Всякакви опити да бъде построена АЕЦ "Белене" не намират инвеститори

Денков за бедствието,заплатите, горивата, отношенията с Радев
280
Всякакви опити да бъде построена АЕЦ "Белене" не намират инвеститори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бедствието в Царево, борбата с корупцията, АЕЦ „Белене“, цените на горивата и отношенията на кабинета с президента Румен Радев бяха сред акцентите в месечния отчет на премиера Николай Денков. По-рано днес министър-председателят отговаря за трети път на въпроси на граждани на живо във Фейсбук страницата на Министерския съвет. На 7 октомври Николай Денков отново ще отговаря на питанията на гражданите.

Обстановката в Царево

Обстановката в Царево се успокоява, а реакцията на институциите беше светкавична, заяви Николай Денков. „Пуснато е електричеството навсякъде, пусната е водата. Все още има проблеми за пиене, но за битова нужди може да се използва. Има все още проблеми с пътищата. Постепенно, с помощта на МВР, се изнасят летовниците. Все още има затруднения заради разрушените мостове и нарушената настилка“, коментира премиерът за наводненията вследствие на проливния дъжд.

Денков увери, че гражданите, чието имущество е пострадало при наводнението, могат да се възползват от финансова помощ от страна на държавата. Денков припомни, че тя е два вида. Едната е свързана с нарушения по домовете и сградите, която може да бъде до 1512 лв. на домакинство. Другата помощ е за повредени електроуреди, а нейният размер е до 2500 лв., уточни премиерът.

Различията между кабинет и президент

„Няма съмнение, че имаме сериозни различия по някои въпроси с президента Румен Радев, но те не трябва да ни разделят, когато трябва да работим за общите интереси на българските граждани и икономика“, каза Денков по повод отношенията му с държавния глава.

Денков и Радев разговаряха вчера по време на "Мача на Надеждата", организиран от бившия български национал Стилиян Петров. „Разговорът вчера го приемете като подадена ръка, включително и от моя страна, защото аз много пъти съм казвал, че институциите трябва да работят заедно. Много се надявам от другата страна да са разбрали този жест и тези нападки, които са абсолютно некоректни към правителството, да престанат“, коментира премиерът.

Заплати

Ще направим сериозна крачка към премахването на дисбалансите при заплатите в държавната администрация, заяви Денков. „Поискахме от всички министерства информация за това какви са заплатите в съответните министерства и в структурите, включително в Националния статистически институт и Агенцията за борба с градушките, които основно имат оплаквания, и то основателни. Срокът беше 15 септември. На базата на тази информация, в хода на подготовката на бюджета за 2024 г., трябва да направим сериозна крачка за премахване на тези дисбаланси. Не мога да обещая, че ще успеем изцяло тази година, но със сигурност ще направим обща система, която да замести историята с лобирането. Заплатите трябва да бъдат свързани с експертизата, опита и натоварването“, обясни Денков. В сферата на здравеопазването също има дисбаланси, отбеляза премиерът.

АЕЦ „Белене“

Всякакви опити да бъде построена АЕЦ "Белене" не срещат необходимата икономическа обосновка, която да привлече инвеститори, смята Николай Денков. В началото на юли парламентът възложи на министъра на енергетиката да започне преговори с Украйна за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене". Според Денков няма смисъл оборудването да стои, след като няма инвеститори. Ако е имало колебание преди Русия да нападне Украйна, в момента няма смисъл да обсъждаме оборудването. Ясно е, че агресорът ще бъде дълги години под санкциите от страна на ЕС, коментира премиерът.

Съдебна реформа

За да завърши процесът по съдебна реформа, трябват още сериозни промени в законодателството, каза Николай Денков „Съдебната реформа започна със законите, които бяха приети още в последната сесия на Народното събрание. Те бяха свързани с контрола върху дейността на главния прокурор и възможността да бъде разследван. Това бяха първите стъпки в тази посока“, каза премиерът.

Според него успоредно с това трябва да бъдат приети промените в Конституцията.

Цените на горивата

Цените на горивата в България зависят от регионалния пазар, смята министър-председателят. Всеки, който погледне какви са цените в Румъния и Гърция, ще види, че в България са малко по-ниски от тези в Румъния и доста по-ниски от тези в Гърция, коментира премиерът и добави, че "не може да контролираме цените".
Преди два-три месеца цената на нефта на международните пазари беше под 70 долара за барел, а сега е 90 долара. Цената на нефта се отразява на тази на горивата, каза Денков. Според него България може да излезе от дерогацията, без да се променят цените на горивата. Ако се направят резки промени, могат да се реализират и доста черни сценарии, каза още министър-председателят. /БТА, Николай Трифонов, Иван Лазаров/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още по темата: БеленеЦаревоДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От Наколенков вече се виждат само едни очила и един нос,който расте при всяка лъжа...останалото се стопява,защото народа му казва "Изчени бре!"
186
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя изглежда иска да каже: Правят се всякакви опити да не се намерят инвеститори.
185
6
 
2
 
! Отговори
Ами преди 8 месеца
Продайте ги за старо желязо, може да припечелите някой лев. Асан ще го изкупи.
184
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 2013, защо ли, защото Орбан е НАЦИОНАЛЕН ЛИДЕР - мисли за родната си нация и интересите на собствената си държава. А нашите марионетки, на дистанционно управление от американското посолство ликвидираха над 2 милиона българско население за същия период. Ако не бяха направили така наречената "образователна реформа", населението щеше да може да разбере какво става и да избира други. Обаче след успеха на реформата, преобладават глупави неуки хора с промити мозъци
183
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
няма санкции срещу ядрената енергетика. американци купуват гориво от Русия, А Русия строй АЕЦ в Турция
182
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 200, Ти си нагъл ЛЪЖЕЦ! И нищо не си СПОМНЯШ! Ти просто не си видял това с очите си... Имаше завода в Белово и произвеждаше и тоалетна хартия и салфетки и се произвеждаха не само там. Но да, имаше от време на време липса. Тогава всичко свършвате от време на време по магазините, защото някои купуваха и мъкнеха в къщи в гигантски количества. Точно така лъжеш и за бананите. Имаше банани, полтокали и мандарини, но сезонно, не целогодишно. Сега бананите са целогодишно, бананова република
181
2
 
13
 
! Отговори
Предател! преди 8 месеца
Само факти: 1. Искат да продадат оборудването (не само реакторите) на Украйна, без да питат собственика-народа; 2. Искат да ги продадат на покупната цена, а "забравят" инфлацията, разходите по консервиране и съхранение и МИЛИАРДИТЕ неустойка заради Дянков-цента би трябвало да е по три; 3. Споменатото по-долу признание на Слави, че Асен Василев не дава да се строи, защото били руски реакторите 4. "забрави" предложението на Франция да дострои Белене с ТЕЗИ реактори и по-евтино от Росатом
180
2
 
20
 
! Отговори
Да да преди 8 месеца
Бившите ви коалиционни партньори от ИТН (лично Слави Трифонов) си каза директно, че когато сте тръгвали да правите четворната коалиция, питали асен василев за Белене и той е казал "НЯМА ДА СТАНЕ, ЗАЩОТО РЕАКТОРИТЕ СА РУСКИ". Така че това е-не им харесва цвета на реакторите. Украйна, която е ВЪВ ВОЙНА С РУСИЯ, няма проблем с това, че са руски, но ние нали сме по-католици от папата... Та поредната ти лъжа, денков, с която ще обслужите чужди интереси и закопаете България. От износител-вносител!
179
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо да се инвстира в нещо безумно, първо ние в момента изнасяме, второ това е опасно нещо и всички цивилизовани страни правят точно обратното, затварят ги, трето кой ти гарантира, че ще има кой да изкупува тази енергия на добра цена, това е все едно сега да вземеш тристаен за 300 хиляди евро и да си го изпиваш от 500 евро заем, ами едва ли ще го доживееш!
178
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Смешницата с клинчето Зарица е от контингента на Татко Петко, може и двамата със Киро да са и правили и тройка!
177
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бледоликият Обама!
176
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
турция прави това което българия направи от 1975 до 1985 година 6 реактора- и токк в изобилие- построеното по онова време 200 ясовира и още толкова селски и тунели за вода стотици киломатри - водата за поливане от рила стигаше до ямболскои - ако се строи сега не милиарди трилион ще е нужен - това е заслугата на разрушителите на съвремена българия- дай им да рушат и паметници заощото друго не остана и да броят петолъчките в партийния дом-
175
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
защо орбан строи два руски реакторе и има прираст на населението за 15 години един милион- защото подобни мъ-рш-икато това измислено академиче ги изрита заедно съсс сорос и университета му - там американски фондацийки няма
174
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не ни трябват чужди инвеститори. Държавата да финансира построяването на АЕЦ. Значи Тодор Живков можеше да построи, а днешните умно-красими не могат. Или просто не им дават.
173
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вместо да плащаме самолети, които никога няма да видим, по-добре да бяхми построили Белене.
172
1
 
20
 
! Отговори
Татул до 200 преди 8 месеца
Глупости на таркалета, баща ми работи извън страната и нямаше проблем да си изкара пари. Е верно не беше в Америка, но си купи кола и жилище. Плюете Русия, ама по това време шурето бе на работа в Русия, дойде си с един куфар пари. Два апартамента и кола за четири години. Спомням си и когато дойде демокрацията. Как "демократите" ограбиха обикновения народ. Нямаше мляко за детето, не банани, за м'ай'му'ни като теб.
171
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ще ги тричаме какво,няма значение кой е на власт
170
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ще я подарявате на украинците,то е видно
169
2
 
5
 
! Отговори
Хххх преди 8 месеца
До 206Абе бате кви АЕЦ МАЕЦИ ве важни са джипките за 1.5 миларда..Имате 1.5 милиарда за джипки ама нямате 1.5млрд да довърщите АЕЦ Белене ...странна работа...следващия месец да не чуем хамериканоси ще довършват АЕЦ Белене само за някакви си 2млд. долара
168
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нямало инвеститори? Росатом ще построи АЕЦ Белене за две години, практически без пари. Ама стиска ли ви да направите нещо изгодно за България? САЩ ще ви пляскат през ръчичките. Гиди колониална администрация!