Габриел се похвали: САЩ виждат България като регионален лидер

Вицепремиерът разговаря с държавния секретар Антъни Блинкен
Обновена: 26 сеп 2023 09:33 | 26 сеп 2023 09:31, Петър Бойчев
277
Габриел се похвали: САЩ виждат България като регионален лидер
Снимка БГНЕС

Българският вицепремиер Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон.
България и Съединените щати проведоха втория кръг от Стратегическия диалог – вид междуправителствено заседание, на което двете страни обсъждат съвместните си приоритети, съобщи NOVA.

Българската делегация бе водена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. В Стратегическия диалог участваха още министрите на правосъдието Атанас Славов, на енергетиката – Румен Радев и иновациите и растежа Милена Стойчева.

Фокусът беше върху напредъка на България в борбата с корупцията и върховенството на закона, както и съвместни енергийни проекти. Извънредно в програмата на вицепремиера Мария Габриел имаше и среща с американския държавен секретар Антъни Блинкен.

„САЩ и Блинкен виждат ролята на България като регионален лидер”, заяви Мария Габриел и добави: „Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата - това са посланията от срещата  ми с  държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен".

„Специално внимание се обърна на инициативата ми, която се проведе само преди няколко дни в Ню Йорк. Тогава инициирах обща декларация с външните министри на Хърватска, Румъния и Гърция – в рамките на инициативата „Три морета“ – да координираме своите действия, да имаме общи инфраструктурни проекти и проекти, които са важни в критични области каквито са енергетиката и иновациите", каза още Габриел.

„В конструктивен и добронамерен дух, в рамките на Стратегическия диалог, набелязахме общи подходи към глобални и регионални проблеми. Имаме и конкретни намерения за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, иновациите и енергетиката. Ще работим заедно и за защита на демокрацията и укрепване на върховенството на закона. Двустранните отношения ще целят ползи за гражданите и на двете страни", завърши вицепремиерът.


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
9
 
! Отговори
До 227 преди 2 месеца
Така е Канап, с уточнение че Големият брат-СССР повече даваше, отколкото взимаше, строеше нови предприятия, АЕЦ, осигуряваше ни работа в селското съопанство, даваше ни готови модерни оръжия. Докато сегашният Голям брат-САЩ, гледа повече да вземе от нас и да ни продаде нещо скъпо, прескъпо, а Голямата ни сестра-Европа ни командва както си иска и гледа на нас с пренебрежение, все едно че сме втора ръка хора.
222
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лидер сме единствено по слугинаж на колониалната администрация, която вече е заробила и децата и внуците ни вземайки заеми и "купувайки" самолети на хартия, алтернативни на руските ядрени технологии, негодно оръжие на баснословни цени и други зулуми.
221
0
 
11
 
! Отговори
Канап преди 2 месеца
Внуците на хората които се навеждаха на СССР, сега се навеждат на САЩ. Целта им е както винаги лично облагодетелстване и запазване на властта. Сигурен съм че западните "партньори" са наясно. Както и голяма част от БГ народа.
220
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И защо не паднат визите за САЩ като сме толкова големи лидери и важни партньори за тях? Аз не бих отишъл да бърша тоалетни, ама да се радват младите на някой друг припечелен долар. А да - защото робите нямат права.
219
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едно голямо лицемерие.. празни приказки за пред хората, а отзад точат гилотината да ни посечат. Упадъкът в образование, култура, икономика, политика, градоустройство и т.н. е потресаващ. Просто зона на влияние - превърнахме се в колониални роби на САЩ.
218
1
 
19
 
! Отговори
поправка преди 2 месеца
САЩ гледан на България като на малка страна, с продажна управляваща върхушка
217
0
 
10
 
! Отговори
lewskar преди 2 месеца
Мария Гаргамел е известна с особенни добри качества в ЕНП независимо от недъгът и , "никога не успяла да направи операция на апендикса с нос" - твърдят многото запознати с качествата и от ЕНП
216
2
 
11
 
! Отговори
аноним преди 2 месеца
На тая кой и гледа детето,като по цели дни и седмици липсва ???
215
1
 
18
 
! Отговори
дообре преди 2 месеца
Само кухи фрази и заучени термини...! То и политик да си не е работа! Да говориш толкова много и нищо да не кажеш... И какво точно се договорихте за енергетиката, че ми е притеснително...?
214
2
 
13
 
! Отговори
Истина преди 2 месеца
Мария Габриел е толкова българка колкото името Габриел е българско. Малка мишка която се има за голям лъв но всъщност е разходен материал за политическата машина на САЩ. Те назначават хора които продават националния интерес на държавите си за високи постове в регионални или международни организации, за пари, за благоденствие на семействата им университети, училища като по този начин ги контролират още по здраво.
213
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички американски слуги трябва да бъдат изритани от държавната администрация и съдени за кражби и предателство.
212
4
 
23
 
! Отговори
Един преди 2 месеца
Какъв лидер е България? Такава смачкана, бедна и овехтяла държава с проcт , агресивен и д3билен с3ляндурски народ. Може да бъде единствено лидер по пр0стащина.
211
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ виждат България като регионален лидер толкова, колкото българите тебе те виждат като патриотка
210
2
 
15
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
И затова ще ни отменят визите за САЩ, ама някога.
209
1
 
17
 
! Отговори
Мен преди 2 месеца
Повтори го още 10 пъти за да си повярваш, но и 100 пъти да го повториш никой трезво мислещ няма да ти повярва.
208
1
 
19
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 2 месеца
Простовата помакиня от с.Хаджидимово просто плаши с глупостта си , а децата бягат от грозотията и.Мислех си че след грозилището от Златоград ,министър Николинка Ангелкова ,трудно ще се намери по-простовато и отблъскващо същество ,но уви.Появи се Гаргамела...
207
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имам чувството, че Блимкен умира от смях при срещата с Габриел. Направо е смешно и тъжно. Никъде в цивилизованите страни няма външен министър с двойно гражданство. Когато заемаш такъв пост би трябвало да се закълнеш, че ще служиш първо на родината, а след това за лични интереси. Това е висок етичен и морален акт, задължителен за всеки заемащ висок пост.
206
3
 
2
 
! Отговори
Киро Простака преди 2 месеца
Да живее английската кралица!
205
2
 
13
 
! Отговори
хммм преди 2 месеца
Егати гаврата, това си е чисто габаркане вече...
204
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Председателят на канадския парламент подаде оставка, след като нарече украинския нацистки ветеран "герой"