БХК поиска разпускане на "Възраждане", сезира прокуратурата

Партията целяла да разруши демокрацията
Обновена: 31 юли 2023 11:31 | 31 юли 2023 11:17, Александър Попов
528
БХК поиска разпускане на "Възраждане", сезира прокуратурата
Снимка: БГНЕС

С дейността си партия "Възраждане" и нейният лидер Костадин Костадинов целят да разрушат демократичния правов ред в България. Това пише в сигнал на Българския хелзински комитет и общественици до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов.

"От Възраждане все по-често отправят открити призиви за насилие и използват противозаконни средства за постигане на свои политически цели. В сигнала са изредени редица конкретни случаи, в които партията нарушава грубо Закона за политическите партии и Конституцията, а активисти на Възраждане, включително нейният лидер, нерядко използват или подбуждат към насилие", твърдят вносителите на сигнала.

Подробните съображения за искането:

1. Политическа партия „Възраждане“ е крайна националистическа партия, която през целия период на дейността си поддържа явно антималцинствени позиции, а през последните месеци и извършва действия в явен разрез с установения в Република България демократичен и правов ред. Партия „Възраждане“ и нейният председател използват недемократични средства и методи за постигане на целите им. Изразяването на мнение от поддръжниците на партията изгуби своя демократичен характер, тъй като е свързано с призиви и форми на насилие над други български граждани. С това системно се нарушават разпоредбите на Закона за политическите партии. Дейността на партия „Възраждане“ и нейния председател Костадинов противоречи на Конституцията, тъй като е насочена към това да отрича човешкото достойнство, свободната воля, гражданските и политически права на български граждани, както и към това да бъде установено
държавно управление, което влиза в разрез с основните начала в Конституцията.

2. Макар тези характеристики да са верни за целия период на съществуване на политическата формация, през последните два месеца изявите на партията, на нейния председател и на привържениците ѝ се радикализират непрестанно и се превръщат в опасност за поддържане на граждански мир в българското общество. Вътрешнополитическата криза и
бушуващата война в близост до България също са от значение за оценка естеството на дейността на политическа партия „Възраждане“ и предполагат вземане на мерки за ограничаването ѝ, включително чрез предприемане на мерки за разпускане на партията.

3. Изразяването на противоположни виждания по основни въпроси на обществено-политически въпроси е нормален процес в една демократичната държава. На това се основава самото функциониране на демократичния модел на управление. Но използването на противозаконни средства за постигане на политически цели, включително използване и подбуждане към насилие, не може да се ползва с конституционната и законова защита на свободата на изразяване и свободата на сдружаване в едно демократично общество. Когато участници в политическия живот си поставят за цел премахване на установения демократичен модел на публична власт и замяната му с репресивно по своя характер управление, което
изначало унищожава защитата на основните права на човека и стъпва на упражняването на терор на гражданите, които не приемат политическите идеи на подобно управление, държавата е длъжна да вземе мерки.

Подробно са описани действията на националистическата формация около мерките срещу КОВИД кризата и опитите волята на суверена да бъде подменена с интересите на една партия с противозаконни средства. Посочени са и акциите им във връзка с позицията, която заемат по войната на Русия с Украйна, при които има и пострадали граждани. "Възраждане" систематично използва антисемитизъм, насажда омраза и ненавист към бежанци, роми, както и към представители на ЛГБТИ общността. Мишена на техните нападки са отделни граждани, държавни институции, дори персонала на заведение в центъра на столицата. Привърженици на национализма под флаговете на Възраждане осуетиха кинопрожекция на европейски филм в София и Варна, като полицията не успя да гарантира правото на мирно събиране на гражданите. Описани са и случаи на тормоз върху журналисти и нарушаване на правото на свобода на изразяване.

Когато партията употребява или призовава за насилие и си поставя за цел премахване на установения демократичен модел на публична власт и замяната му с репресивно по своя характер управление държавата е длъжна да вземе мерки за ограничаване на партията, смятат подписалите сигнала, смятат вносителите.

Сигналът е адресиран до и.ф. главния прокурор, който може да предприеме действия за разпускането на партията и за обявяването на дейността й за противоконституционна. Копирани са и Висшия адвокатски съвет и Омбудсмана, които имат важна роля за опазване на основните права на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


528
Още по темата: Възраждане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
447
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво, БХК! Най-после. Фашистите нямат място сред нас. Това не е патриотизъм Любовта към родината е идентична с любовта към хората в нея. Възрожденците са хейтъри. Да не им се дава трибуна. Това не би било цензура, а спиране на фашизма в зародиш. Още не е късно.
446
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За възрожденците скоро няма да остане българин, когото не мразят. Те са обидени, че мнозинството българи не мисли като тях, те са против: другите партийни членове без БСП, омбудсмана, правозащитните организации, ромите, евреите, мюсюлманите, чужденците, ако не са руснаци, слабите немускулести хора, бежанците, гейовете, инакомислещите, буквално всеки втори. Агресивен фашизъм - за "чиста" раса ли се борят? Арийци?
445
6
 
10
 
! Отговори
Дидо преди 10 месеца
БХК не са българи !!!!само платени медий като днес.бг могат настоятелно да насаждат БХК в простронството ....повечето медий водеща новина е многобройната подкрепа на митинга по градовете против съдебната система а тук БХК
444
1
 
4
 
! Отговори
Кокарджа Радев преди 10 месеца
Оофффф начиииии.....Равнииис, мирнооо.... Равнение надясно , хооодом марш... Джоарт...опс пръйднакис малко халката не държи
443
3
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 10 месеца
Костякис първа сила??? Ха ха хаСкоро Радев ще потъне с неговите мадуровски машини и косдзякис няма да влезе в парламента.Убеден съм!!!Нали вече Кокарджа Радев ефенди
442
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Az искам забрана на БХК и на всичко НПО-та, които се хранят с мръсните пари на унгарския евреин Сорос-един доказан мошеник и спекулант!!
441
7
 
0
 
! Отговори
Некъв кестен преди 10 месеца
Давайте, накрая зорлем Костя става първа сила, стига сте му правили реклама и то с такива клоуни. Просто го игнорирайте, не му се връзвайте и почнете да го забивате с конкретика по политическата му програма, така го правите жертва, а народът обича да гласува за жертви или месии, а тоя така става и двете.Аман от ПП/ДБ активисти като тези, които са се разписали. Аматьори.
440
1
 
5
 
! Отговори
Тон преди 10 месеца
Dw,бХК,не ви ли омръзна да обиждате българският народ,погледнете себе си какво правите ,а после забранявайте,кой ви излъга че вие трябва да бъдете съдници ,*** фашистки,кои ви каза че всички трябва да сме като вас,или вие както Хитлер вашият патрон забранявате всеки които не мисли като вас ,без опозиция,нещастници лицемерни!
439
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз искам забрана на БХК.
438
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лицето Борислав Боби Сарафов само да посмее да забрани "Възраждане"........и той ще яде яко шамарите!!Прав беше Иван Гешев.................хич не е стока заместника му Борислав Боби Сарафов!!!
437
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
аха
436
1
 
7
 
! Отговори
Слави преди 10 месеца
Бхк да се изтрие от лицето на България
435
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Забрана за БХК...........антибългарската НПО, финансирано от унгарския евреин Сорос..............с едни мръсни пари!!!
434
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Абе БХК А , такааа! Сега споменатият ще те съди за клевета. Това е наказуемо. Лъжа и клевета. Пък локацията ти не е тайна. Много се запетла. Обратно към ареста ли те тегли? Стокхолмски синдром?!
433
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Иван Иване, на колко ракии си, брато! Няма да затриват българи, ще закриват нацисти. Ти защо ревеш, нали ужким не си от тях.
432
3
 
17
 
! Отговори
БХК преди 10 месеца
и шефа им Красимир Кънев трябва да бъдат съдени за антидържавна дейност.................и да се разследва кой им плаща.................дали това не е рептила Сорос..............унгарския евреин, който беше изгонен от Унгария от Виктор Орбан!!!
431
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Шефовете на партията да бъдат съдене за насаждане на омраза,пък може и троловете им по същата причина да бъдат съдени.
430
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като им опря яйцето до дир.ника, копейките забравиха директивите на Митрофанова и се скупчиха да дискредитират БХК. Оставиха Украйна на произвола. Ми нея кой ще я оп.люва? Марш в другата тема! Днес не сте си заслужили надника. Мръкна бре.
429
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А от бхк дали са поискали разпускане на дпс? Тези от бхк и останалите като тях са вредни за България!
428
4
 
20
 
! Отговори
Абе БХК преди 10 месеца
Оти не видехте нацисткия пост на малкия trash Паси, дето искал за рождения му ден да дойдели нацистите от Азов, че да избивали българи, дето не споделят болните му *** възгледи.