Пожарната получава 26 коли за аварийна помощ

Финансирането на новата техника е за над 7,2 млн. евро
3
Пожарната  получава 26 коли за аварийна помощ
Снимка: МРРБ

Нови 26 автомобила за реакция при аварийни ситуации и друг вид специализирана техника ще получи Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в рамките на стратегически проект за подобряване управлението на реакциите в случай на природни бедствия в граничния регион между България и Сърбия. Той се финансира с над 7,2 млн. евро по  управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Програма за трансгранично сътрудничество (ИНТЕРРЕГ V-А) България – Сърбия 2021-2027. Като част от дейностите по проекта се предвижда още реновиране на Центъра за професионално обучение на ГДПБЗН-МВР в Монтана, както и академията на МВР в София. Ще бъдат проведени и обучения за усъвършенстване и надграждане на уменията на спасителни екипи от България и Сърбия и доброволческите отряди, съвместни тренировки, обучение на населението за реакция при кризи и др. 

На церемония в Учебно-тренировъчния център до сградата на ГДПБЗН в София днес зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева връчи договора за субсидия на стратегическия проект на главен комисар Александър Джартов – директор на ГДПБЗН. Дирекцията е главен партньор по изпълнение на проекта.

„Уважаеми герои, благодаря за работата на всички професионалисти и доброволци. Събитията от последните дни показаха какво трябва да се направи и колко е важна подготовката при кризи, бедствия и аварийни ситуации. Затова за мен е чест и удоволствие стартирането на днешния проект, защото той съдържа четири елемента за пример, как трябва да действаме оттук нататък при кризи, които изискват много добра подготовка“, заяви зам.-министър Ангелина Бонева. Тя посочи, че на първо място е изграждането на нов начин на мислене и култура на населението, за да бъде то по-отговорно към себе си, съгражданите и инфраструктурата по места. Като втори важен елемент зам.-министър Бонева открои изграждането на професионални кадри и подготовката на доброволци, които да работят по-ефективно заедно. Осигуряването на модерна инфраструктура, техника, внедряване на IT технологии, също са от голямо значение за реакция и пестене на време. „Проекти като този ни дават възможност да градим капацитет, да можем да работим заедно и в трудна ситуация координацията между нас да е гладка“, подчерта още зам.-министър Бонева.

Главен комисар Александър Джартов също отбеляза важността на проекта за подобряване работата на аварийните екипи и доброволните отряди, които ще бъдат по-добре подготвени с техника и екипировка. „Благодаря на всички партньори по проекта. Пожелавам да го завършим бързо и качествено“, каза той.
Проектът ще се изпълнява в продължение 30 месеца в партньорство между Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Министерството на вътрешните работи на Сърбия, Академията на МВР и Националната асоциацията на доброволците в Република България.

На церемонията присъстваха още старши комисар Любомир Баров – зам.-директор на дирекцията, представители на проектните партньори – комисар доцент д-р инж. Христо Проданов – декан на факултет ПБЗН и др.

Пред медии зам.-министър Бонева коментира и бедствената обстановка по Южното Черноморие. „Изказвам съболезнования на близките на починалите. Тежка ситуация, изключително сериозно бедствие. В момента МРРБ е участник във всички кризисни щабове в засегнатите райони, като приоритет е реакцията за защита на населението. Мобилизирани са всички структури, работим с всички институции. Предстоят анализи, след като се осигури безопасността на инфраструктурата и гражданите“, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: пожарнаколи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всичко е много хубаво. Искам да кажа, че срещу работа ми има изоставен строеж на блок от много години, в центъра на София. Свърталище на всякакви хора. Поне веднъж в седмицата викаме пожарна, заради поредния запалил нещо там. Разбирате ли - редовно разкарване на пожарната!
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво! А ако бяхме инвестирали едни 8 милиарда в хубави работи, вместо в самолети, дето още не се знае, кога ще дойдат ...
1
5
 
2
 
! Отговори
ура преди 7 месеца
сега да помагат на турция и гърция с по 2 коли с вода . да ходят и в 5 те курорта да отводнят и мият улиците да не миришат на поляците и другите туристи . Да се разраснат малко . Като стане не що Доброволци има , но и пожарникари да ходят . Като при пациент ходи при него санитар , болногледач , парамедик , но и доктор е нужен .