Радев: Борбата за върховенството на правото изисква последователни усилия

Президентът се срещна с представители на LIBE
13 окт 2023 19:15, Красимир Ангелов
22
Радев: Борбата за върховенството на правото изисква последователни усилия
Снимка: БГНЕС

Борбата за утвърждаване на върховенството на правото изисква системни и последователни усилия от всички институции и тези усилия не трябва да бъдат заложник на политическа конюнктура. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с представители на мониторинговата група на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент (LIBE), чиято делегация е на работно посещение у нас.

В срещата участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Състоянието на върховенството на правото на фона на препоръките от последния доклад на Европейската комисия, резултатите от борбата с корупцията и медийната среда в България бяха сред темите на срещата.

Държавният глава посочи, че въпреки международните и вътрешнополитически кризи през последните две години служебните правителства успяха да изработят редица законопроекти, насочени към модернизация на страната и нейната европейска интеграция. Сред тях е и въвеждането на механизма за ефективно разследване и контрол върху дейността на главния прокурор, както и активната работа по антикорупционното законодателство.

Много от тези закони вече са приети и това е основната причина Европейската комисия да прекрати официално Механизма за сътрудничество и проверка спрямо България.

Обща бе позицията на участниците в срещата, че са необходими конкретни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и провеждането на разследвания, които да водят до осъдителни присъди.

В отговор на въпрос от членовете на Европейския парламент за свободата на медиите у нас вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта необходимостта от изсветляване на начина на финансиране и изработването на ясни механизми, които да възпрепятстват опитите за злоупотреби със средства и поставянето на медиите в условия на зависимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 18....А да помниш как едни 70 милиона от Автомагистрали изчезнаха през задния двор на банката в чували е неизвестна посока към едни чужди хотели.Фа помниш как Гораноф ,,пропуснал" да събере едни 700 милиона такси от хазарта Много избирателни помните вие от крадливата партия ГРАБ.Същи като паметта на лидера ви Бойко Методиев.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От кога Радеф изисква от мутрите ,системни и последователни усилия за борба , утвърждаване на върховенството на правото.Бали в началото дигаше юмруче за ,,вън мутрите".Сега казва дайте заедно да изградим върховенство на правото.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 1:Хайде пак почна да бълнуваш комунисти.Няма такива от 1989-та.Все едно за динозаврите пишеш...имало ги е едно време ама повече няма да ги има.Същата работа.Искате да го свалите,за да ни инсталирате някой надрусан да лае и да обявява войни.Кирчо или Божанката може би?Не ви искаме макашитата!Радев поне е нормален,не се друса,не пие и винаги говори за мир.
12
0
 
2
 
! Отговори
Дрънкало преди 6 месеца
Всеки ден този синковец и Славчо чалгаря са тук за да ни открият истината за света. Имат много общо: 1. И двамата се кланят на парите и без без значение за тях дали е от шпионаж и неизгодни за България сделки, като Радев или от мафия ,като чалгаря. 2. И двамата са готови на всичко за да са на власт. 3. И двамата са противни и неприятни и са срам за нас,българите, защото защитават убиеца путин и смъртта на невинни хора.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Забележете какво излъчване има- мрази всички а като заговори- ръси отрова. Той мрази всички и всичко.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Румен пилона, царят на безсмислените клишета , има способността да дрънка часове, без да казва нищо.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сериозно...ах нидей
8
4
 
9
 
! Отговори
мдаа преди 6 месеца
Ох, тоя само наизустени клишета ръси.
7
4
 
9
 
! Отговори
Тоя пак преди 6 месеца
Па се изказа не подготвен .
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Bиж kвo, шanka? Tи goфляcka npocтokиpиeтo нa влacт и зaтoвa cera cи gлъжeн ga им нanpaвиш няkoя aлa-бaлa и ga rи paзkapaш oттyka!
5
0
 
9
 
! Отговори
нафърфорий преди 6 месеца
Върховенството на Правото изисква Три неща - Истина, висока Нравственост и Морал!!!!!!! Всичко останало е "трактовка и словоблудие"!!!
4
3
 
6
 
! Отговори
Тоя и от преди 6 месеца
Пра7во ли почна да разбира?
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Рундяев, кръстика на "промяната"
2
2
 
9
 
! Отговори
Ярл фон Трън преди 6 месеца
В конституцията пише, че върховен суверен е не правото, а народът. Така че приказките за върховенството на закона са антиконституционни.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Изисква да те свалим от власт! тогава ще настане върховенство на правото над безправието! Ко'я друга държава има стар комунист за президент в този европейски съюз?