Атлантическият съвет: Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата

Повод за искането е коментар на депутата Пьотр Толстой
23 юли 2023 15:17, Нели Христова
531
Атлантическият съвет: Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата
Снимка: БГНЕС

Шест стъпки за защита на България от руската "хибридна агресия" публикува в профила си Атлантическият съвет. Съпредседател на организацията е доц. д-р Момчил Дойчев.

"Скандалният руски депутат Пьотр Толстой, зам.-председател на долната камара на парламента, в ТВ предаване посочи България и Румъния като евентуални цели на руска военна агресия. За да достигне до тях, обаче, Русия първо трябва да приключи с Украйна. Толстой предвижда за дестабилизация на България да бъдат използвани руски граждани, пребиваващи в страната ни. "В България по цялото крайбрежие са наши граждани. Те ... ще започнат да демонстрират... В този смисъл няма никакви проблеми."

Припомняме, че това не е първото скандално изказване на Толстой спрямо нашата страна. През 2016 г. той заяви следното: „България ще я купим цялата. Половината от крайбрежието й вече купихме“. Впоследствие му се наложи да се оправдава, че думите му са били извадени от контекст.

Това изказване е част от руската хибридна агресия против България и не трябва да бъде оставено без последици.

Правителството трябва задължително да реагира на тази нова нагла хибридна провокация на заместник-председателя на Думата Пьотр Толстой.

България е на само мишена на руската хибридна война, но и държава, върху която Кремъл иска да установи контрол. За целта Путин няма да подбира средствата. За него всичко е въпрос на възможности и ако те са налични, България също може да стане обект на руска военна агресия.

Във връзка с тази нова хибридна атака, България трябва да реагира официално и решително със следните спешни по-важни ходове за гарантиране на суверенитета ни:

1. Задължително е в МВнР да бъде извикана руската посланичка Елеонора Митрофанова, за да й бъде връчена остра протестна нота.

2. Да бъде намален броят на руските дипломати и този на административно-техническия персонал на посолството, така че да стане равен с този на нашите служители в посолството ни в Москва.

3. Да бъде обявена Елеонора Митрофанова за persona non grata.

Първите три стъпки трябва да бъдат направени едновременно още в понеделник, 24 юли 2023 г.

4. Министър-председателят да разпореди на ДАНС да му представи анализ на уязвимостта на България за руското хибридно влияние, с особен акцент върху руските граждани и притежаваните от тях недвижими имоти по българското Черноморие. Анализът да бъде придружен и с план за действие за превенция и пресичане на руската хибридна подривна дейност в това направление.

5. Народното събрание и правителството да продължат с поетия курс за премахване на възможностите Кремъл да продължава да извършва хибридна агресия против нас. След "Росенец" е ред и на "Камчия". Законодателната и изпълнителната власти, в сътрудничество със съдебната, следва бързо и ефективно да демонтират инфраструктурата на руската хибридна война против България. В тази връзка, като спешна стъпка, трябва да се отнеме от Москва собствеността на Санаториално-оздравителния комплекс „Камчия“.

6. Призоваваме ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС да защитят суверенитета на България против посегателства на Кремъл, който използва своя политическа агентура за влияние в България, като незабавно стартират процедура по отнемане на конституционни правомощия на пРезидента. В тази връзка предлагаме служебното правителство да бъде премахнато. Президентът не трябва повече да бъде главнокомандващ на българските въоръжени сили. Президентът трябва да бъде освободен и от правомощията си да назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили, както и да удостоява с висши военни звания. Това трябва да бъде споделено между Министерския съвет и Народното събрание, под предварителен и засилен парламентарен контрол.

Не на последно място, от президента трябва да се отнемат правомощията да назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на Република България при международни организации. Що се оставя до правомощието да представлява България в международните отношения, следва изрично да бъде разписано в Конституцията, че това се извършва стриктно в съответствие с решенията и позициите на правителството. Изпълнителната власт формира и осъществява външната и отбранителната политика, а президентът я следва и изпълнява.

Във връзка с тези спешни предложения за действие, напомняме, че на 31 юли 2022 г. Атлантическият съвет на България излезе с декларация-призив към евроатлантическите дясноцентристки и десни партии, съдържаща 40 стъпки за дерусификация и декомунизация на България. Засега изпълнението й необяснимо защо се бави.

България за пореден път днес е подложена на хибридна атака от страна на Кремъл, но ние не сме троянски кон на Москва.

Троянският кон умря!

Призоваваме евроатлантическото мнозинство активно да поеме защитата на държавата. Защото само с усилията и гласовете на гражданското общество трудно ще устоим на кремълската хибридна агресия", пишат още от Атлантическият съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


531
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
358
6
 
15
 
! Отговори
Доброволец преди 10 месеца
Окупацията на България от западен башибозук продължава. Въвличат ни в чужда война, която ще се води на наша територия с проливането на българска кръв за бизнес интересите на атлантическият отп*адък. Демократите произвеждат терор и война за избиването на възможно повече славяни-християни. Над 230 млрд. които бяха откраднати от света и дадени за войната срещу Русия не оправдават резултатите на бойното поле. Скоро бивша окраина ще последва Афганистан + стотици хиляди избити славяни и нищета.
357
6
 
16
 
! Отговори
Сатир преди 10 месеца
Аз предлагам Соломончо да натовари атлантическия орган на трабанта и да отпрашат към залеза.
356
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Води се война за превземане на нашите български съзнания. Война, която губим. В ресторант Меню за кльопане: Супа - Мутриланд - в подземния лабиринт на Пра Българска История Супа Топчета? Мутриланд - в подземния лабиринт на Пра Пържолата на Българска История? Мутриланд - в подземния лабиринт на Пра Българската История - Таратор? Мутриланд - в подземния свят на Пра Българската История Бира? Мутриланд - в подземния лабиринт на Пра Българската История Ракия? Българи! Чаши Горе! Наздраве!
355
3
 
7
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
До Анонимен373. Посочи. Не да плямпаш само това което чу по телевизора от говорителка на посолството Кирчо и оня с лодката за 50 лв дето щеше да събаря старайте на Доган.
354
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сдайте власта и всичко ще е мирно , после да не ревете като вдовици за междукраковски салам
353
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И защо? Омразата към Русия и всичко руско става все по-истерична. Елеонорка нищо лошо не е сторила на българския народ. Ако е сторила-посочете конкретно. Пълен шаш. Кой е тоя евроатлантически съвет?
352
5
 
11
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Чакаме Радев! По принцип е бърз с коментарите срещу Европа, ама сега го няма никакъв! Интересно! В ефир ти казват, че ще те завзимат, а пък президента няма мнение???
351
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не искаме да бъдат гонени руски дипломати, обичаме Русия!
350
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Във всяка друга държава от ЕС тази щеше да е изгонена още Март 2022 . Причини колкото искате .
349
5
 
13
 
! Отговори
българин преди 10 месеца
интересно какво ще кажат Костя Копийкин, Радев и Нинова по темата.
348
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Америка се бие срещу Русия без да даде и един убит. Това е война заглупаци.
347
11
 
9
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
Още вчера ви го казах, за тези които не гледат Россия1 - изказването на русняка в ефир е "България и Румъния са бази на НАТО, пълни с руски граждани". Не мога да им се сърдя на руснаците, те са си такива от болшевишката революция. С тея се разбира само с бой.
346
6
 
7
 
! Отговори
Браво! преди 10 месеца
"Четирима руски офицери(фашисти) бяха убити в окупирания от силите на Москва югоизточен украински град Мариупол", предаде вестник "Украинская правда".
345
15
 
18
 
! Отговори
Българи преди 10 месеца
Руснаци и русофили ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!!! Отивайте да населите сибир....там ви е мястото!
344
8
 
10
 
! Отговори
Най доброто решение преди 10 месеца
в тая ситуация е освен затваряне на руското посолство ами и изземането на вилите на всички руснаци и депортирането им от България !
343
9
 
10
 
! Отговори
Васил преди 10 месеца
Атлантическичт съвет да поема по пътя сметището *** историята!
342
9
 
11
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
НИКОГА ПОВЕЧЕ КОРЕКОМИ! НИКОГА ПОВЕЧЕ ОТКРИТИ ЛИСТИ! НИКОГА ПОВЕЧЕ БЕЛЕНЕ! НИКОГА ПОВЕЧЕ ОКУПАТОРИ руснаци! ХАРЕСВАМ ДЕМОКРАЦИЯТА! ОБИЧАМ СВОБОДАТА! БЪЛГАРИЯ Е ЧАСТ ОТ ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ! БЪЛГАРИЯ Е ЕС И НАТО!!!!!
341
3
 
12
 
! Отговори
негласуващ преди 10 месеца
И на туй отгоре тука яката трият антиамериканските коментари
340
11
 
12
 
! Отговори
Докога ще търпиме преди 10 месеца
Това в родината си бе Българи ? Чамодана и с ритници до летището за Мутрофанова ,костя ,Радев и всички копейки
339
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия приключи като държава в този си уродлив вид. Так что Митрофанович в жопу! Ще чакаме цивилизованите хора в Русия в ЕС, останалите в Азия.