Социолог: Българското общество ще преглътне създадената коалиция

Няма как да се очаква примирие на ГЕРБ, ПП и ДБ в битката за местната власт
7 юни 2023 09:55, Елка Василева
175
Социолог: Българското общество ще преглътне създадената коалиция
Снимка: архив, БГНЕС

"Очаквам, че българското общество ще преглътне създадената коалиция. Това е тежък компромис, но той единствен гарантира ясния път към по-висока европейска интеграция и към геополитическото ни позициониране като съюзник в НАТО". Това обясни пред БНР Добромир Живков, социолог и управител на агенция “Маркет линкс”.

Още по темата
"Това си е формат на коалиция. Имайки стабилна власт, започвайки работа по бюджета и възстановявайки работата на институциите, обществото ще го приеме и ще стигне до извода, че е неизбежно решение", каза той.

Живков обаче не се ангажира с прогноза колко точно може да продължи съществуването на новото редовно правителство. "Дори 9 месеца ми се струват трудно достижими. Това е една крехка конструкция, която ще трябва да понася удари от различни посоки, а и вътре в себе си".

Той изрази надежда, че ще се възстанови нормалното функциониране на парламентарната ни република.

"Нашата държава не може да работи добре в състояние на служебни кабинети. Видя се как президентът отказва да се съобразява с решения на НС. Това показва от една страна неговите амбиции, от друга – желание за властова експанзия.

Трябва да се решават и оперативни задачи. Те са свързани с бюджета, но и са определящи стратегическата посока на страната – там отбелязваме отслабване на позициите, особено по пътя ни към еврозоната", каза Живков.

Той прогнозира, че отношенията на новото правителство и президентството ще се нормализират. "Президентът ще трябва да приеме сегашната ситуация, колкото и да се  опитва да въздейства против това политическо движение, на което се решиха ПП, ДБ и ГЕРБ".

Слонът в стаята остава възстановяването на чувството за справедливост у българските граждани, напомни социологът.

"По-голяма част от тях все още очакват ясни отговори от правораздавателната система по отношение на различни обвинения и изтичане на записи и скандали от последните 10 години. Това ще се превърне в основен въпрос, особено като се започне с по-сериозно реформиране на Прокуратурата и съдебната система. Този процес може да предизвика напрежение", каза социалогът.

Друга линия, по която може да възникне напрежение в новосъздаденото правителство, са местните избори, отбеляза Живков.

"Но там ще се играе на местна почва, ще има обвинения към кандидати за кметове и към настоящи кметове. Няма как да очакваме в битката за местната власт ГЕРБ, ПП и ДБ да сключат примирие. Резултатите от местните избори ще преначертаят в някаква степен политическата карта", смята Живков.

Той не очаква сериозни вътрешни брожения в ГЕРБ по линия на правителството.

"В партията има едно ядро, което сериозно отстоява евроатлантическата ни ориентация и което беше склонно и дори настояваше да се търси коалиция с ПП-ДБ. Част от тези хора чисто биографично произлизат от българската десница – дали от ДСБ, дали от СДС. Там има споделяне на обща идеологическа основа. ГЕРБ решиха да тръгнат смело в тази посока. Тази политическа линия се разгърна през последните няколко месеца. Виждаме един ГЕРБ и един Борисов, които са много склонни да правят отстъпки и компромиси. За момента изглеждат склонни да бъдат по-предвидим партньор", оцени Живков.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
17
 
! Отговори
А Референдумът преди 11 месеца
след записите "ала бала", и "коне" се потвърдиха съмненията за огромни манипулации на изборите, с хартиените, мъртви души и подправени протоколи, етнически вотове, корпоративни вотове, мъртви души, кметове, администрации, Манолова загуби изборите за кмет и преди чуваЛчета. С машините чухме "коне", иначе бяхме със 7%. Подозирам, с огромна охота и широки усмики за приели подписката от НС, защото Референдумът ще бъде МАНИПУЛИРАН. Възниква въпросът, имало ли е честни избори в България след 1945 г.
99
2
 
23
 
! Отговори
Росен преди 11 месеца
Братя БЪЛГАРИ! Вижте в Америка долния им живот, наркомани, бездомни, никакви ценности! На това ли искате да се превърнем? От такъв народ.....
98
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дали
97
1
 
17
 
! Отговори
Не няма да преди 11 месеца
преглътне. Инфлацията, официалната е над 33% - 60%. Свободните професии изнемогват. Частният бизнес изработва заплатите на чиновници и фирми по еврофондове, генериращи Корупция. Храните поскъпнаха с над 60%,за качество не говорим, такова няма, ядем триците на Европа. Услуги, вода, ток, парно безобразно поскъпване над СТО ПРОЦЕНТА топлата зима, още искат. Борсовите цени на газ падат.С еврото и спекулативни цени на доставчици и търговци ще ни унищожите. Без заеми и фондове от ЕС, държавата фалира
96
2
 
12
 
! Отговори
Vesko преди 11 месеца
А, на въпроса, че бюджет няма, че държавата ще се срине ако няма правителство. Моля Ви се... нима, всичките заплати, пенсии, социални ще бъдат платени от личните спестявания на Министерството и парламента. Нима, ако няма парламент, няма кой да има пари?.. парите се дават от народа, народа го има със и без правителство. Парите се събират и раздават от държавната администрация, нея я има със и без избрано правителство. Можем съвсем спокойно да се продължи със служебно правителство ако трябва.
95
20
 
2
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 11 месеца
Основната заслуга да имаме редовно правителство със стабилна парламентарна подкрепа е на коалицията ГЕРБ-СДС.Ако такова правителство не можеше да се състави означава,че трябва да вървим към президентска република,но само един Бог знае каква република щеше да имаме с такъм президент като радев-уж натовски генерал,а всячески обслужващ интересите на русия и войната на путин и нямаше да е чудно ако един ден България напусне ЕС и НАТО,възстанови визите ни за Европа и ни набута в блатото на евразия.
94
4
 
11
 
! Отговори
Vesko преди 11 месеца
Сега е момент Българското общество да се надигне с един протест, и да покаже, че няма да приема пдообни схеми. Да, това е поредната схема, за окупиране на ВЛАСТТА и към нея не трябва да има никаква толерантност. Нима ще трябва обществото да преглътва "Лъжи и машинации", какво ще остави това на обществото като извод и резултат. Че, каквото и да правим пак ще ни манипулират!!! Пътя за промяна е дълъг, осеян с много фалшиви герои и тръни, но само с постоянство може да бъде извървян.
93
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Оставка!
92
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Българското общество е корупционно.Освен това вече идва ново поколение, което буквално е сменило пола си.България си отива.
91
15
 
2
 
! Отговори
до 97 преди 11 месеца
А ти руската слуга си яж рублите и се разкарай от България.
90
13
 
3
 
! Отговори
До хх преди 11 месеца
Нишо няма да видим. Референдумът ти няма да мине, защото само Възраждане ще си гласувате за него. Колкото до местните избори - пак кой знае какво не очаквам.
89
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не защото трябва компромис а защото бълг общество си е едно такова инертно без мнение и все чака някой да го оправи и го оправя де ама от другата страна и то така вече 40 години си преглъща
88
9
 
9
 
! Отговори
САЩ преди 11 месеца
Току що гледах възнагражденията в различните американски щати. Дали да не се помисли да се говори с Байдън България да стане 52-ри щат на САЩ. И без това контролират всичко. Да се прати един губернатор, но да имаме техните заплати. Аз съм съгласен!
87
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Възраждане и ДПС. Е едно и също. Както беше Атака.
86
9
 
2
 
! Отговори
Коцето преди 11 месеца
Аз вече *** навътре
85
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Поне да си говореха с Вашингтон, както всеки уважаващ себе си партьор, а те коленичат пред местни представители. Сигурно и английския им не става
84
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Някакъв преглъщал 33 години демокрация. Не, копейковщина преглъщаш. Демокрация още не сме изградили.
83
3
 
8
 
! Отговори
Външна политика преди 11 месеца
България е особена държава и САЩ знаят това. Не колкото Сърбия, но все пак особена! Но с много по-добра геополитическа локация от Сърбия. Знаят, че и хората тук таят симпатии към Русия. Действат много тънко. Блинкен знае, че без изцяло подсигурен източен фланг от Полша до България, ако войната ескалира ще бъдат пробити от Русия. А знаеме кой ще пази източният фланг - Централна и най-вече Западна Европа. Истинските съюзници на САЩ и държавите, които държат НАТО. За се молим Украйна да бие иначе..
82
2
 
14
 
! Отговори
Xx преди 11 месеца
С нетърпение чакам местните избори и референдума за лева. Ще видите тогава кон боб яде ли.
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бай Добри при бай Сраври.....хахахахаКато почнат *** да се изказват и мЪ избива на смЕх. От де ги намирате тея???