Всякакви опити да бъде построена АЕЦ "Белене" не намират инвеститори

Денков за бедствието,заплатите, горивата, отношенията с Радев
280
Всякакви опити да бъде построена АЕЦ "Белене" не намират инвеститори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бедствието в Царево, борбата с корупцията, АЕЦ „Белене“, цените на горивата и отношенията на кабинета с президента Румен Радев бяха сред акцентите в месечния отчет на премиера Николай Денков. По-рано днес министър-председателят отговаря за трети път на въпроси на граждани на живо във Фейсбук страницата на Министерския съвет. На 7 октомври Николай Денков отново ще отговаря на питанията на гражданите.

Обстановката в Царево

Обстановката в Царево се успокоява, а реакцията на институциите беше светкавична, заяви Николай Денков. „Пуснато е електричеството навсякъде, пусната е водата. Все още има проблеми за пиене, но за битова нужди може да се използва. Има все още проблеми с пътищата. Постепенно, с помощта на МВР, се изнасят летовниците. Все още има затруднения заради разрушените мостове и нарушената настилка“, коментира премиерът за наводненията вследствие на проливния дъжд.

Денков увери, че гражданите, чието имущество е пострадало при наводнението, могат да се възползват от финансова помощ от страна на държавата. Денков припомни, че тя е два вида. Едната е свързана с нарушения по домовете и сградите, която може да бъде до 1512 лв. на домакинство. Другата помощ е за повредени електроуреди, а нейният размер е до 2500 лв., уточни премиерът.

Различията между кабинет и президент

„Няма съмнение, че имаме сериозни различия по някои въпроси с президента Румен Радев, но те не трябва да ни разделят, когато трябва да работим за общите интереси на българските граждани и икономика“, каза Денков по повод отношенията му с държавния глава.

Денков и Радев разговаряха вчера по време на "Мача на Надеждата", организиран от бившия български национал Стилиян Петров. „Разговорът вчера го приемете като подадена ръка, включително и от моя страна, защото аз много пъти съм казвал, че институциите трябва да работят заедно. Много се надявам от другата страна да са разбрали този жест и тези нападки, които са абсолютно некоректни към правителството, да престанат“, коментира премиерът.

Заплати

Ще направим сериозна крачка към премахването на дисбалансите при заплатите в държавната администрация, заяви Денков. „Поискахме от всички министерства информация за това какви са заплатите в съответните министерства и в структурите, включително в Националния статистически институт и Агенцията за борба с градушките, които основно имат оплаквания, и то основателни. Срокът беше 15 септември. На базата на тази информация, в хода на подготовката на бюджета за 2024 г., трябва да направим сериозна крачка за премахване на тези дисбаланси. Не мога да обещая, че ще успеем изцяло тази година, но със сигурност ще направим обща система, която да замести историята с лобирането. Заплатите трябва да бъдат свързани с експертизата, опита и натоварването“, обясни Денков. В сферата на здравеопазването също има дисбаланси, отбеляза премиерът.

АЕЦ „Белене“

Всякакви опити да бъде построена АЕЦ "Белене" не срещат необходимата икономическа обосновка, която да привлече инвеститори, смята Николай Денков. В началото на юли парламентът възложи на министъра на енергетиката да започне преговори с Украйна за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене". Според Денков няма смисъл оборудването да стои, след като няма инвеститори. Ако е имало колебание преди Русия да нападне Украйна, в момента няма смисъл да обсъждаме оборудването. Ясно е, че агресорът ще бъде дълги години под санкциите от страна на ЕС, коментира премиерът.

Съдебна реформа

За да завърши процесът по съдебна реформа, трябват още сериозни промени в законодателството, каза Николай Денков „Съдебната реформа започна със законите, които бяха приети още в последната сесия на Народното събрание. Те бяха свързани с контрола върху дейността на главния прокурор и възможността да бъде разследван. Това бяха първите стъпки в тази посока“, каза премиерът.

Според него успоредно с това трябва да бъдат приети промените в Конституцията.

Цените на горивата

Цените на горивата в България зависят от регионалния пазар, смята министър-председателят. Всеки, който погледне какви са цените в Румъния и Гърция, ще види, че в България са малко по-ниски от тези в Румъния и доста по-ниски от тези в Гърция, коментира премиерът и добави, че "не може да контролираме цените".
Преди два-три месеца цената на нефта на международните пазари беше под 70 долара за барел, а сега е 90 долара. Цената на нефта се отразява на тази на горивата, каза Денков. Според него България може да излезе от дерогацията, без да се променят цените на горивата. Ако се направят резки промени, могат да се реализират и доста черни сценарии, каза още министър-председателят. /БТА, Николай Трифонов, Иван Лазаров/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още по темата: БеленеЦаревоДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Не е ли ясно? Руската оферта беше за 6 милиарда, а американската от Уестингхаус е за 30 до 40 милиарда долара. При това Уестингхаус е авторът на Фукушима и до сега е фалиррал и препродаван 3 пъти. Руснаците не са фалирали и не са строили Чернобил, за което веднага би тръгнал да се заяждаш. Реактора в Чернобил е строен за военни цели с тяло от графит и по друга линия. Ако ти имаш парите в джоба си, кое от двете предложения би избрал?
126
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Площадка Белене 137 Приятелю, виждам, че искаш да изглеждаш умен и информиран. Но трябва малко още да поработиш върху фактите. Разходи се в Интернет и провери кой колко реактора е построил и колко строи, както и за колко има поръчки в бъдещето. После като си се хванал да ни будалкаш за Белене, виж и там фактите. Има класация на технологиите, на строителите и на инвеститорите в Ядрена енергетика, както и анализи за възвръщаемост на тези инвестиции.
125
2
 
16
 
! Отговори
sis преди 8 месеца
По принцип съм против АЕЦ-а, но колкото повече ме агитира Денков, все повече ставам привърженик. Може ли да обясни Денков, как така страна срината от война, като Украйна ще намери инвеститори и иска нашите реактори, а той не може да намери такива? Що не вземат да си ходят всички воглаве с ДЕнков?
124
0
 
15
 
! Отговори
Трябва да строим АЕЦ преди 8 месеца
Не е ясно как така Украйна, която е във война с Русия може да построи АЕЦ с нашите руски реактори, а ние не можем. Ами след като украинците могат да строят АЕЦ с такива реактори, да ги извикаме да я построят в Белене. Така освен че ще имаме АЕЦ, ще получим и потупване по рамото от посолството на САЩ.
123
0
 
9
 
! Отговори
От площадката на АЕЦ преди 8 месеца
Белене може да стане един хубав и модерен затвор за политици смятам че народа няма да има против да плати и за това.
122
0
 
2
 
! Отговори
09 преди 8 месеца
Под вола теле търсим.Акъл се иска за всичко и той яко липсва.
121
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Ядрен ФизикСъветът ми е да се научите да пишете правилно! След това Ви предстои учение.
120
4
 
4
 
! Отговори
Ицо преди 8 месеца
лелее не мога да повярвам как 30 години дъвчат и още цоцат от тая тема. То не бяха референдуми, арбитражи, популизъм. Кога ще се сложи край на това безумие?
119
0
 
5
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 8 месеца
До Анонимен 132: Можем и да продадем реакторите. Но трябва да затваряме ТЕЦ-ове и щем-не щем трябва да строим АЕЦ. Оправдано ли е да купуваме след това два-три пъти по-скъпи нови реактори, след като вече имаме купени реактори. И съвсем не е задължително да я строи Русия, нито пък да ползваме руско гориво. Нали отдавна разправят, че за АЕЦ Колзодуй ще купуват гориво от Канада.
118
0
 
1
 
! Отговори
Абуриген преди 8 месеца
146 Ми да има на какво да седнеш удобство ти е направил.
117
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не харесвам ПП-ДБ, но това е най-свестния премиер, който сме имали от много години
116
1
 
21
 
! Отговори
Само Украйна преди 8 месеца
Намира инвеститори да строи АЕЦ с руски реактори! Дарени от България! Какво и тово чудо? И само Украйна още има функциониращ газопровод с руски газ от Русия и взима транзитни такси! Какво е това чудо? А на нас ЕС ни забрани и АЕЦ и газопровод! Ние и д оти ли сме?!
115
3
 
6
 
! Отговори
Ядрен Физик преди 8 месеца
Най добрия варянт е да си копуване американски ток в акумулатори от Същ които да неги доставят с кораб.
114
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя хамстер ни успива пак за митичната им съдебна реформа... И кой ще я прави - Мравояда, който заради нарушения на закона е лишен от право да упражнява юридическа професия? Кирката Парапетов - опечения лъжец и подлец, който на записите от обсъждането им за сглобката обясняваше, че трябва да овладеят службите и да променят правилата на играта, за да могат да спечелят изборите (разбирай чрез измами), да изперат Тиквата докато стане недосегаем и да си прокарват проектите безпрепятствено?
113
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
БЕЛЕНЕ Е В ЗЕМЕТРЪСНА ЗОНА БЕ, ***! ПАК ИМАШЕ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ВЪВ ВРАНЧА СЪС ЖЕРТВИ МИНАЛАТА ГОДИНА!
112
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изтървана работа...
111
1
 
4
 
! Отговори
Констатация преди 8 месеца
130 Ние не сме украинци
110
1
 
8
 
! Отговори
До 130 преди 8 месеца
То войната не преми на Украйна и да си има газопровод от Русия и касира транзитни такси от врага ;) А след като САЩ и Украйна взривиха СП 1 и 2, остана само този газопровод тоест пълна енергийна зависимост на ЕС от Украйна и САЩ..
109
12
 
4
 
! Отговори
Площадка Белене преди 8 месеца
До За АЕЦ Белене АЕЦ Белене е една изоставена строителна площадка, която е на никъде и в момента не става за нищо. Да даваш пари за строеж на АЕЦ Белене с руските реактори е като да наливаш пари в бездънна яма. Колкото дадеш всичките ще ги погълне и още ще иска. Насреща няма да видиш нищо. Руските фирми за 30-тодини, (това преди санкциите и войната в Украйна), не успяха да го завършат. Защо мислиш че сега ще успят?
108
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
АЙДЕ БЕ, НАМЕРИ ИНВЕСТИТОР ЗА АЕЦА ВЕ, РУБЛО? КАЖИ ЕДИН БЕ! НАЛИ МНОГО ЗНАЕШ?