Всякакви опити да бъде построена АЕЦ "Белене" не намират инвеститори

Денков за бедствието,заплатите, горивата, отношенията с Радев
280
Всякакви опити да бъде построена АЕЦ "Белене" не намират инвеститори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бедствието в Царево, борбата с корупцията, АЕЦ „Белене“, цените на горивата и отношенията на кабинета с президента Румен Радев бяха сред акцентите в месечния отчет на премиера Николай Денков. По-рано днес министър-председателят отговаря за трети път на въпроси на граждани на живо във Фейсбук страницата на Министерския съвет. На 7 октомври Николай Денков отново ще отговаря на питанията на гражданите.

Обстановката в Царево

Обстановката в Царево се успокоява, а реакцията на институциите беше светкавична, заяви Николай Денков. „Пуснато е електричеството навсякъде, пусната е водата. Все още има проблеми за пиене, но за битова нужди може да се използва. Има все още проблеми с пътищата. Постепенно, с помощта на МВР, се изнасят летовниците. Все още има затруднения заради разрушените мостове и нарушената настилка“, коментира премиерът за наводненията вследствие на проливния дъжд.

Денков увери, че гражданите, чието имущество е пострадало при наводнението, могат да се възползват от финансова помощ от страна на държавата. Денков припомни, че тя е два вида. Едната е свързана с нарушения по домовете и сградите, която може да бъде до 1512 лв. на домакинство. Другата помощ е за повредени електроуреди, а нейният размер е до 2500 лв., уточни премиерът.

Различията между кабинет и президент

„Няма съмнение, че имаме сериозни различия по някои въпроси с президента Румен Радев, но те не трябва да ни разделят, когато трябва да работим за общите интереси на българските граждани и икономика“, каза Денков по повод отношенията му с държавния глава.

Денков и Радев разговаряха вчера по време на "Мача на Надеждата", организиран от бившия български национал Стилиян Петров. „Разговорът вчера го приемете като подадена ръка, включително и от моя страна, защото аз много пъти съм казвал, че институциите трябва да работят заедно. Много се надявам от другата страна да са разбрали този жест и тези нападки, които са абсолютно некоректни към правителството, да престанат“, коментира премиерът.

Заплати

Ще направим сериозна крачка към премахването на дисбалансите при заплатите в държавната администрация, заяви Денков. „Поискахме от всички министерства информация за това какви са заплатите в съответните министерства и в структурите, включително в Националния статистически институт и Агенцията за борба с градушките, които основно имат оплаквания, и то основателни. Срокът беше 15 септември. На базата на тази информация, в хода на подготовката на бюджета за 2024 г., трябва да направим сериозна крачка за премахване на тези дисбаланси. Не мога да обещая, че ще успеем изцяло тази година, но със сигурност ще направим обща система, която да замести историята с лобирането. Заплатите трябва да бъдат свързани с експертизата, опита и натоварването“, обясни Денков. В сферата на здравеопазването също има дисбаланси, отбеляза премиерът.

АЕЦ „Белене“

Всякакви опити да бъде построена АЕЦ "Белене" не срещат необходимата икономическа обосновка, която да привлече инвеститори, смята Николай Денков. В началото на юли парламентът възложи на министъра на енергетиката да започне преговори с Украйна за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене". Според Денков няма смисъл оборудването да стои, след като няма инвеститори. Ако е имало колебание преди Русия да нападне Украйна, в момента няма смисъл да обсъждаме оборудването. Ясно е, че агресорът ще бъде дълги години под санкциите от страна на ЕС, коментира премиерът.

Съдебна реформа

За да завърши процесът по съдебна реформа, трябват още сериозни промени в законодателството, каза Николай Денков „Съдебната реформа започна със законите, които бяха приети още в последната сесия на Народното събрание. Те бяха свързани с контрола върху дейността на главния прокурор и възможността да бъде разследван. Това бяха първите стъпки в тази посока“, каза премиерът.

Според него успоредно с това трябва да бъдат приети промените в Конституцията.

Цените на горивата

Цените на горивата в България зависят от регионалния пазар, смята министър-председателят. Всеки, който погледне какви са цените в Румъния и Гърция, ще види, че в България са малко по-ниски от тези в Румъния и доста по-ниски от тези в Гърция, коментира премиерът и добави, че "не може да контролираме цените".
Преди два-три месеца цената на нефта на международните пазари беше под 70 долара за барел, а сега е 90 долара. Цената на нефта се отразява на тази на горивата, каза Денков. Според него България може да излезе от дерогацията, без да се променят цените на горивата. Ако се направят резки промени, могат да се реализират и доста черни сценарии, каза още министър-председателят. /БТА, Николай Трифонов, Иван Лазаров/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още по темата: БеленеЦаревоДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
0
 
! Отговори
Ксн преди 7 месеца
Оставка.
206
0
 
2
 
! Отговори
Тон преди 7 месеца
Ще намерят!
205
2
 
8
 
! Отговори
Класика преди 7 месеца
Предлагам народен съд за Кирчо Кокорчо Лолер Иванов Габриел Денков Тагаренко и останалите еничари от" посолството"...За да можем после законно да съдим Бойко Пеевски Доган Сарафов и останалите,че сега еничарите ги бранят като орлици и ги изпират!
204
4
 
10
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 7 месеца
Само народен съд ще реши проблемите на България и българите!!!
203
3
 
7
 
! Отговори
Мдааа преди 7 месеца
Държавата ни беше превзета от престъпници, дето не спират да ни убеждават, че бялото е черно. Време е да си върнем държавата и да ги прекараме през един народен съд.
202
4
 
8
 
! Отговори
Людмил преди 7 месеца
Ми,що не попитате наркокартелите от Колумбия и Мексико????? - може пък хората да извадят някакъв интерес за инвестиция. Явно не питате където и когото трябва.
201
3
 
13
 
! Отговори
Гадна Твар преди 7 месеца
Е как ще срещнат обосновка за АЕЦ Белене - нали ЕИ разруши всичко в БГ, те нямат интерес ние да сме добре. Нали трябва да сме роби на Франция и Англия с тяхната ядрена енергетика...
200
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До: номер 234 И аз ако видя някой да ми изскача от телевизора, и на мене ще ми стане лошо.Особено ако е по Стивън Кинг!На какви хапчета си?
199
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз съм ЗА еврото, но като изкочи някой по телевизията и ми каже, че нямало нужда, да се допитваме до народа, който очевидно има мнение по върпоса, направо ми става лошо.
198
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 231 - Няма да го допуснат, поради две причини. Първата и най-елементарна е, че ако стотина хиляди души имат дял от толкова важен проект, то те винаги ще се обединяват на избори и ако са против "обвързващите пропоръки с тежки последствия на Брюксел", става мазало за правителството. Другото е, че съвременните "идеологии", не могат да си позволят, нещо толкова значимо, да е в ръцете на държава или много от гражданите ѝ.
197
0
 
2
 
! Отговори
Дрогаре преди 7 месеца
Кремиковци да ви направим отново
196
1
 
4
 
! Отговори
Xaxa преди 7 месеца
За Белене и самите българи могат да са инвеститори. Пуснете набирателна сметка за капитал, всеки може да си купи акции от Белене, и после да си взема дивиденти. Ама не, случайно да не забогатеят малко и обикновените хора. Понеже то ще е малко, някои ще си купят акции за 100 лв.други за 1000 лв., и т.н. но този проект е много по-силен от събирането на капачки. Хората имат нужда от идея, и Белене може да бъде такава обединителна идея за българите.
195
4
 
4
 
! Отговори
.... преди 7 месеца
лъжи лъжи и пак лъжи за 12г... тва белене го строиха 10 пъти при Боко... всяка година имаше изказване че са намерили инвеститор... то не бяха японци,испанци,французи,англичани... и накрая какво? Окрадоха парите и "ми то няма инвеститор".... тая държава треа се закрие да не се мъчиме поне...
194
0
 
11
 
! Отговори
Да... преди 7 месеца
...оставим настрана, че Белене е земетръсна зона! Нали не искахте Русия да направи там АЕЦ, под предлог, че няма нужда от такава?! Сега пък искате "всеки друг" да строи и ви трябва АЕЦ?! Някаква политическа шизофрения ми се струва ....
193
5
 
15
 
! Отговори
Ежко преди 7 месеца
АЕЦ Белене,няма инвеститори,а за новите блокове в Козлодуй планирани с американски реактори,щяхте да си счупите ръцете да гласувате,а?!Ха сега ми обяснете с какво единият проект е по-добър от другия?Да не ни да е по-евтин или по-изгоден,а?
192
22
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 7 месеца
АЕЦ Белене е един булшит. Никога не може да излезе на печалба, даже ще е голямо набутване, затова няма да се построи, и по-добре. Просто ще се научите да потребявате по-малко ток
191
5
 
13
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 7 месеца
Инвеститори има, Молец, само че не искат да имат вземане -даване с такива бездарни, послушковци като теб ! Когато се появи читав мин,-председател , тогава ще дойдат ! Кка пък досега не разбраха това българите ??? С ващата тиквеническа политика, Молец, никога няма да имаме нормална държава !!! Скоро ще висим на опашка бред банките !!! Очаквайте го !
190
2
 
14
 
! Отговори
aa1820 преди 7 месеца
Агресорът е под санкции, но строи АЕЦ в Унгария!
189
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Денков: "Правим опити Мария Габриел да забраменее. Не се получава, защото е хибрид!".
188
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Инвеститори за Белене идваха поне 3 пъти и бяха изгонвани всеки път. Последният път бяха от Русия, Китай и Южна Корея. Но частна и чужда АЕЦ е най-лошото за нас. Ще бъде още един рекетьор за населението, а Продажниците ще се оправдават с пазарната цена на тока и частната централа. Никой частник няма да продава на цена на себестойност и разумна печалба. Само държавна АЕЦ ще бъде полезна за обществото. Оборудването за Белене беше оценено на 1 милард евро. Имаме печалба от 400 милиона евро.