Правната комисия прие промените, вкара термина "интимен партньор" в ЗЗДН

С 12 гласа "за" бяха приети предложените промени
259
Правната комисия прие промените, вкара термина "интимен партньор" в ЗЗДН
Снимка: БГНЕС

С 12 гласа "за" парламентарната Комисия по правни въпроси прие предложените промени в Закона за защита от домашното насилие, съобщава БГНЕС.

Промените са предложени от Бойко Борисов от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков от ПП-ДБ, Делян Пеевски от ДПС и група народни представители. Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, пише в законопроекта. 

Още по темата
В крайна сметка народните представители приеха гаранции за защита от домашното насилие в интимна връзка и включиха термина „интимен партньор“. По-рано днес, по време на дебатите, предшествали гласуването, терминът "интимна връзка" се превърна в крайъгълен камък и предизвика спорове между депутатите.

Народни представители обсъждаха разширяването на кръга на лицата, които попадат под закрилата на закона, както и дали интимната връзка да се приравнява към случаите на брачно партньорство и съжителство без брак.

Министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че неговото ведомство подкрепя направената законодателна инициатива. Той обаче направи предложение да се разгледа дефиницията на "фактическо съпружеско съжителство" и тя да се замени с термина "интимна връзка".

Надежда Йорданова от ПП-ДБ коментира, че фактическо съпружеско съжителство и заменянето му с интимна връзка е било мотивирано от това, че терминът „интимна връзка“ е по-широко понятие. "Системата от мерките за превенция вече са факт и са обнародвани в Закона за защита от домашното насилие. Очаквам изпълнителната власт максимално бързо да ги приведе в действие", посочи тя.

Гроздан Караджов от ИТН посочи, че едва след диалог с експерти и обратно мнение от тях, трябва да решат каква легална дефиниция да изберат ако изобщо изберат такава.

"След дебата стана ясно, че нито един професионалист не вярва, че това ще свърши никаква работа на съда", отбеляза той.

Мая Димитрова от БСП обясни, че според тях терминът „фактическо съпружеско съжителство” не би следвало да отпада от закона. "Считаме, че това което е предложено като дефиниция няма да постигне ефекта, който е търсен", уточни тя във връзка с предложението терминът„“интимна връзка” да бъде включен в ЗЗДН.

Според ВКС трябва да има дефиниция на термина „интимна връзка”, защото в противен случай съдилищата ще вземат разнопосочни решения.

Правната комисия на парламента заседава извънредно днес заради промените в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Законът е ясен, лекарската експертиза е ясна - нанесъл е лека телесна повреда и ще бъде наказан според закона за това си деяние. Кой ти каза, че не трябва да бъде наказан?" _ няма нямяяяяя! Закона старгобалграски ке бъде плрожин туки! Немо що е сторил зло ке се варне! На дърво и ще се реже с макетни носчета от 100 човека! Само така!!! АААА ХАхахахахха
118
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А когато интимните партньори са само виртуални? А когато един от двамата не знае, че е интимен с другото лице? К"и пра"им?А?
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То е доказано мен, че тези които се пишат най-религиозни са си най-големите перверзници, случаи много, да ти кажа ли религиозен комрад :)))
116
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По логиката на закона, фризцорката ми е интимен партньор, както и всички, с които пътувам всеки ден по едно и също време във влака.
115
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Идеята е да се отвратят жените и мъжете един от друг, за да не правят деца. Депопулацията върви с пълна сила." - АМи не са ли преклено много мамунки на клона?
114
0
 
5
 
! Отговори
Дядката преди 9 месеца
А има ли ограничение на броя на интимните партньори!Някои "началници" имат много интимни партньорки и трябва може би да се степенуват по важност!Коя му е родила едно дете , коя две деца , коя момче , коя момиче!Жените началнички пък имат двойно повече интимни от мъжете!Даа , проблемите не са изяснени до край!
113
1
 
7
 
! Отговори
Сподели във Фейсбук преди 9 месеца
Това отново е ала-бала. Хора разберете, че за да се случат нещата както трябва в България трябва да имаме цялостна реформа на наказателния кодекс и на наказателно-процесуалния кодекс. Освен това е необходима мигновена реформа в МВР! Полицията в България е най-големия пазител на престъпността. За справка случая в Борисовата градина, сега Стара Загора, днес във Видин... Всичките са дилъри, свързани с ГЕРБ, покровителствани от полицията!!!!
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Айде, превъзнасянето ти го разбирам до някъде, въпреки че е доста прекалено, ама тоя пък Озару къв е? И защо се метна да ми говориш за природата майка?" - Първо спри с религиоьната си нетолрантност, моля-моля! После - Благославя те по шамански ритуал, защот с енадява да знариш изцерение в етеричните квантови енергии на вселената, както Буда е заложил! Пхх, няко хора сте толкова изостанали.
111
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това за интимния партньор може да се превърне в доходоносна професия за някои жени. Тоя я унижил, друг я ударил... и съдът решава да й се плати обезщетение за нанесени вреди...
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вече не гледам там, много се повтарят.
109
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хомосексуалиста с минисоте се забави малко, но явно ще навакса с впн
108
0
 
3
 
! Отговори
Гошо от Чуйпетльово преди 9 месеца
Аз съм интимен партньор сам на себе си! Гледам xHamster!
107
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стигнахме до абсурда, разследвани за престъпления да променят НК и Конституцията.
106
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Днес още два трупа и общо пет за една седмица (три от които са доказани убийства), но няма протести с надписи "НИТО ЕДИН ПОВЕЧЕ". Що така?
105
1
 
10
 
! Отговори
Учен преди 9 месеца
1968 е започнато едно проучване при мишки, в които женските такива, придобиват агресивност и типични мъжки черти (феминизъм), а мъжките стават кокетни, метросексуални и обръщат внимание повече на външния си вид (ЛГБТ). Изследването е повторено 25 пъти, резултатът е един и същ - тотално умиране на всички мишки в това общество. Това е и експериментът, който се води сега от САЩ - депопулация.Изследването се нарича "Universe 25". Който знае английски, да чете
104
1
 
4
 
! Отговори
Лейтенант о.з. преди 9 месеца
Аз в БНА имах имах интимна връзка с ръката си, понеже момчетата от Ямбол бяха доста грозни ! Сега трябва ли да я отрежа? Имаше книга ,, Мъжът и ръката интимно"! Наръчник на войника!
103
1
 
8
 
! Отговори
жена преди 9 месеца
Значи вече ще правите сeкс с жени само с предсексен договор (нещо като предбрачен договор), в който ще уточнявате предпочитанията си за всичко, особено ако има сaдо-мaзо нещо, основни правила за връзката и т.н. Иначе никъв секс! Да си стоят на сухо тия жени, като толкова искат закони!
102
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вижте името на закона - той е само за ДОМАШНОТО насилие, трябва да имаш дом и домакинство, всичко друго е в пространството на кухоглавите. Съставът на домакинството е изчерпателно дефиниран в една европейска конвенция, без да стигат до сакатлък "интимна връзка". Четете бе, юристи, четете бе, политици, ставате за резил!
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Еми искахте промени жено ря, ето ви ги, вкара се интимен партньор....хахахахахаха :)) Доволни ли сте феминистки, май не :)))
100
0
 
8
 
! Отговори
Гей феминист преди 9 месеца
Щом си бял хетеро мъж и имаш интимна връзка с жена, значи си виновен и трябва да лежиш от 10 до 20 години - моето предложение за изменение на НК.