Депутатите отказа да увеличат минималната заплата на 850 лева

Нинова скочи: Европейци само на думи
167
Депутатите отказа да увеличат минималната заплата на 850 лева
Снимка: БГНЕС

В остър спор влязоха депутати от БСП и мнозинството по време на дебата за промените в кодекса на труда, внесени от левицата с искане за скок на минималната работна заплата от 1 юли.

"Преди изборите всички го приехме, само че на второ гласуване в зала стана от 1 януари 2024 г. Минаха изборите и свалихме маските, говорим за 500 000 български граждани, които работят на минимална заплата и ние сега им казваме - чакайте януари месец. Вие разбирате ли какво са 700 лева, тук говорим за жизнена необходимост, тези хора не могат да живеят, изнемогват и ние спорим тук дали да е 700 лева или 850 , колкото предлагаме", отсече Георги Свиленски от БСП.

Георги Ганев от ДБ му отговори, че никъде не се не се споменава нито за 500 000 души, нито ще се намали бедността в държавата с увеличението на минималната заплата.

"Вижда се, че поведението ви зависи от това дали сме пред избори и ще ги излъжат или сме след избори и няма да изпълнят обещаното, ние от БСП сме последователни. Мнозинството от вчера и правителство, нали сте европейци, става въпрос за европейско законодателство и въвеждаме европейско изискане минималната заплата да е е поне 50% от средната, значи не сте европейци, само на думи", обвини лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Десните партии защитават работодателите и бизнеса и днес ясно се видя разграничението - лявата партия, която защитава работниците и десните които говорят за капитал. Мнозина работодатели плащат под масата, вдигането на минималната работна заплата и вкарването на тези сиви пари в официална минимална заплата намалява сивия сектор, повишава вноските в НОИ и НЗОК и по този начин ще се изсветли сивия сектор", настоя тя.

"Да кажете, че неравенството намалява и заради това няма да подкрепите увеличението това е цинизъм", обвини още Нинова.

Тя настоя, че ако днес бъдат приети промените, ще бъдат отразени бюджета.

"Ако днес приеме този закон той ще включи в държавния бюджет и ако днес не го направим финансовия министър няма да го разчете с тези параметри", мотивира се Нинова.
 
Делян Добрев от ГЕРБ обвини левицата, че се опитва да подлеете вода на финансовия министър, защото дефицитът от служебния министър е 6,6% и за да се постигне 3% трябват да се свиват разходи.

"Аз не съм против това да се подлива вода на Асен Василев, но съм против да се увеличава финансовата нестабилност в държавата", настоя той.

В крайна сметка искането на БСП минималната заплата да стане 850 лева от 1 юли не беше прието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз и сестра ми сме израсли при еднакви условия. Защо аз получавам 10 пъти повече от нея? Не ще един компютърен курс да изкара. Ами за нискоквалифициран труд какво да й плащат? Детето й завърши висше, работи по специалността и получава 4 пъти повече от нея. Кой е виновен? Къде може да меша "държавата"????? Повечето пари от произведените стоки и услуги води до инфлация!!!! Маркс и Енгелс още са го писали! 7-8%е внесената инфлация. Другата до 16 си е наша!!!! Дерзайте щом Ви харесва!
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До п ти лелина 88 - и теб са те из...ср..али нали. Не си се родил от яйце ... хахах
86
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Добре не искате от първи юли повишение на МРЗ ама чакате всеки три месеца нова промяна на вашите заплати,депутатската заплата се коригира четири пъти в годината,защо?
85
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вдигането на минималната заплата надува още инфлацията. Стига сме я надували вече.
84
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"говорим за 500 000 български граждани, които работят на минимална заплата" - не! Говорим за 500 хиляди български граждани, които СЕ ОСИГУРЯВАТ на минимална заплата. Иначе и минимална не заслужават.
83
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колкото и да го увъртат тия подлогани,така или иначе от 2024 година минималното възнаграждение според новата формула трябва да стане минимум 1000 лева!
82
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До хаха - няма да ти режат гърлото, ще го прегризат ... Може и с охрана да се движиш - веднъж ще стане катастрофа или нещо подобно и до там - нема да те има... А ако се занимаваш с наркотици, приателите ти ще те подхвърлят в некое гето... За това е по-добре да има некаква социална защита...
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ех, корнелия, разбира се че сме европейци само на думи. Европейците не дънят чалгата, не форсират стари аудита, и не си изхвърлят отпадъците през балкона. Виж ни пътищата, огледай се наоколо и кажи какво европейско има в българия? Няколко велоалеи, и толкова.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 75Че сега какво е? Докато пребит от работа спиш. Този, дето цял ден е бил в кръчмата ти изнася всичко, дето с пот си го изкарал. Ами помощите не му стигат за нов смартфон, алкохол, или казиното. Трябва да се увеличат?
79
2
 
3
 
! Отговори
Този преди 11 месеца
Противен-мен човек Делян Добрев в качеството на какъв дава съвети на действащият финансов министър от управляващата ротация?
78
1
 
0
 
! Отговори
Име преди 11 месеца
Да се чете: Депутатите отказаха да ви вдигнат здравната вноска и данъците. Поне на тези, които ги осигуряват на минималната и плащат данъци свързани с минималната заплата.
77
0
 
9
 
! Отговори
Deep Zone преди 11 месеца
"Депутатите отказа" Жената болен, детето и той :D
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами няма да създавам поколение тук
75
2
 
1
 
! Отговори
умна и пищна преди 11 месеца
Най-добре,иначе ще се качат цените
74
0
 
4
 
! Отговори
Дарвин преди 11 месеца
Само за пример давам една от паразитните структури - НСО. 48 МИЛИОНА лева на година.
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 69Не следиш ли новините? На почти всички гастарбайтери родителите им лежат върху пачки. Но получават помощи. Моите родители сами си произведат всичко, вместо да висят по кафетата. От 1200лв.общо пенсия, харчат само 200лв. В съседните дворове са трева, див орех и бездомни кучета. И реват, че нямат пари. А са на половината на годините на родителите ми. Но, не можеш да им насмогнеш с алкохол и цигари. И диви денонощни чалга купони. Не с"тен"между другото. Има две с тен,но те работят!
72
1
 
2
 
! Отговори
хаха преди 11 месеца
До Анонимен 75Движа се с охрана, кой ще ми пререже гърлото ? Пенсионера, който не е ял от 2 дни ли ? С каква сила ? Имам няколко адвокати и прокурор, добри пари падат от наркотиците. КОЙ ЩЕ МЕ СЪДИ ВЕ ?
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гледам тука безмозъчни коментарии като - няма да ядете .. Просто ще стане по-зле от Ню Йорк.... Ще трябва тия които имат да живеат в оградени със високи стени собственост с частна охрана и когато мръднат за малко навън от луксозния си затвор да треперят за живота си докато се движат сред скапваща се инфраструктура... По-добре дай малко на тия които са отхвърлени или се приготви да ти прегрижат гърлото и на теб и на всички тия около теб.
70
6
 
2
 
! Отговори
Kaka ti korneliya преди 11 месеца
Корнелия тва и е в устата само-вдигнете пенсиите, вдигнете минималната. Народ, който живее на минимална. Тва, ако беше вярно тия щяха да имат 90% избиратели,а не могат да минат вече 10% бариера. Хората работят и разполагат. Един гараж в София вече е 50к евро. Вие бедните се ослушвайте за минимална.
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чакай да ти кажа какво правят по фирмите вдигат на младите заплатите на, старите работници не защото имали прислужено време егати тарикатите-------Ми, старите работници овреме да станат нови работници в друга фирма.