Депутатите отказа да увеличат минималната заплата на 850 лева

Нинова скочи: Европейци само на думи
167
Депутатите отказа да увеличат минималната заплата на 850 лева
Снимка: БГНЕС

В остър спор влязоха депутати от БСП и мнозинството по време на дебата за промените в кодекса на труда, внесени от левицата с искане за скок на минималната работна заплата от 1 юли.

"Преди изборите всички го приехме, само че на второ гласуване в зала стана от 1 януари 2024 г. Минаха изборите и свалихме маските, говорим за 500 000 български граждани, които работят на минимална заплата и ние сега им казваме - чакайте януари месец. Вие разбирате ли какво са 700 лева, тук говорим за жизнена необходимост, тези хора не могат да живеят, изнемогват и ние спорим тук дали да е 700 лева или 850 , колкото предлагаме", отсече Георги Свиленски от БСП.

Георги Ганев от ДБ му отговори, че никъде не се не се споменава нито за 500 000 души, нито ще се намали бедността в държавата с увеличението на минималната заплата.

"Вижда се, че поведението ви зависи от това дали сме пред избори и ще ги излъжат или сме след избори и няма да изпълнят обещаното, ние от БСП сме последователни. Мнозинството от вчера и правителство, нали сте европейци, става въпрос за европейско законодателство и въвеждаме европейско изискане минималната заплата да е е поне 50% от средната, значи не сте европейци, само на думи", обвини лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Десните партии защитават работодателите и бизнеса и днес ясно се видя разграничението - лявата партия, която защитава работниците и десните които говорят за капитал. Мнозина работодатели плащат под масата, вдигането на минималната работна заплата и вкарването на тези сиви пари в официална минимална заплата намалява сивия сектор, повишава вноските в НОИ и НЗОК и по този начин ще се изсветли сивия сектор", настоя тя.

"Да кажете, че неравенството намалява и заради това няма да подкрепите увеличението това е цинизъм", обвини още Нинова.

Тя настоя, че ако днес бъдат приети промените, ще бъдат отразени бюджета.

"Ако днес приеме този закон той ще включи в държавния бюджет и ако днес не го направим финансовия министър няма да го разчете с тези параметри", мотивира се Нинова.
 
Делян Добрев от ГЕРБ обвини левицата, че се опитва да подлеете вода на финансовия министър, защото дефицитът от служебния министър е 6,6% и за да се постигне 3% трябват да се свиват разходи.

"Аз не съм против това да се подлива вода на Асен Василев, но съм против да се увеличава финансовата нестабилност в държавата", настоя той.

В крайна сметка искането на БСП минималната заплата да стане 850 лева от 1 юли не беше прието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Корниииии, Баце те излъга, че ако гласуваш за връщането на хартиената бюлетина ще участваш в кабинета, ха сега лай като болонка около масата дето души кокала, ама тия отгоре ядат а ти ЩЕ Си стоиш гладна. На другите избори БСП сте АУТ!!!!
107
2
 
28
 
! Отговори
До депутатина преди 11 месеца
Говорим за 309 евро нетно заплащане,това ли са много пари,за каква евро зона въобще може да става на въпрос,като най близките до нас румънците вземат с едно петдесет процента по високо минимално възнаграждение?
106
4
 
9
 
! Отговори
Депутат преди 11 месеца
Заплатата нито е депутатска нито е инфлация че да расте ! Кви са тия 850 лв ? Това са много пари !
105
0
 
7
 
! Отговори
До Фен на танас преди 11 месеца
Дори така да е,тогава ще влязат повече пари в бюджета във вид на данъци,или пак полезно нещо!
104
7
 
6
 
! Отговори
Фен на танас преди 11 месеца
От тези 500 000 поне 20% са управители на малки фирми и се осигуряват на това. Това си е само прибиране на пари от тях нищо друго. Да не говорим, че сигурно поне едно 50% уж са на минимална ама взимат в пликове и това пак удря тоя дето им дава с данъци.
103
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Минимална пенсия 523 лева,минимално заплащане 605 лева или минималната пенсия е цели 86 процента от минималното възнаграждение,така държава където има установена МРЗ в Европа няма а може би и в света!
102
0
 
1
 
! Отговори
До104 преди 11 месеца
Ама знаеш ли колко много съм се претИснил,че чак сън не е хваща "Шпесиалисте"!!!
101
4
 
20
 
! Отговори
Джиджи преди 11 месеца
Тя минималната заплата расте всяка година. Само че тези, които сме учили повече от основно и средно, работим за 1700-2000 лв . Нашите заплати няма кой да ги увеличи. Ама на моята заплата се плащат данъци, осигуровки и ъ.н. по 500 лв и за мен остават 1300-1500. А тия дето са на уж минимална под масата вземат още 500-600 и накрая се оказва че е по-изгодно да си келнер отколкото някой който плаща на тая държава. После защо хората бягат в чужбина
100
8
 
6
 
! Отговори
Петя преди 11 месеца
Крушовска биволице, скрий се!!!
99
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 102.....не се претисняваш за моята заплата. Не е 850 ама след две години като вдигнат минималната на хиляда а средната си седи щото частниците не дават повече вече е проблем. Не може всички да се програмисти нали така?
98
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе истината е,че България се обезбългарява Методично! ЮДЕОЦИОНОСТИТЕ си харесаха тая земя и водят БЕЗКРЪВНА И НЕВИДИМА ВОЙНА срещу Българите!ТЕ не казват че ще ни трепят.Те просто си имат политици, които да ни гонят от Родината. ББ - бахурр бахар,Ст. СОФИЯНСКИ(дето беше Горноряховски) Надежда Неййннски, Шимон Дянков, Г. Пирински, Ффилип Димитров, Андро Луканов...И като навържете тия имена става ясно че ние сме една територия. ИзраИлска територия под хАмерикански контрол.Квото каже ПОСОЛСТВОТО!!
97
1
 
1
 
! Отговори
До100 преди 11 месеца
Ееевах тоя човек с тия сертификати,щом е доклюцал до 850 лева заплата!Ти най вероятно си от тия"сертифицирани специалисти"?
96
0
 
13
 
! Отговори
Тъпанар преди 11 месеца
До 93:"Аз и сестра ми сме израсли при еднакви условия. Защо аз получавам 10 пъти повече..."Принципно си прав/а, но нали трябва да има и кой да върши ниско квалифицирана работа? Тези хора нямат ли право да живеят достойно?Ако всички станем инфлуенсъри, ютюбъри и програмисти, кой ще върши и тази така необходима за обществото работа?
95
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е що умно да решат и те. Безумно е това увеличение. Така скоро метачи по улиците ще взимат колкото човек с една камара сертификати за работа която в момента работи. Освен да се поощряват мързеливите друго не прави това увеличение
94
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе защо са ви заплати,важен е дефицита и влизането в прословутата еврозона от която пак най печеливши ще са тия които ви дават заплатите-червената олигархия на България!
93
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кирчо е нахлул на заседанието на МС. Сигурно ще ги бие за отказа.
92
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
МРЗ дори 400евро няма ама за Еврозоната сме първи
91
11
 
7
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Най-щедри са комунистите, когато трябва да се раздават чужди пари! А кой ще ги плаща след това, не ги интересува! Справка ...Луканов, Жан Виденов, Радев...!
90
10
 
6
 
! Отговори
Портокалов преди 11 месеца
Тия увеличения помпат инфлацията. Тиквата затова стискаше пенсии и заплати.
89
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Значи може на всяко тримесечие вашите заплати да се увеличават на Три пъти средната,ама минималната която трябва да е 50% от средната може само един път в годината,на това се вика лицемерие та чак дрънка!