хвърлят не милиони, а милиарди за кефа на 240 души!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв председател, те на едно магаре сламата не могат да разделят....председател.
15
0
 
4
 
! Отговори
A преди 1 година
Тия знаят, че за нищо не стават, затова ще бавят топката, та по-дълго да вземат заплата.
14
2
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Махне ли се Борисов,всички негови...конструкции и "калинки" в институциите ще започнат да се...сриват и държавата ще се...деблокира.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонимеН, че вие сега ли разбразхте че Възраждане са измамническа партия? Помните ли в началото на войната украйнците като бяха арестували Костадинов близо до молдовската граница? Е мислите ли че биха го пуснали, освен ако е нямало обаждане от американците? И то от високо ниво! Не бъдете наивници
12
4
 
7
 
! Отговори
Актуален въпрос преди 1 година
Сега не разбрахме кака Лена киротрошачка ли е била или кур0трошачка.
11
5
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ВЪЗРАЖДАНЕ СА ИЗМАМНИЧЕСКА ПАРТИЯ, ЗАЩОТО ТЕ СА УЖ ПРОТИВ ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА НО НЕ ПОДКРЕПИХА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА ЗА ДА УПРАВЛЯВА ПРЕЗИДЕНТА КОЙТО ДАВА ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА!
10
4
 
9
 
! Отговори
Евалата преди 1 година
Смятай Леночка как е завъртяло на киро "главата" в аирбнб-то, че продължават да я лансират, даже и на преговори била изпратена. Ама чува се че баце и той некви куртита изпратил, та да е на едно равнище срещата.
9
1
 
3
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Тоя не е ли вече академик
8
2
 
9
 
! Отговори
селянин преди 1 година
не е нужно парламента да работи и без тва само глупости измислят да си взимат там заплатите и толкоз
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП, Възраждане и БСП да спрат с простотиите и да гласуват единодушно председател на парламента! Навсякъде е така и е най-нормалното нещо - спечелилата партия да избере председател!
6
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ББ тупа топката и търси опрощение и споразумение за него и "сараите", за да си запази парите и властта си. Не Радев, ББ е този, който разедени народа!
5
5
 
10
 
! Отговори
да питам ли още преди 1 година
още ли не разбирате защо беше блокиран моста и Радев разедини народа с вдигнатия юмрук ? след вдигане на цените къде са подстрекателите и организаторите на опита за преврат , нали уж бяха загрижени за народа , що няма протести сега ?
4
2
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ТОГАВА НАЙ-ДОБРЕ ДА НЕ ИЗБИРАМЕ ПРЕДСЕДАТЕЛ! СЛУЖЕБНОТО ЩЕ УПРАВЛЯВА А ПАРЛАМЕНТА ЩЕ СИ РАБОТИ И ПРИЕМА ЗАКОНИ :D
3
16
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Да правят мощна НАТО коалиция и конституционно мнозинство с ДПС. Импийчмънт на Рундю и натикване в на кучето Г*** на копейките и комунистите!!! Веднага!!
2
3
 
7
 
! Отговори
Koзяk преди 1 година
Xxмммм, мoжe, мoжeeeee, и oщe kak...
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде догодина дано го изберат, че да започне цирка с мандатите...ако не пък по-догодина...все тая