БСП сигнализират за конфликт на интереси между Тагарев и поръчка на МО

Става дума за поръчка за 11 млн. лева
9 ное 2023 18:26, Нели Христова
53
БСП сигнализират за конфликт на интереси между Тагарев и поръчка на МО
Снимка: БГНЕС

Съмнения за конфликт на интереси, свързани с министъра на отбраната Тодор Тагарев и семейството му, изразиха от БСП.

"Считаме, че на базата, с която разполагаме, а тя е проверима и безупречна, има съмнения за много сериозен конфликт на интереси между семейството на господин Тагарев и поръчка, обявена от Министерството на отбраната още през октомври 2021 г. Тя е за договаряне на безпилотни летателни средства TERES-02", обясни червеният депутат Румен Гечев. И продължи: "Една година и десет месеца по-късно от обявяването на поръчката и само един месец, след като Тагарев поема поста министър на отбраната, процедурата е приключена и за изпълнител на поръчката е избрано обединението "Български безпилотни летателни системи".

Стойността на поръчката е около 11 млн. с ДДС.

Според Гечев в обединението влизат две фирми - "Телесис" ООД и "Контракс" АД, като изпълнителен директор на "Телесис" е Стоян Аврамов, който е съдружник на съпругата на Тагарев в "Прокон" ООД. Като и двете са създадени през 1995 г. Самият Тагарев пък е консултант на "Прокон".

Това е част и от мотивите за вота на недоверие, внесен срещу кабинета от опозицията.

БСП попитаха дали членове на кабинета са се опитвали да оказват натиск за промяна в стойността на проекта. Въпросът си те са внесли на 18 септември и изискват устен отговор. До момента обаче все още не са получили отговор. В продължение на един месец обаче депутатите бяха в почивка и контрол не е имало. Тагарев няма да присъства на контрола в петък заради ангажименти, свързани с НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аха, един от шефовете на една от фирмите спечелила конкурса, бил съдружник с Тагаревица в друга фирма която няма нищо общо с конкурса!!!И къде е нарошението на закона?Никъде.
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Модела ГЕРБ се прекръсти на модела ппдб. Блажени вярващите, всичко е пари и интереси господа. За вас никой не го е...