Радев даде на КС промените в Закона на земеделските земи

Оспорва поставянето на ВЕИ върху нивите
37
Радев даде на КС промените в Закона на земеделските земи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за промените в Закона за опазване на земеделските земи.

С обнародвания Закон за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници – част от законите по Плана за възстановяване и устойчивост – народните представители въведоха и промени в Закона за опазване на земеделските земи, с които президентът не е съгласен.

С премахването на почти всички ограничения пред поставянето на инсталации за производство на ВЕИ върху обработваема земя новите разпоредби създават риск от безконтролно превръщане на земеделски площи във всякакъв тип централи за производство на енергия. Допускането на строителство на съоръжения за вятърна, слънчева, водноелектрическа, геотермална или енергия от биомаса и биогорива, върху висококачествена земя (5-а категория), позволява промяна на предназначението на по-голямата част от земеделските земи и пасища в България, пише в мотивите си той.

Според него това влиза в противоречие с разпоредбата на чл. 21 от Конституцията на Република България, според която земята е основно национално богатство, а обработваемата земя се използва само за земеделски нужди. Промяна на нейното предназначение се допуска единствено по изключение и при доказана нужда. Нито в мотивите, нито в разискванията по законопроекта такава необходимост не е обсъждана. Нещо повече, не са взети предвид възраженията на Министерството на земеделието и храните, а голяма част от спорните текстове са внесени между първо и второ четене, пише Радев.

Поради това, отчитайки първостепенната важност на опазването на земеделските земи, президентът упражнява правомощието си да отнесе въпроса до Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на параграф 78 от Закон за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: съдземирадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
11
 
! Отговори
Фуражка преди 6 месеца
До мюрето на КГБУшат не ушат- е такива неграмотни *** като тебе могат само да му търкат обувките.Кое точно съботира бе смешен? Това, че е такива като Гинчето Върбакова и няколко други набиха стъклата на стотици декари, щото им е лесно. После всички реват що всички зеленчуци и меса са вносни, щото лобистите не спят, а тока ще стане още по-скъп...
10
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще изнасяме ток, а ще купуваме земеделски храни! Това не е ли добър вариант за населението??
9
12
 
17
 
! Отговори
ЧЕ ТЕ НАЛИ ЗАТОВА преди 6 месеца
ВИ ИЗКУПИХА ЗЕМЯТА. СМЕНЯТ ЗАКОНА А ПЪК ВИЕ ЩЕ ЯДЕТЕ НА БОСИЯ ЦЪРВУЛИТЕ.
8
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това е най-лоялният и сдържан президент. Не можем да му стъпим на малкият пръст.
7
7
 
13
 
! Отговори
северозапад преди 6 месеца
До Зозо - Ама хич не го броя за нещо шапкара ,но този път е прав .Не може на плодородна земеделска земя да се строи кой каквото иска само защото има пари ,защото после ще ядем на босия цървулите .
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 4 Не зная като какво гледа, ама, ако си пред него ти ще гледаш така пллъх.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
eeeeeeeeeeeeee.....Гинка вече направи парка...кво праиме ся.....КС да внимават кво решават!!!!
4
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Прав е.
3
16
 
21
 
! Отговори
? ? ? преди 6 месеца
Абе Фигуранта защо винаги и глежда и говори като наакан ???
2
18
 
18
 
! Отговори
мюрето на КГБ преди 6 месеца
Ушатия *** пак гледа да саботира .....
1
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В случая има право! Престъпление е да се съсипва земеделска земя. Друг въпрос е защо има пустеещи такава и в даден момент не е ли по-добре да се ползва за нещо.