Правната комисия прие промените, вкара термина "интимен партньор" в ЗЗДН

С 12 гласа "за" бяха приети предложените промени
259
Правната комисия прие промените, вкара термина "интимен партньор" в ЗЗДН
Снимка: БГНЕС

С 12 гласа "за" парламентарната Комисия по правни въпроси прие предложените промени в Закона за защита от домашното насилие, съобщава БГНЕС.

Промените са предложени от Бойко Борисов от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков от ПП-ДБ, Делян Пеевски от ДПС и група народни представители. Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, пише в законопроекта. 

Още по темата
В крайна сметка народните представители приеха гаранции за защита от домашното насилие в интимна връзка и включиха термина „интимен партньор“. По-рано днес, по време на дебатите, предшествали гласуването, терминът "интимна връзка" се превърна в крайъгълен камък и предизвика спорове между депутатите.

Народни представители обсъждаха разширяването на кръга на лицата, които попадат под закрилата на закона, както и дали интимната връзка да се приравнява към случаите на брачно партньорство и съжителство без брак.

Министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че неговото ведомство подкрепя направената законодателна инициатива. Той обаче направи предложение да се разгледа дефиницията на "фактическо съпружеско съжителство" и тя да се замени с термина "интимна връзка".

Надежда Йорданова от ПП-ДБ коментира, че фактическо съпружеско съжителство и заменянето му с интимна връзка е било мотивирано от това, че терминът „интимна връзка“ е по-широко понятие. "Системата от мерките за превенция вече са факт и са обнародвани в Закона за защита от домашното насилие. Очаквам изпълнителната власт максимално бързо да ги приведе в действие", посочи тя.

Гроздан Караджов от ИТН посочи, че едва след диалог с експерти и обратно мнение от тях, трябва да решат каква легална дефиниция да изберат ако изобщо изберат такава.

"След дебата стана ясно, че нито един професионалист не вярва, че това ще свърши никаква работа на съда", отбеляза той.

Мая Димитрова от БСП обясни, че според тях терминът „фактическо съпружеско съжителство” не би следвало да отпада от закона. "Считаме, че това което е предложено като дефиниция няма да постигне ефекта, който е търсен", уточни тя във връзка с предложението терминът„“интимна връзка” да бъде включен в ЗЗДН.

Според ВКС трябва да има дефиниция на термина „интимна връзка”, защото в противен случай съдилищата ще вземат разнопосочни решения.

Правната комисия на парламента заседава извънредно днес заради промените в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До до 1 - Или да зазидаме НС, да отрежем жиците и само храна да подаваме 3-4 години, че да не правят золуми ...
18
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 12 - Чакай сега. Защото е била протитука (на 18 при това ... не че има значение за теб, рпедполагам), и са се скарали за пари, това оправдавало насилника и не изиквало никакви промени и нищо? Че пич - ако е за пари, улиците щяха да подгинзали с кръвта на миллион бе, осъзнай се малко!
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интимна връзка? Значи всеки с брояч на оная си работа, може да се плаща и данък!
16
0
 
10
 
! Отговори
Педерасите преди 9 месеца
да могат да се женят и да осиновяват деца.
15
0
 
17
 
! Отговори
до 1 преди 9 месеца
Вместо да се смеем трябва да излизаме и да наредим паветата на покрива на НС.
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-продажното , антибългарско правитеслтво в цялата история
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Надежда Йорданова от ПП-ДБ коментира, че фактическо съпружеско съжителство и заменянето му с интимна връзка е било мотивирано от това, че терминът интимна връзка е по-широко понятие." Имахме една, викахме и "надеждна ***", защото се казваше Надежда, ама с прякор свирката. Някаква мания имаше, да го прави на всеки ... Да, доста широко понятие.. поне с 1000 члена.
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нарязаната жена е работила най-древната професия, а насилникът е намирал клиенти. Той затова се е ядосал, че тая не му се отчита и я наряза, за да не може да си упражнява професията. Това е типично наказание за тези среди. Или пък рязане на коса. И заради тия сега ще ни вкарат Истанбулската конвенция и гей браковете. Изработиха народа пак.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И какво? Сега съм обвързан с всяка, деот съм га таковал? Че бях барман 5 лета на слънчака, бе хора! Говорим за стотици момичета! Не мгоа да се сетяза имената на повече от 5 от тхя! Аман от глупсоти! Има ли значеине, ако някой нареже случйана жена или така, за която е женен?
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интимен партньор ли е когато на брифинг Денков два пъти държи Асен Василев за ръката? Интимна връзка ли е това? Днес го видях на записа от брифинга.
9
0
 
24
 
! Отговори
Честито преди 9 месеца
Честито на ЛГБТ...............
8
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Без ратификацията на Истамбулската конвенция няма да стане. Колкото и поправки на ЗЗДН да правите! Те хората са го измислили отдавна.
7
0
 
15
 
! Отговори
Абсолютно преди 9 месеца
евроге**ско. Ами ако има насилие, но не може да се докаже интимна връзка? Например ако насвия любовницата си, но никой не знае, че ми е такава?
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега примерно ако пиеш кафе с приятел, значи имаш интимна връзка с него. И ако стане скандал и нещо се скарате, може да се съдите като за домашно насилие, а там наказанията са по-големи. Вижте, има разлика между скандал в семейството и скандал между приятели. Усещате ли как ни пускат по бобслея?
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много ги разбират интимните работи. Само това мислят. С защо не е интимна връзка между мъж и жена? А? Щото така им казали от Посолството-да пишат партньор сега, а след месеци да узаконят еднополовите бракове.
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То си беше ясно от самото начало защо цялата страна изведнъж се загрижи за старозагорския друсан кроасан.
3
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво! Следващата стъпка е ратификация на Истанбулската конвенция! Това искаме ни, българите.
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз истинска интимна връзка виждам между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Всичко останало не е чак толкова интимно...
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нема такъв смех, вкарали термина интимен партньор...хахахахаха :)))