Правната комисия прие промените, вкара термина "интимен партньор" в ЗЗДН

С 12 гласа "за" бяха приети предложените промени
259
Правната комисия прие промените, вкара термина "интимен партньор" в ЗЗДН
Снимка: БГНЕС

С 12 гласа "за" парламентарната Комисия по правни въпроси прие предложените промени в Закона за защита от домашното насилие, съобщава БГНЕС.

Промените са предложени от Бойко Борисов от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков от ПП-ДБ, Делян Пеевски от ДПС и група народни представители. Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, пише в законопроекта. 

Още по темата
В крайна сметка народните представители приеха гаранции за защита от домашното насилие в интимна връзка и включиха термина „интимен партньор“. По-рано днес, по време на дебатите, предшествали гласуването, терминът "интимна връзка" се превърна в крайъгълен камък и предизвика спорове между депутатите.

Народни представители обсъждаха разширяването на кръга на лицата, които попадат под закрилата на закона, както и дали интимната връзка да се приравнява към случаите на брачно партньорство и съжителство без брак.

Министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че неговото ведомство подкрепя направената законодателна инициатива. Той обаче направи предложение да се разгледа дефиницията на "фактическо съпружеско съжителство" и тя да се замени с термина "интимна връзка".

Надежда Йорданова от ПП-ДБ коментира, че фактическо съпружеско съжителство и заменянето му с интимна връзка е било мотивирано от това, че терминът „интимна връзка“ е по-широко понятие. "Системата от мерките за превенция вече са факт и са обнародвани в Закона за защита от домашното насилие. Очаквам изпълнителната власт максимално бързо да ги приведе в действие", посочи тя.

Гроздан Караджов от ИТН посочи, че едва след диалог с експерти и обратно мнение от тях, трябва да решат каква легална дефиниция да изберат ако изобщо изберат такава.

"След дебата стана ясно, че нито един професионалист не вярва, че това ще свърши никаква работа на съда", отбеляза той.

Мая Димитрова от БСП обясни, че според тях терминът „фактическо съпружеско съжителство” не би следвало да отпада от закона. "Считаме, че това което е предложено като дефиниция няма да постигне ефекта, който е търсен", уточни тя във връзка с предложението терминът„“интимна връзка” да бъде включен в ЗЗДН.

Според ВКС трябва да има дефиниция на термина „интимна връзка”, защото в противен случай съдилищата ще вземат разнопосочни решения.

Правната комисия на парламента заседава извънредно днес заради промените в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Интимен партньор" е нещо толкова абсурдно, че не знам как юристи се хващат на тази въдица?!!!
178
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
не чух и не видях да се предвижда текст. в който да се вменява отговорност за пропаганда на насилие. Понастояшим практически почтивсички медии рекламират насилие чрез подбора на филми и реклами. Новата българска киноиндустрия пое челния американски опит. И детските филмчета са други. Никъде няма спирка. Пропагандаа на психичните извращения върви под мотото нова актуална култура. Вържи попа да се мирно селото, се казва в българската народна поговорка. Също: рибата се вмирисва от главата.
177
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И защо е нужно това широко обхватно понятие интимна връзка в ЗНПК и този ЗЗДН,който се явява някакво допълнение към него или някой по общ защото,ако лицата не са в интимна връзка и в домашни условия се приема,че са непознати,не са обвързани в никакви връзки и престъпленията с/у 1(2,3)от тях от друг/и участващи в престъплението като група са преднамерени,устроени от ОПГ,а тези които са в разнообразни интимни отношения и в домашни условия се познавали и насилието е от нерви,несподелени връзки ли.
176
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Законът е за домашно насилие. Когато родител (майка или баща) пребие син или дъщеря, (които са пълнолетни и не попадат в Закрила на детето) тогава каква е връзката освен роднинска? И това ли е интимна връзка?
175
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"нито един професионалист не вярва, че това ще свърши никаква работа на съда" - естествено, въпросът е само да се покажат, че уж правят нещо.
174
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Делото срещу Васил Божков е прекратено. Но фк "Левски"е сринат.Кой ще обезщети хората, които не са могли да си получат печалбите от лотариите на Божков?Кой ще овъзмезди ФК "Левски"?Ако тругнат дела Божков срещу България, пак данъкоплатецът ще плаща.Защото и уж новите не предвиждат, поне не се чу ПЕРСОНАЛНА финансова отговорност за погрешно овинение.Това би бипо промяна в съдебната систена. Това, А не"Стани Да Седна"(както казвахме на СДС)или политиката на "Долу, Българитв"(ДБ)или ПроксиПосолство
173
0
 
17
 
! Отговори
Светозар преди 9 месеца
Добре , а насилие срещу човек, който не ти е никакъв, примерно непознат ? Това не е ли престъпление ? Дали ще е срещу партньор, интимен или не, колега, непознат на улицата, не е ли престъпление във всички случаи ?
172
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво значение има дали е интимен или не?Насилието си е насилие Сега да не вземат да се измъкват докато се доказва дали е интимен?
171
1
 
11
 
! Отговори
До редакцията преди 9 месеца
Нещо много не ви се приказва за Големият Контра наступ
170
0
 
25
 
! Отговори
Клеций II преди 9 месеца
Тоест сутеньорът се води "интимен партньор" на проституткката или момичето, което склонява към проституция? Или просто тия в параламента изобщо нямат представа какво правят, но просто правят нещо, че да спрат хората да се бунтуват?
169
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жената нищо не владее, разчита на тялото си, на нищо друго, не че няма умни жени, не го оспорвам това :)))
168
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До170 "Не се отваряй толкова ве жена," Защо? Трябва да си стоя и да си мълча и да приемам безропотно, че с такива закони всъщност отделят жените от човешкия вид и ги класифицират като някакви животни ли? Каква е логиката насилието над жени да се класифицира отделно от всякакво друго насилие? Какъв е смисълът да вкарат понятието "интимен партньор" в закон?
167
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Природата е ощетила жената от към физическа сила, затова жената владее до съвършенство изкуството на психологическото насилие.
166
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Или ти тоя етап го пропускаш? Това говори лошо за теб и за морала ти." ешшшш па тая па .... малчи мa офца
165
0
 
1
 
! Отговори
жена преди 9 месеца
До До Жена Молим песнички от загниващия Запад да не ми даваш за пример, ако обичаш! У нас никога не е било така, ние имаме много по-древна култура от тях. Те са крали култура предимно от арабския свят, затова са толкова объркани.
164
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
значи вече п-расите вече са интимни партньори айде признаха ги и в БГ, след като 2ма си ла-пат пат-ките значи няма нищо нередно, а ако единия е под 14г възраст, пак ли ще се наричат интимни партньори
163
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До жена Не се отваряй толкова ве жена, че в днешно време не знаеш на кого ще му избият лимките и ще се молиш за живота "интимен партньоре"....хахахахахаха :)))
162
0
 
4
 
! Отговори
жена преди 9 месеца
До 156"ако е попаднал на Неуравновесена личност!" Е какво значи да е попаднал на неуравновесена личност? Нали затова се опознавате първо? Или ти тоя етап го пропускаш? Това говори лошо за теб и за морала ти. А и друго искам да ти обърна внимание - проблем е само когато две неуравновесени личности се съберат. Ако единият е ок, ще се разберат някак. Ако обаче имаме често две неуравновесени личности, тогава трябва да се работи цялостно в посока образование и ценности в обществото, а не нови закони.
161
0
 
9
 
! Отговори
Уважаеми партньори и преди 9 месеца
Към тоя закон трябв да има и графична част - кое в кое трябва да е на интимните партньори.
160
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вие си ги избрахте