Радев от Шипка: 3 март е червената линия на нашето търпение

"Пагубна заблуда е, че да си европеец означава да задраскаш историята"
Обновена: 19 авг 2023 11:57 | 19 авг 2023 11:45, Камелия Цветанова
392
Радев от Шипка: 3 март е червената линия на нашето търпение
Снимка: БГНЕС

Тържествена церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея се състои в подножието на Паметника на свободата на връх Свети Никола. Честванията са под патронажа на президента Румен Радев.

Държавният глава произнесе тържествено слово по случай годишнината.

Още по темата

"Вече век и половина възкръснала България е на картата на Европа. Всички ние тук на върха, милионите граждани на Републиката сме българи и европейци по рождение, история и култура. Онези, които никога не идват на Шипка, вярват, че да си европеец означава да се отречеш от това да бъдеш българин. Това е саморазрушителен комплекс. Пагубна заблуда е, че да си европеец означава да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иноризираш родолюбието", каза президентът, цитиран от БНТ.

Той заяви, че няма да допуснат онези, които винаги липсват на върха да "ни натрапят епопия на зачеркнатите", да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят как да изхвърлят Вазов от учебниците.

"Днес казваме стига. 3 март е червената линия на нашето търпение", каза той и беше бурно аплодиран от събралото се множество, което започна да скандира "3-и март".

След "епопеята на забравените" няма да допуснем онези, които винаги липсват на върха да ни натрапят "епопея на зачеркнатите", да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят как през годините да изхвърлят Вазов от учебниците".

"Европейска България има бъдеще само когато сложим край на политическото безочие, което сее разкол и паразитира върху разделението. Което търгува с всичко българско за своето оцеляване. Не сглобкаджийско ни трябва, а единение около държавността", заяви президентът и продължи:

"Днес казваме "НЕ" на пълзящата цензура, на доносничеството, на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност, а политиката е конкурс по сервилност. Казваме "НЕ" на опитите за разграждане на държавността с превземането на институциите за користни политически и икономически цели. Днес слагаме край на обратното броене на разпада и заявяваме, че България ще пребъде", заяви още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още по темата: шипкарадев3 март
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
6
 
17
 
! Отговори
Отврат преди 8 месеца
Резидента е ясен. Всички са на барикадите за защита на руската хибридна война -150 години вече Ужас
268
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До: Стига глупости...Освен това, град Видин е освободен от румънска войска а не от руска!Обаче това го нямаше в учебниците ни по история преди 1989 г., и въпреки че дядо ми е от Видин, аз не го знаех това доскоро.
267
3
 
6
 
! Отговори
Слушайте и интервюто преди 8 месеца
Словото беше силно, но разговора с журналисти след това доизказа доста неща. Струва си да се видят и двете ДИРЕКТНО (не статии и преразкази от "обективни" журналисти и коментатори - човек сам да види и чуе и да си прецени САМ какво да мисли, а не да оставя някой да го прави вместо него - мокрото желание на жадните за власт)! Истина изречена каквато е и каквато я усещаме смазващото мнозинство, макар и заглушено от медии. По-добре узурпаторите на страната да чуят сега! ОСТАВКА И ВЪЗМЕЗДИЕ!
266
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоз всеки празник ли ще омаскарява ?
265
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Рундьо национален предател
264
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До: номер 279 Именно, това празнуваме: Слаби държави на Балканите, едната - васална на Турция!!!Това сме били ние, българите на 3-ти март!!!Това е било и желанието на руския император.А ние имаме българска държава от 22-ри септември, 1908 година, и това е подходяща за национален празник дата!!!
263
12
 
16
 
! Отговори
Разкова ги преди 8 месеца
Всяка дума, която Радев каза на Шипка е истина и я мисли всеки Българин (по сърце и душа, а не по гражданство или стечение на обстоятелствата)! Мислещ човек отсъжда ДЕЙСТВИЕ ПО ДЕЙСТВИЕ и ИДЕЯ ПО ИДЕЯ, а не в комплект-идеологии, партии или хора, където покрай доброто се прокарва и пагубното! Чудят се защо Президентът има най-високо доверие - точно защото казва онова, което смазващото мнозинство мисли и по-важно - действа. А не защото някой си харесва генерали, бойни пилоти или Радев по принцип!
262
2
 
17
 
! Отговори
Рендету преди 8 месеца
Червената линия на нашето "Търпение" отдавна е пресечена! За 34 години - два фалита (две нац катастрофи) при Луканов и Виденов, пладнешки грабежи и национални предателства..., това наше "търпение"си има име и се нарича - "О.в.ч.е.душие"!!!!
261
9
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 месеца
Началото на третата Българска държава започва от 3-ти март. Радев е...прав,всичко друго е бош...лаф. Оо,Шипка,три дена младите дружини,как прохода бранят,горските долини трепетно повтарят на боя реват! Гъсти орди лазят по урвата дива и тела я стелят и кръв я залива. Пристъпи ужасни,Сюлейман беаумний вика,търчете,тамо са раите и ордите тръгват с викове сърдити и Аллах гръмовно въздуха разпра,върхът отговаря с друг вик Ураа! Еее,няма как да стане да забравим всичко това,няма!
260
8
 
13
 
! Отговори
? преди 8 месеца
Да не забравяме че точно Цар Освободител Александър II е убит от кряйнолявата Народна Воля в Русия.Комунистите убиват освободителя на България и те убиват и последния монарх на Русия. А Радев е точно пионка на Кремълския комунистиески полковник от КГБ - ПУТИН. И точно той сега ни обяснява историята.
259
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво празнуваме на 3-ти март?? Разделянето на България на княжеството и източна Румелия?
258
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
24 май е истинският обединяващ празник! 3 март е една отживелица. А точно пък от устата на Радев звучи смешно! Той вече 2 години подред не се е качвал на "Шипка"! Кого поучава? Себе си ли?
257
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Президента Радев да обясни защо Възрожденците и политиците ни след Освобождението не са празнували 3март като празник на България .3март дори при комунистите не беше национален празник ,такъв стана преди 30години,и национален празник се превърна в ден във възхвала на русофилизъма .
256
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Същите, дето сега предлагат да се замени националния празник, след време ще обясняват, че преминаването ни към латиницата няма да заличи празника на 24-ти май.
255
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма ли кой да го подложи на импиймчнът този??
254
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"И президента Радев призна, че датата 3 март разделя народа ни."...............3-ти март не разделя народа ни, а отделя една малка групичка побираща се в два автобуса, която не иска тази дата.
253
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Делян Пеевски беше допуснат от ПП и ДБ, не лъжи, НПО ***!
252
15
 
15
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Радев днес сме август месец , идва 6 ти септемвриКойто ОБЕДИНИ БЪЛГАРИЯ В ЕДНО. 3 МАРТ РАЗДЕЛИ БЪЛГАРИЯ НА ДВЕ!!!!МЪЙКЪТИ БОРСУК
251
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
92% от българите са против отмяната на Трети Март според проучване на Галъп огласени вчера.Анти-българите са малцинство.
250
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ама, ти част от народа ли си?