Социолог: Българското общество ще преглътне създадената коалиция

Няма как да се очаква примирие на ГЕРБ, ПП и ДБ в битката за местната власт
7 юни 2023 09:55, Елка Василева
175
Социолог: Българското общество ще преглътне създадената коалиция
Снимка: архив, БГНЕС

"Очаквам, че българското общество ще преглътне създадената коалиция. Това е тежък компромис, но той единствен гарантира ясния път към по-висока европейска интеграция и към геополитическото ни позициониране като съюзник в НАТО". Това обясни пред БНР Добромир Живков, социолог и управител на агенция “Маркет линкс”.

Още по темата
"Това си е формат на коалиция. Имайки стабилна власт, започвайки работа по бюджета и възстановявайки работата на институциите, обществото ще го приеме и ще стигне до извода, че е неизбежно решение", каза той.

Живков обаче не се ангажира с прогноза колко точно може да продължи съществуването на новото редовно правителство. "Дори 9 месеца ми се струват трудно достижими. Това е една крехка конструкция, която ще трябва да понася удари от различни посоки, а и вътре в себе си".

Той изрази надежда, че ще се възстанови нормалното функциониране на парламентарната ни република.

"Нашата държава не може да работи добре в състояние на служебни кабинети. Видя се как президентът отказва да се съобразява с решения на НС. Това показва от една страна неговите амбиции, от друга – желание за властова експанзия.

Трябва да се решават и оперативни задачи. Те са свързани с бюджета, но и са определящи стратегическата посока на страната – там отбелязваме отслабване на позициите, особено по пътя ни към еврозоната", каза Живков.

Той прогнозира, че отношенията на новото правителство и президентството ще се нормализират. "Президентът ще трябва да приеме сегашната ситуация, колкото и да се  опитва да въздейства против това политическо движение, на което се решиха ПП, ДБ и ГЕРБ".

Слонът в стаята остава възстановяването на чувството за справедливост у българските граждани, напомни социологът.

"По-голяма част от тях все още очакват ясни отговори от правораздавателната система по отношение на различни обвинения и изтичане на записи и скандали от последните 10 години. Това ще се превърне в основен въпрос, особено като се започне с по-сериозно реформиране на Прокуратурата и съдебната система. Този процес може да предизвика напрежение", каза социалогът.

Друга линия, по която може да възникне напрежение в новосъздаденото правителство, са местните избори, отбеляза Живков.

"Но там ще се играе на местна почва, ще има обвинения към кандидати за кметове и към настоящи кметове. Няма как да очакваме в битката за местната власт ГЕРБ, ПП и ДБ да сключат примирие. Резултатите от местните избори ще преначертаят в някаква степен политическата карта", смята Живков.

Той не очаква сериозни вътрешни брожения в ГЕРБ по линия на правителството.

"В партията има едно ядро, което сериозно отстоява евроатлантическата ни ориентация и което беше склонно и дори настояваше да се търси коалиция с ПП-ДБ. Част от тези хора чисто биографично произлизат от българската десница – дали от ДСБ, дали от СДС. Там има споделяне на обща идеологическа основа. ГЕРБ решиха да тръгнат смело в тази посока. Тази политическа линия се разгърна през последните няколко месеца. Виждаме един ГЕРБ и един Борисов, които са много склонни да правят отстъпки и компромиси. За момента изглеждат склонни да бъдат по-предвидим партньор", оцени Живков.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
15
 
! Отговори
от половин година преди 11 месеца
От половин година доц.Вацев говори за т.нар. партии на войната. Нещата в случая са наднационални и в предверието на една голяма световна война едната Велика сила - САЩ се стреми всячески да подсили съюзниците си като за всеки случаи се застрахова, поставяйки техни хора във власста на съюзниците. В момента източният фланг от Полша до България е подсигурен. При необходимост ще се натисне и Турция. Украинците не капитулират, което значи дълга война в Европа. А за това се искат ресурси и САЩ действа
79
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Олигарсите бяха местните робовладелци за превъзпитанието на народа в роби .Баззаконието беше контролирано от краварите .вече е време САЩ да жъне посятото от 30 години.
78
2
 
4
 
! Отговори
Сарс от Марс преди 11 месеца
Българският парапитек отдавна е свикнал да му правят дълбоко гърло...
77
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А може ли този "български" социолог да глътне нещо друго? Това са платени от америка за българия пее*аси
76
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как да не преглътне човек, че Пеевски ще ни редактира конституцията?
75
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много грозно изказване.
74
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Рано или късно и на тях ще им се наложи да "преглътнат нещо", ама няма да им хареса.
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Преди 10 години, когато вдигнаха бензина с 20-30 стотинки, хиляди хора излязоха на протест. Сега ви шият както си искат всеки ден и вие си седите.
72
5
 
8
 
! Отговори
Смеш(А)ното правит. преди 11 месеца
Смеш(А)ното правителство много разбърка нещата! Не трябваше чак толкова много! Ще мине време и това ще се отчете като ГОЛЕМА грешка! Ама да страдат забъркващите такива каши
71
4
 
7
 
! Отговори
Мдаа преди 11 месеца
До 72. Нали и ГЕРБ уж щяха да са в тъча. Какво стана? Пак управляват. Защо стана така? Ами защото стадо *** ходи да гласува за тях и друго стадо *** не ходи изобщо да гласува. Защото мълчахте, когато ГЕРБ, с помощта на подлогата си ИТН свали работещо правителство именно с тази цел - да се върне в управлението. И го направи, защото сте оФФце!
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Българското общество от 30 години само гълта. Затова 3 милиона избягаха.
69
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Една държава просто си присвои контрола над България.
68
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Българско общество няма ,първата фаза на плана Ранът е успешна.
67
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е кво ще стане другия път - пак с "ала-бала" ще си управляват, а ние пак ще си пишем по форумите. Нищо няма да стане.
66
2
 
11
 
! Отговори
Опа преди 11 месеца
"Това е тежък компромис, но той единствен гарантира ясния път към по-висока европейска интеграция и към геополитическото ни позициониране като съюзник в НАТО". Ако и това преглътне българското общество после да не се чуди от къде му е дошло.
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мхм, надявай се. И тоз с розовите очила мисли, че българите биха стояли гладни за да са добре "позиционирани като съюзник на НАТО".
64
1
 
9
 
! Отговори
Shark преди 11 месеца
До 70. Обикновените хора имаха право на глас, имаха право да кажат какво искат и какво не. Само че голяма част от обикновените хора предпочетоха да отидат за гъби, а не да гласуват. Поради тази причина купеният вот пак спечели! Затова ще търпят това, което им се поднася, защото те си го надробиха!
63
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Българско общество ще изтрита тази проамериканска коалиция с тежък, подкован ботуш към боклуджийска яма..
62
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Отпихме, преглътнахме, наздраве! Сега да очакваме благи вести от военното министерство и Тошко Тагарев.
61
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Това е тежък компромис, но той единствен гарантира ясния път към по-висока европейска интеграция и към геополитическото ни позициониране като съюзник в НАТО" - Тея хора хал хабер си нямат, какво искат обикновенните хора ...