Габриел се похвали: САЩ виждат България като регионален лидер

Вицепремиерът разговаря с държавния секретар Антъни Блинкен
Обновена: 26 сеп 2023 09:33 | 26 сеп 2023 09:31, Петър Бойчев
277
Габриел се похвали: САЩ виждат България като регионален лидер
Снимка БГНЕС

Българският вицепремиер Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон.
България и Съединените щати проведоха втория кръг от Стратегическия диалог – вид междуправителствено заседание, на което двете страни обсъждат съвместните си приоритети, съобщи NOVA.

Българската делегация бе водена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. В Стратегическия диалог участваха още министрите на правосъдието Атанас Славов, на енергетиката – Румен Радев и иновациите и растежа Милена Стойчева.

Фокусът беше върху напредъка на България в борбата с корупцията и върховенството на закона, както и съвместни енергийни проекти. Извънредно в програмата на вицепремиера Мария Габриел имаше и среща с американския държавен секретар Антъни Блинкен.

„САЩ и Блинкен виждат ролята на България като регионален лидер”, заяви Мария Габриел и добави: „Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата - това са посланията от срещата  ми с  държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен".

„Специално внимание се обърна на инициативата ми, която се проведе само преди няколко дни в Ню Йорк. Тогава инициирах обща декларация с външните министри на Хърватска, Румъния и Гърция – в рамките на инициативата „Три морета“ – да координираме своите действия, да имаме общи инфраструктурни проекти и проекти, които са важни в критични области каквито са енергетиката и иновациите", каза още Габриел.

„В конструктивен и добронамерен дух, в рамките на Стратегическия диалог, набелязахме общи подходи към глобални и регионални проблеми. Имаме и конкретни намерения за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, иновациите и енергетиката. Ще работим заедно и за защита на демокрацията и укрепване на върховенството на закона. Двустранните отношения ще целят ползи за гражданите и на двете страни", завърши вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
4
 
26
 
! Отговори
България казва преди 7 месеца
Слава на православна Русия, която се изправи срещу фашистките орди на Зеленски и другарите му сатанисти, опитващи се да превземат целия свят.
158
0
 
16
 
! Отговори
Рендету преди 7 месеца
Бг "регионален лидер на Балканите"??????????????? Колко Т/П и безхаберен трябва да е човек, за да повярва в тази Лъжа??????????? Как най-бедната държава, с най-висока курупция в ЕС може да бъде Регионален Лидер на Балканите? То поне армия да имахме, но и това Нямаме!!!! Това Лелче Габриелче не тава за нищо освен да стои в Г-образна стойка докато я Рендосват!!!!!
157
0
 
17
 
! Отговори
КО, НЕ ! преди 7 месеца
"Габриел се похвали: САЩ виждат България като регионален лидер". РЕГИОНАЛЕН ЛИДЕР НА КОЕ И НА КОГО? НА ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ - АБСУРД! НА СЪРБИЯ, КОЯТО ВОДИ САМОСТОЯТЕЛНА ПОЛИТИКА И НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВА ДАЖЕ С ЕС И САЩ - НЯМА КАК! НА РУМЪНИЯ, КОЯТО ОТДАВНА Е ПРЕВЪРНАТА В АМЕРИКАНСКАТА БАЗА НА БАЛКАНИТЕ - СМЕШНО Е! НА МАКЕДОНИЯ, КОЯТО НЕ НИ ЗАЧИТА ДАЖЕ ТЕРИТОРИЯТА И СУВЕРЕНИТЕТА - МАНИ, МАНИ! НА КОСОВО И АЛБАНИЯ?
156
0
 
16
 
! Отговори
само питам преди 7 месеца
а защо гласувате за ГЕРБ? Нали така я избрахте!
155
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин Усманов,Дерипаска,Милер,Абрамович, Авен,Ротенберг,Векселберг,Чорни ,Микелсон са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин!
154
1
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 7 месеца
До Христо Христов 140 - ти обаче, в "..средите си си минавал за дисидент.."! Ти да видиш?! Честно казано, някой роден след 89-та може и да ти повярва. На мен ми приличаш повече на някой от глезените деца на Комсомола и Партията. Само те "..минаваха за дисиденти.." - тоест - вземаха най доброто и от комунизма и от Запада. Е, разбира се - и до ден днешен виждат "..по доброто преди.." - а именно, че тогава можеха да грабят с пълни шепи. Привилегията на партийното! Такива работи!
153
1
 
0
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 7 месеца
До Христо Христов - мда. Познавах двамина - единия, Вандо, просто каза - тук няма да ме бъде! Не е моето. И още преди казармата зачезна. При едно запиване сподели - през Триест - за Легиона. Повече никога не го срещнах. Успял ли е? Не зная, вярвам - да. Другия - възрастен човек - тих и културен. Разправяха, че е бил по Белене. Беше от тея, дето ги изпотрепаха после в градинката на Кристал. Отиде си тихо. Нито един от двамата не наричаше себе си дисидент. Не знам, дали въобще знаеха тая дума.
152
15
 
6
 
! Отговори
България казва преди 7 месеца
Слава на православна Украйна, която се изправи срещу азиатските орди на Путин и другарите му сатанисти, опитващи се да превземат целия свят
151
3
 
13
 
! Отговори
Хикмет преди 7 месеца
Гаргамел,Гаргамел,ние България сме едноличен лидер в едно: Да мятаме голата и проскубана опашка в посока насвирката от посолството! Вмирисан Гоцеделчевски Козяк!
150
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При руски въздушни удари тази нощ бе поразено пристанището на украинския град Измаил, заяви областният управител на Одеска област Олег Кипер, цитиран от Ройтерс.Има съобщения и за взрив на товарен кораб, пътуващ за Украйна. Експлозията е станала на кораб "Сеама" тази сутрин...
149
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Смях в залата! Тая чува ли се какви ги дрънка?
148
2
 
12
 
! Отговори
Горноница преди 7 месеца
Тези на ексекурзия ходят за наша сметка,че твао бла-бла е за наивници.Конкретно ,за какво са отишли и какво са постигнали и в НС (то едни кари там ) да се отчетат,а то така екскурзия до САЩ се получава ,че са си уредили.
147
3
 
22
 
! Отговори
Предатели с Пералня преди 7 месеца
Верния пудел го похвалиха и му дадоха бисквитка! Може да продадат през родителя и 1 още милиони ваксини на Астра Зенека, които цял свят връща даже и подарени но пък с дебели комисионни за семейството на пуделката! Честита Промяна и Пералня и Сглобка!
146
3
 
21
 
! Отговори
Отвратигелна преди 7 месеца
*** подмазвачка, сервилна стомна нахилена...
145
1
 
20
 
! Отговори
каво казали преди 7 месеца
САЩ Казали: "Ако слупшка така БГ- може да ни стане лидер за любима изтривалка за крака в региона!" и какво чула нашата високао интелигентана особа: "САЩ виждат България като регионален лидер" :):) ха ха ха !
144
2
 
29
 
! Отговори
има нещо верно! преди 7 месеца
Регионален лидер по продажност - ето това вече наистина сме!
143
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А нещо за ''самолетите'' , които им платиЙме ?
142
1
 
9
 
! Отговори
Регионален лидер? преди 7 месеца
региона между Румъния, Гърция Сърбия и Турция - може и да сме ама и за там е съмнително!
141
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо не каже , какво ВЕРНО вижда САЩ за България : Американска военна база , БЕЗ НАСЕЛЕНИЕ !ВЕРВАЙТЕ МИ !
140
1
 
16
 
! Отговори
Блинкен преди 7 месеца
България е регионален слуга на САЩ!