БЛС не очаква бърза промяна в здравеопазването

Разковничето е как парите на данъкоплатците се разпределят по пера
8 юни 2023 10:08, Анисия Иванова
13

Българският лекарски съюз (БЛС) е готов да подпише Националния рамков договор, но само при конкретни условия.

"В закона за удължаване на бюджета пише, че Национален рамков договор е възможно да се подпише само след приемане на бюджет на НЗОК за тази година. Условие за подписване е поставено от законодателя. Досегашният Национален рамков договор работи вече повече от 3 години, а оттогава се промениха много неща, които не са описани в сега действащите наредби. Електронната система трябва да е нормативно уредена", обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в студиото на "България сутрин", има разбиране от отсрещната страна, че трябва да има гъвкавост при използването на болничните легла. А притесненията на медиците са свързани с това, че са излезли от ритъма, в който трябва да функционира здравеопазването ни.

"Втора година работим без възможност да реализираме нови идеи за промени в сектора. Това е загуба за цялото общество. Готови сме да бъдем конструктивни с всеки, който желае да направи промяна за добро. Разковничето е как парите на данъкоплатците се разпределят по отделните пера и как се изчислява тяхното разходване. Трябва да достигнат до тези, които ги лекуват, за да получават качествена помощ здравноосигурените лица", обясни д-р Маджаров.

Според него е нереалистично да има очакване за повече пациенти.

"Когато някой опитва да ни убеди, че може да се предвиждат нови 300-400 хил. хоспитализации през следващата година, това е опит милионите, които е гласувал парламентът, да бъдат прикрити през нереалистично раздути очаквания. Трябва да се преизчислят през цени за дейности, за да достигнат до изпълнителите на медицинска помощ", подчерта д-р Маджаров.

От думите му стана ясно, че с около 30 млн. лв. спрямо миналата година е намалено финансирането на изследванията на кръвта, рентген, скенер... Всичко, което е свързано с диагностиката.

"Ще настояваме тези средства да бъдат поне колкото миналата година, за да гарантираме, че изследванията ще бъдат подсигурени", изтъкна председателят на БЛС.

Той е на мнение, че потребителската такса не е инструмент за финансиране.

"Беше въведена преди 20 години за разумно регулиране на потреблението. Трябва да се съсредоточим да подсигурим достатъчно средства през повишаване на цените за медицински дейности за нашите колеги. Потребителската такса е политическо решение", смята д-р Маджаров.

Въпреки избирането на редовно правителство, той не очаква да се случи нещо бързо в системата на здравеопазването. "Трябва да знаем, че нямаме кадри и имаме регионални диспропорции - няма рецепта, която да е валидна за цялата страна", отбеляза д-р Маджаров.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Арнолд Шварц е негър преди 3 месеца
До Ганев: Абсолютно профанските ви изказвания относно лекарската професия, показват само какъв *** сте. Айнщайн е казал, че 2 неща са безкрайни:Вселената и човешката глупост, като за първото не бил сигурен. Относно Маджаров, абсолютно прав сте. Той обаче е продукт на конюнктурата в тази "държава". Цялата му дейност като шеф на тази мастийска организация-БЛД е огледален образ на всички останали дейности в Гомноландия под зоркия поглед на "върховенството на закона"
9
0
 
1
 
! Отговори
Ганев преди 3 месеца
Деградирала система за тотална реформа. Незабавно минимум 100 болници да се изхвърлят. Маджаров ти отдавна си за затвора. Кажи1. Какви пари и то огромни се наливат в разни бордове2. До кога ще са налице измамите избор доктор и много други.3. Здравеопазването по конституция е безплатно за здр. осигурените лица4. Не говори за технологии. Ти си. неграмотен.5. Доктор изследване и преглед не ПРАВИ.Това го върши техниката.Вие вършите елементарни дейности. Добре че са техномогиите.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лекарския съюз знае само да иска но не и да дава. Това не е от вчера. Затова и не обещават промяна. Не знам защо се заклеват лекарите, клетва която над 90 % от тях показват.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ние не просто бърза, ами въобще промяна не очакваме.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кога БЛС ще започне да иска в рамковия договор увеличение на основната заплата с темповете на инфлацията? Заплатите на медицинските работници трябва да се увеличават всяка година до достигане на адекватни нива на заплащане. С увеличението на възнагражденията ще се увеличи броя на качествените кадри и оттам качеството на обслужване на пациентите.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БЛС също е МАФИЯ !Не разбирам , как ше работят ПРОТИВ себе си !?
4
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Do Христо. Ами излез бе. Бягай да се лекуваш в братската ти Русия.
3
0
 
5
 
! Отговори
Мър преди 3 месеца
Кога ще пенсионирате старата мома Йорданка Пенкова?Стига е лапала от НЗОК.Не се спря да прелюбодейства с млади момчета.
2
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
Скрий се, бе, кестен. Добре, че е тоя ЕС и парите, които наливат у нас, че 90% от всичко, направено последните 10 години е с тези пари. Заминавай към някоя страна извън ЕС и не се връщай.
1
5
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Промяна може да шма, единствено ако излезем от ЕС.