Депутатите отказа да увеличат минималната заплата на 850 лева

Нинова скочи: Европейци само на думи
167
Депутатите отказа да увеличат минималната заплата на 850 лева
Снимка: БГНЕС

В остър спор влязоха депутати от БСП и мнозинството по време на дебата за промените в кодекса на труда, внесени от левицата с искане за скок на минималната работна заплата от 1 юли.

"Преди изборите всички го приехме, само че на второ гласуване в зала стана от 1 януари 2024 г. Минаха изборите и свалихме маските, говорим за 500 000 български граждани, които работят на минимална заплата и ние сега им казваме - чакайте януари месец. Вие разбирате ли какво са 700 лева, тук говорим за жизнена необходимост, тези хора не могат да живеят, изнемогват и ние спорим тук дали да е 700 лева или 850 , колкото предлагаме", отсече Георги Свиленски от БСП.

Георги Ганев от ДБ му отговори, че никъде не се не се споменава нито за 500 000 души, нито ще се намали бедността в държавата с увеличението на минималната заплата.

"Вижда се, че поведението ви зависи от това дали сме пред избори и ще ги излъжат или сме след избори и няма да изпълнят обещаното, ние от БСП сме последователни. Мнозинството от вчера и правителство, нали сте европейци, става въпрос за европейско законодателство и въвеждаме европейско изискане минималната заплата да е е поне 50% от средната, значи не сте европейци, само на думи", обвини лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Десните партии защитават работодателите и бизнеса и днес ясно се видя разграничението - лявата партия, която защитава работниците и десните които говорят за капитал. Мнозина работодатели плащат под масата, вдигането на минималната работна заплата и вкарването на тези сиви пари в официална минимална заплата намалява сивия сектор, повишава вноските в НОИ и НЗОК и по този начин ще се изсветли сивия сектор", настоя тя.

"Да кажете, че неравенството намалява и заради това няма да подкрепите увеличението това е цинизъм", обвини още Нинова.

Тя настоя, че ако днес бъдат приети промените, ще бъдат отразени бюджета.

"Ако днес приеме този закон той ще включи в държавния бюджет и ако днес не го направим финансовия министър няма да го разчете с тези параметри", мотивира се Нинова.
 
Делян Добрев от ГЕРБ обвини левицата, че се опитва да подлеете вода на финансовия министър, защото дефицитът от служебния министър е 6,6% и за да се постигне 3% трябват да се свиват разходи.

"Аз не съм против това да се подлива вода на Асен Василев, но съм против да се увеличава финансовата нестабилност в държавата", настоя той.

В крайна сметка искането на БСП минималната заплата да стане 850 лева от 1 юли не беше прието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чакай да ти кажа какво правят по фирмите вдигат на младите заплатите на, старите работници не защото имали прислужено време егати тарикатите
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нинова взема 12 минимални заплати та има интерес
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 55 Заплатата не трябва да е за диплома или натрупан трудов стаж. А за реални възможности и принос за принадената стойност. И аз съм започнал на минимална след университа, без никаква практика. Каква да е друга. И за 3-4 години съм навлязал в професията. И като не ме кефи заплащането или позицията, пляс с крилата. Сега обучавам също завършили висше по специалността, но без опит. Но не мъркат и си получават минималната докато се обучават.
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Изнемогващ пенсионер ще ми мета през прозореца 4-20хил.лв."джобни"на"ало измамниците".-----Само за момент се спри и помисли, възможно ли е да има изнемогващи пенсионери, да кажем 99% от всичките, едновременно с пенсионери, които не са изнемогващи и могат да хвърлят 20хил през прозореца, да кажем 1%?
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мдаа.Новото евроатлантическо мнозинство започна да защитава народа си баш така,както му заръча говеждия посланик.Пари нема,действайте на фронта.Но на това овче стадо такава участ се полага.
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Когато няма, производство увеличение на заплатите само вдига, инфлацията какво произвеждаме какво изнасяме всичко вече е внос една пшеница изнасяхме но вече внасяме по ефтина украинска трябва првдоговаряне условията за, търговия с Европейския съюз не може само да внасят те ние нашата стока да, я хвърляме
62
4
 
4
 
! Отговори
Истината преди 11 месеца
Ако можеше предложението да бъде прието, БСП намаше да го внесе.
61
10
 
2
 
! Отговори
ай умирайте преди 11 месеца
ай умирайте ве бедняци, ще ми се офлянкват и работят на минимална заплата и ще чакат на държавата да им вдига доходите, ае хванете се да учите и да работите ве, само някви в сивата икономика работят на минимална
60
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Искам Баце, Кире, АсАнчо, Корни, Карадаьъ, Славуца, Костя на а минимална заплата..... И да метат улиците за 1000лв бруто!!!!!, Да ги видя дали ще им хареса Българийката!!!! Щото в парламента е лесно с 12000 заплата, ходиш на работа когато си поискаш, кюфтето в стола е сочно и струва 45ст..... Аре излезте поне за Един ден бе ахмаццци - да видите как българина си изкарва парите с ТРУД !!!
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Предизборната кампаниии на партии май всички казваха " по-добър стандарт и по-високи доходи". Ама ги избирате такива със заучени фрази
58
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Корни, спрете да защитавате шмекерите и ще има мотив за внасяне на осигуровки върху реалните възнаграждения. Махнете социалната пенсия. Инвалидна и за осигурителен стаж, само, ако не работиш. За тези, дето децата им издържат пенсионерите в други държави, ако децата им внасят и тук осигуровки. Изнемогващ пенсионер ще ми мета през прозореца 4-20хил.лв."джобни"на"ало измамниците". Но иска помощи??!! Нещо не е наред!
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не й желая злото(уволнението) на Камелчето, приветливо момиче изглежда, но това нейното вече минава всякакви граници. Грешки от всякакво естество - липсващи букви, разменени места на буквите, грешни абревиатури(РМС), които така и не поправя, грешки в тялото на статиите, грешки в заглавията, пълен погром. В последно време, видя ли заглавие с грешка, отварям статията и няма изненада от това кой е автора. Това е несериозно !
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 55 ..... я не ставай смешен......за българско образование ли говориш? Писал съм "притежава умения" а не "образование"
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Важното е да има пари за хотелите на украинците.
54
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всеки първокурсник по СиК (счетоводство и контрол), знае че НЯМА как да се вдигне заплатата без работеща икономика каквато ние НЯМАМЕ!-----Ако нямаме работеща икономика, какви пари крадат управляващите и от къде пари за подкупите и корупцията, за резиденциите, яхтите, апартаментите в САЩ, Дубай и Европа? Вие, първокурсниците, трябва да се опитвате и да мислите, освен да зубрите няколко елементарни формули и правила.
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вижте на снимката как си е извъртяла очите Само най -големите лъжци въртят очи така
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Внесе ли се предложение депутатските заплати да се вдигнат, пари веднага се намират!
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 50. А ти знаеш ли колко хора с висше образование започват на минимална заплата. Явно много си учил.
50
3
 
7
 
! Отговори
аноним преди 11 месеца
Да,пари за заплати и социални плащания никога няма да има при тия,но за сметка на това Тагарев гръмогласно обяви че ще има помощи за съседите А тия помощи-под форма на оръжия и снаряжение се изработват от българи на които се заплаща от парите които трябва да се дават за тия заплати и пенсии.Затова-за помощи ще има,за нас-НЕ!!!!
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами да намалят заплатите на депутатите до 1 минимална. Така ще се намалят и разходите в бюджета.