Депутатите отказа да увеличат минималната заплата на 850 лева

Нинова скочи: Европейци само на думи
167
Депутатите отказа да увеличат минималната заплата на 850 лева
Снимка: БГНЕС

В остър спор влязоха депутати от БСП и мнозинството по време на дебата за промените в кодекса на труда, внесени от левицата с искане за скок на минималната работна заплата от 1 юли.

"Преди изборите всички го приехме, само че на второ гласуване в зала стана от 1 януари 2024 г. Минаха изборите и свалихме маските, говорим за 500 000 български граждани, които работят на минимална заплата и ние сега им казваме - чакайте януари месец. Вие разбирате ли какво са 700 лева, тук говорим за жизнена необходимост, тези хора не могат да живеят, изнемогват и ние спорим тук дали да е 700 лева или 850 , колкото предлагаме", отсече Георги Свиленски от БСП.

Георги Ганев от ДБ му отговори, че никъде не се не се споменава нито за 500 000 души, нито ще се намали бедността в държавата с увеличението на минималната заплата.

"Вижда се, че поведението ви зависи от това дали сме пред избори и ще ги излъжат или сме след избори и няма да изпълнят обещаното, ние от БСП сме последователни. Мнозинството от вчера и правителство, нали сте европейци, става въпрос за европейско законодателство и въвеждаме европейско изискане минималната заплата да е е поне 50% от средната, значи не сте европейци, само на думи", обвини лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Десните партии защитават работодателите и бизнеса и днес ясно се видя разграничението - лявата партия, която защитава работниците и десните които говорят за капитал. Мнозина работодатели плащат под масата, вдигането на минималната работна заплата и вкарването на тези сиви пари в официална минимална заплата намалява сивия сектор, повишава вноските в НОИ и НЗОК и по този начин ще се изсветли сивия сектор", настоя тя.

"Да кажете, че неравенството намалява и заради това няма да подкрепите увеличението това е цинизъм", обвини още Нинова.

Тя настоя, че ако днес бъдат приети промените, ще бъдат отразени бюджета.

"Ако днес приеме този закон той ще включи в държавния бюджет и ако днес не го направим финансовия министър няма да го разчете с тези параметри", мотивира се Нинова.
 
Делян Добрев от ГЕРБ обвини левицата, че се опитва да подлеете вода на финансовия министър, защото дефицитът от служебния министър е 6,6% и за да се постигне 3% трябват да се свиват разходи.

"Аз не съм против това да се подлива вода на Асен Василев, но съм против да се увеличава финансовата нестабилност в държавата", настоя той.

В крайна сметка искането на БСП минималната заплата да стане 850 лева от 1 юли не беше прието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Другарката ''лъжа '' Лъже винаги - знае че няма да спечели изборите и да и се налага да дава тия големи заплати и пенсии и лъже ли лъже постоянно Затова и само най -изкуфелите пенсионери останаха да и вярват ...
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нали за Тикватааа ще има пари и кюлчета, пък народа да мреее
46
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не трябва да има такова понятие дори!!! Минимална заплата! Щом не е учил щом не притежава никакви умения значи няма да яде . Това е капитализма драги Бе Гейци. Свикнахте на германски цоциални помощи не не щете да се откажете да цоцате
45
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всеки първокурсник по СиК (счетоводство и контрол), знае че НЯМА как да се вдигне заплатата без работеща икономика каквато ние НЯМАМЕ!!!! Нямаме производство за ИЗНОС, нямаме Нефт или ГАЗ да продаваме.... Е - имаме злато ама те краварите ни го изнасят безплатно!!!!!Така че тоя популизъм 'Да вдигаме заплатите!' ще доведе само до Инфлация! Ще вдигнем заплатите с 10% ама ще вдигнем цените и данъците с 18%...Е ареее нЕмма нужда. Много мерси, че мислите за нас, на вие дето взимате по 12000лв заплата
44
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ох, добре че Нинова е в опозиция и може да е щедра колкото си иска! На думи. Ако беше в управлението, едва ли щеше да повдигне този въпрос още на първо заседание. Също като омбудсмана -говори си с медиите и нищо не се променя.
43
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вдигаш минималната работна заплата, която друг я плаща? Социалисти, сър. Самата Курделия си го каза. По ведомост на МРЗ, на ръка 3-4 пъти повече. Ами, като увеличиш МРЗ, увеличаваш осигуровките и данъка, и намаляваш реалното възнаграждение!!!!! Ама пред простия народ секакави номера минават.
42
3
 
9
 
! Отговори
wtf преди 11 месеца
Тия все едно то джоба си ги дават тия пари. Да не говорим, че минималната работна заплата е облагаема, тоест, по-голяма минимална = повече пари от ДОД. А пък тия бизнесмени, които карат коли за по 100к, а плащат минимална заплата ще ги жалим? Щом бизнеса ти не може да си позволи да плаща минимална, или сядаш да работиш лично или дyхaш супата...
41
3
 
23
 
! Отговори
999 преди 11 месеца
В нашата държава единствено пари за крадене се намират.
40
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Може 100 лв мин заплата ама Борисов да саааа
39
8
 
7
 
! Отговори
вГъзраждани преди 11 месеца
Е то не може с пPozzия в сърцето и с европейска заплата... Не става бе, другарко Нинова...
38
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как така ще увеличават минималната заплата?!!? А, саковете с пари за строителни обекти как ще ги пълнят, ако раздават пари на голтаците?
37
2
 
6
 
! Отговори
999 преди 11 месеца
До популист. Щом има винаги за крадене с милиони ще намерят и за 100лв отгоре за бедните работещи.
36
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз от теб Нинова пари не ща НЕ ЩА. По добре гладни и дрипави при Бориска отколкото пари от теб
35
2
 
6
 
! Отговори
Нали преди 11 месеца
Уж разходите в бюджета били надписани , а приходите подценени? Нали уж имало свръхпечалби от държавни дружества за преразпределение? При този спад на горива и енергия кои пак е компенсирате лъжливи б***ци? Нали повишаването на доходите беше сред приоритетите ви?
34
8
 
10
 
! Отговори
Работещ преди 11 месеца
Трябва да се вдигне минималната заплата на 850,00 лв., защото има много хора, които се опитват да оцелеят.Но трябва и осигурителният доход да се вдигне поне на 5000 лв.
33
10
 
9
 
! Отговори
Популист преди 11 месеца
И аз искам 8 500 лв.м заплата , ама откъде? А не съм квалифициран много, обаче ми трябва. БСП да внимава, че така се прави инфлацията по рецепта Румен Гечев. Там сте силни.
32
2
 
3
 
! Отговори
Служител преди 11 месеца
Не може, този Свински да определя заплатата, трябва Аз и Шефът ми да я определяме и въз основа на нея да платя данъци тогава ще се оправим и без помощи до живот
31
6
 
0
 
! Отговори
чудесно преди 11 месеца
поне едно хубаво нещо на целия фон
30
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Още от първия ден почнаха да ни цакат с топла бира!
29
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 26 ше намаляваш заплати и пенсии в инфлация ли ве и при влзиане в еврозона, хаха икономически гений, трябва да се се махне данъчк кръчма , да се върне старото ддс за за тях, помощите з абинеса също както и да се въведе данък свръхпечалба, също и да се орежат помощите за украинските ексурзианти-1 милиард на година за тях.