Депутатите отказа да увеличат минималната заплата на 850 лева

Нинова скочи: Европейци само на думи
167
Депутатите отказа да увеличат минималната заплата на 850 лева
Снимка: БГНЕС

В остър спор влязоха депутати от БСП и мнозинството по време на дебата за промените в кодекса на труда, внесени от левицата с искане за скок на минималната работна заплата от 1 юли.

"Преди изборите всички го приехме, само че на второ гласуване в зала стана от 1 януари 2024 г. Минаха изборите и свалихме маските, говорим за 500 000 български граждани, които работят на минимална заплата и ние сега им казваме - чакайте януари месец. Вие разбирате ли какво са 700 лева, тук говорим за жизнена необходимост, тези хора не могат да живеят, изнемогват и ние спорим тук дали да е 700 лева или 850 , колкото предлагаме", отсече Георги Свиленски от БСП.

Георги Ганев от ДБ му отговори, че никъде не се не се споменава нито за 500 000 души, нито ще се намали бедността в държавата с увеличението на минималната заплата.

"Вижда се, че поведението ви зависи от това дали сме пред избори и ще ги излъжат или сме след избори и няма да изпълнят обещаното, ние от БСП сме последователни. Мнозинството от вчера и правителство, нали сте европейци, става въпрос за европейско законодателство и въвеждаме европейско изискане минималната заплата да е е поне 50% от средната, значи не сте европейци, само на думи", обвини лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Десните партии защитават работодателите и бизнеса и днес ясно се видя разграничението - лявата партия, която защитава работниците и десните които говорят за капитал. Мнозина работодатели плащат под масата, вдигането на минималната работна заплата и вкарването на тези сиви пари в официална минимална заплата намалява сивия сектор, повишава вноските в НОИ и НЗОК и по този начин ще се изсветли сивия сектор", настоя тя.

"Да кажете, че неравенството намалява и заради това няма да подкрепите увеличението това е цинизъм", обвини още Нинова.

Тя настоя, че ако днес бъдат приети промените, ще бъдат отразени бюджета.

"Ако днес приеме този закон той ще включи в държавния бюджет и ако днес не го направим финансовия министър няма да го разчете с тези параметри", мотивира се Нинова.
 
Делян Добрев от ГЕРБ обвини левицата, че се опитва да подлеете вода на финансовия министър, защото дефицитът от служебния министър е 6,6% и за да се постигне 3% трябват да се свиват разходи.

"Аз не съм против това да се подлива вода на Асен Василев, но съм против да се увеличава финансовата нестабилност в държавата", настоя той.

В крайна сметка искането на БСП минималната заплата да стане 850 лева от 1 юли не беше прието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
2
 
! Отговори
Пена преди 10 месеца
Извън София минималната заплата е средната. Изнасилват положението и накрая ще издънят бюджета. Основния бизнес в държавата е производството на пръдни.
127
0
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 10 месеца
ще видите как пеевски ще фалира цяла държава с лекота. той е много щедър с чуждите пари. раздава яко че сякаш усеща че властта взе да се изплъзва.
126
1
 
1
 
! Отговори
Спас преди 10 месеца
то заплати има ама икономика няма
125
4
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
Мдааа, те БСП едно време направиха заплатите по 500000лв. Помним!!!
124
0
 
4
 
! Отговори
Лош преди 10 месеца
За какво ни е!Ние сме си добре имаме си пари имаме си супер работно време супер условия на труд!Абе всичко ни е супер в тая държава!Другите държави пасти да ядат!
123
0
 
9
 
! Отговори
До128-мрз преди 10 месеца
Викаш да има Милиарди(13)за помощи за сиромасите червени гаулайтери от КРИБ ,БСК,АИКБ и сие производни а пък Ората кучета ги яли,между другото това вдигане на МРЗ ако беше прието да се въведе от юли щеше да струва на държавният бюджет не повече от 300 милиона лева,или сума която е нищожна на фона на раздадените 13 милиарда лева субсидии за бизнеса само миналата година!А относно инфлацията,то тя във България е една от най високите в целият ЕС и причината за това са не високите доходи а картелите!
122
4
 
2
 
! Отговори
мрз преди 10 месеца
На база МРЗ се изчисляват и много други плащания и вноски, като си мисля, че постоянното повишаване административно и на око, само задълбочава проблемите с финансите. И като се вдига МРЗ, по принуда се вдигат и заплати, и цени, и се обезценяват спестявания, и пенсионни вноски. После се чудете що много предпочитат пари в плик сега.
121
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От първи юли обаче няма да забравите да индексирате вашите заплати,дооолни тваари?
120
1
 
6
 
! Отговори
ай майку преди 10 месеца
На българина му писнало но седи само и коментира тука.И се надява че политиците ще четат коментарите.
119
1
 
8
 
! Отговори
едно време беши хубу преди 10 месеца
Спите ли роби мои
118
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нинова цели да съсипе малкият бизнес , който се самоосигурява а ще ми говори за Европейци хахаха смешка долна виждаме я какво цели ама нема стане тоя път по нейната
117
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
KORNI LAPA ***** !
116
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ууууууууууу за всичките.
115
1
 
24
 
! Отговори
ЕвроДемократАтлантик преди 10 месеца
А предлагам да направят на всичите 240 депутати-хрантутници да са на минимална заплата. Така като се усетят какво е <780 преди удръжките много бързо ще си я вдигнат минималната
114
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До119 Тоя пък,писнало му било,корнела му била виновна, че се е цанил при червен чорбаджия пари да заработва?
113
13
 
5
 
! Отговори
писна ми! преди 10 месеца
Заради Корнела и сие ми се обезцениха наполовина и без това дребните спестявания, а заплатата ми е по-малка от на чистачките по държавните учреждения. Не може да съм в производствения сектор и да взимам по-малко пари от държавните служители. Моята заплата зависи пряко от приходите на фабриката и не може да е по-висока! Спрете да раздавате пари на калпак и да увеличавате инфлацията!!!
112
0
 
17
 
! Отговори
Ама преди 10 месеца
техните ще си ги увеличат. А вие овце продължавайте да гласувате за тях
111
14
 
8
 
! Отговори
факт преди 10 месеца
на нинова и е ясно че пари няма .с това предложение иска да се изкара единствената загрижена за народа и се надява да събере симпатизанти . прозрачна е бе :)
110
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тая заплата се дава най вече от червените провинциални феодали,или софийски такива придобили собственост в провинцията,въпреки лобито в парламента което имат така или иначе ще им се наложи да плащат по едно хиляда лева заплата от нова година.
109
9
 
6
 
! Отговори
МУРЗИЛКА преди 10 месеца
Обичам Корнела-тя иска да се раздават пари за каквото се сети,да са безплатни дет.градини,да се учи само по 1 учебник,да махне джендърството от страната,да плеснем с ръце и да се прегърнем,борейки се за мир,но не против Русия.По-дащен човек не съм срещал на тази земя.