Доган: Връщам се не по своя воля, а по политическа необходимост

Лидерът на ДПС определи Делян Пеевски като "феномен"
Обновена: 17 ное 2023 14:49 | 17 ное 2023 14:48, Нели Христова
148
Доган: Връщам се не по своя воля, а по политическа необходимост
Снимка: БГНЕС

Не съм допускал през последните 11 години, че ще ми се наложи да се върна в оперативната политика. Това за мен е екзистенциална тежест, която в определен смисъл обърква личното ми битие.

На второ място съм неприятно изненадан от свръхочакванията на различни анализатори от предстоящото ми пребиваване в терена на ставащото в политическите реалности. През последните три десетилетия многократно ми се е налагало да бъда свидетел на началото и края на социалните свръхочаквания. Те винаги са свързани с кризисните възприятия на политическите реалности и имат един и същ профил на драматичен завършек. Освен това не съм фен на героите-спасители в историята, защото те по дефиниция подвеждат обществото с илюзорни представи за неговото бъдеще.

Връщам се не по своя воля, а по политическа необходимост. Неуместно е този факт да се свързва с геополитическите конфигурации на Балканите, Кавказ и Близкия изток. Не се възприемам и като самодостатъчен политически субект и визионер, който може да предначертае пътя ни към Шенген и постигането на средните европейски стандарти на живот.

Единствената ми мотивация да бъда сред вас е актуалното състояние и бъдещото развитие на партия Движение за права и свободи. ДПС е моя съдба, за сетен път се убеждавам, че човек не може да се освободи от повика за помощ на своите творения.

Като всяка друга партия, ДПС е продукт на исторически обстоятелства, свързани със запазването и защитата на човешката идентичност. В това отношение ДПС винаги трябва да се обновява и да отстоява във времето. Всички проблеми на Балканите, включително Република Северна Македония и Косово имат етнически произход. Войните в Украйна и Близкия изток също имат такъв генезис. Още от митологичното време на Вавилонската кула светът се прекроява и конструира съобразно доминиращи идентичности. Това, което можа да добави цивилизацията през 20-ти век е зачитането на правата и свободите на човека и малцинствата, като основни ценности на нашия свят. ДПС е субект и носител на това ценностно постижение. Смяната на поколенията в политиката винаги трябва да преосмисля този казус. Защото проблемът за идентичността е свързан със свободата и достойнството на човека и е положен в темела на модерния либерален свят.

Искам да изразя отношението си в актуален план към г-н Мустафа Карадайъ и г-н Делян Пеевски:

Изненадващата оставка на г-н Мустафа Карадайъ явно си има предистория и развитие. В случая само искам да отбележа, че той има неоспорими заслуги за утвърждаването на ДПС. В него е вложена 30 годишна инвестиция, която, надявам се, да му помогне и в следващата страница на неговия живот.

Г-н Делян Пеевски за мен е феномен в българската политика през последните 5-6 месеца. С неговата хиперактивност, комбинативност и медиаторски умения той успя да върне центъра на властта в българския парламент. И от най-обругавания се превърна в значим партньор за всички парламентарни групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
4
 
! Отговори
Аджаба българска дум преди 5 месеца
Връщаш се щото ти взеха Росенец да не да ти вземат и Теца че и да не кажат дай онез пари от Цанков Камък. Мамати фес
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Алкохоликът го извлякоха кукловодите изпод одъра.Нещо значимо гнусно се заформя.
92
1
 
2
 
! Отговори
ГАРВАНОВ преди 5 месеца
ПРАВ СИ МЕДИ ЗА "30-ГОДИШНАТА ИНВЕСТИЦИЯ".БУЮРНУС ЕФЕНДИЛЕР!!!
91
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 5 месеца
В много отношения е прав.
90
2
 
2
 
! Отговори
И какво преди 5 месеца
След като почна да говори го скриха пак - има нещо гнило в цялата ситуация, тоя Пеевски нещо изведнъж здраво го вкараха в играта - тия ако не са се продали на руснаците и да играят пета колона е па на.
89
0
 
6
 
! Отговори
.?. преди 5 месеца
Господ проговори. Егахти и наглия самовлюбен *ъз.
88
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
по важно е кои са кукловодите на доган и манекена.
87
5
 
3
 
! Отговори
Въпреки преди 5 месеца
Доста интелигентно изказване. Отдавна не бях чувал български политик да говори толкова грамотно и зряло! Ии не съм Турчин или привърженик на партията!
86
0
 
3
 
! Отговори
Аха преди 5 месеца
Митрофанова ли ти нареди,щот една пишман адвокатка каза по ТВ,че ДПС се командва директно от Москва?Питам само за протокола!
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Проклятието на България иска да остане в историята като Левски а така нареченият "феномен" да го направи нещо като Стамболийски примерно. При това стадо всичко е възможно.
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво, ще оправи бегето отново.
83
1
 
9
 
! Отговори
- преди 5 месеца
НАРОДЕ??? НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!!!!!
82
3
 
8
 
! Отговори
Фактолог преди 5 месеца
ФАКТИТЕ, фактите са всичко! Алабалистиката на този пишман политик ми идва в повече! ФАКТИТЕ бодат очите -34 години ПРОВАЛ! Костов е прав - България има едно проклятие и то се нарича ДПС! Иначе Путин е виновен -за всичко! Да живее Путин!
81
2
 
10
 
! Отговори
циник преди 5 месеца
А ДПС ще бъде запомнена в българската история като партията, чиито политики прогониха най-голям брой свестни хора да си търсят късмета в чужбина ! Повече от тези от Възродителния процес! Иначе за целия този цирк с Пеевски и Доган мога да обобщя, че един Магнитски се оказа по-полезен за българския народ от цялата политическа класа на България!
80
2
 
17
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 5 месеца
Връща се заради Магнитски ***. Бяха с БСП първи комунисти и вееха червеното знаме и сега след като им лепнаха Магнитски първи евроатлантици станаха. Фурнаджийски лопати.
79
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Горките ни политици! Неблагодарният народ ги плюе, а те живота си дават да са в политиката. Даже и когато не щЪт! Ей го и доган, не може спокойно човекът старините си да кара. За Бойко, Ристьо, ню-ню генерала хич да не отварям дума, а пък за Кирчовците, вместо младостта да си гледат, те се трепят за тоз неблагодарен народ.
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Началниците му така са наредили , бай Доган иска да си гледа старините ама като се е хванал на хорото ,ще играе
77
0
 
11
 
! Отговори
1 преди 5 месеца
И този свърши парите и прави опит да рестартира кариерата ...ха ха
76
2
 
8
 
! Отговори
Я! преди 5 месеца
Великия везир се връща. От кога не го бяхме виждали?
75
4
 
8
 
! Отговори
спомени преди 5 месеца
Забравяте,че преизпълняваме плана на евреите Ран-Ът, които ни искат най-много до 5 млн .на тази земя.Сещайте се защо!