Доган: Връщам се не по своя воля, а по политическа необходимост

Лидерът на ДПС определи Делян Пеевски като "феномен"
Обновена: 17 ное 2023 14:49 | 17 ное 2023 14:48, Нели Христова
148
Доган: Връщам се не по своя воля, а по политическа необходимост
Снимка: БГНЕС

Не съм допускал през последните 11 години, че ще ми се наложи да се върна в оперативната политика. Това за мен е екзистенциална тежест, която в определен смисъл обърква личното ми битие.

На второ място съм неприятно изненадан от свръхочакванията на различни анализатори от предстоящото ми пребиваване в терена на ставащото в политическите реалности. През последните три десетилетия многократно ми се е налагало да бъда свидетел на началото и края на социалните свръхочаквания. Те винаги са свързани с кризисните възприятия на политическите реалности и имат един и същ профил на драматичен завършек. Освен това не съм фен на героите-спасители в историята, защото те по дефиниция подвеждат обществото с илюзорни представи за неговото бъдеще.

Връщам се не по своя воля, а по политическа необходимост. Неуместно е този факт да се свързва с геополитическите конфигурации на Балканите, Кавказ и Близкия изток. Не се възприемам и като самодостатъчен политически субект и визионер, който може да предначертае пътя ни към Шенген и постигането на средните европейски стандарти на живот.

Единствената ми мотивация да бъда сред вас е актуалното състояние и бъдещото развитие на партия Движение за права и свободи. ДПС е моя съдба, за сетен път се убеждавам, че човек не може да се освободи от повика за помощ на своите творения.

Като всяка друга партия, ДПС е продукт на исторически обстоятелства, свързани със запазването и защитата на човешката идентичност. В това отношение ДПС винаги трябва да се обновява и да отстоява във времето. Всички проблеми на Балканите, включително Република Северна Македония и Косово имат етнически произход. Войните в Украйна и Близкия изток също имат такъв генезис. Още от митологичното време на Вавилонската кула светът се прекроява и конструира съобразно доминиращи идентичности. Това, което можа да добави цивилизацията през 20-ти век е зачитането на правата и свободите на човека и малцинствата, като основни ценности на нашия свят. ДПС е субект и носител на това ценностно постижение. Смяната на поколенията в политиката винаги трябва да преосмисля този казус. Защото проблемът за идентичността е свързан със свободата и достойнството на човека и е положен в темела на модерния либерален свят.

Искам да изразя отношението си в актуален план към г-н Мустафа Карадайъ и г-н Делян Пеевски:

Изненадващата оставка на г-н Мустафа Карадайъ явно си има предистория и развитие. В случая само искам да отбележа, че той има неоспорими заслуги за утвърждаването на ДПС. В него е вложена 30 годишна инвестиция, която, надявам се, да му помогне и в следващата страница на неговия живот.

Г-н Делян Пеевски за мен е феномен в българската политика през последните 5-6 месеца. С неговата хиперактивност, комбинативност и медиаторски умения той успя да върне центъра на властта в българския парламент. И от най-обругавания се превърна в значим партньор за всички парламентарни групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
...Бла....бла.....изненадващата оставка на Карадайъ...кой знае как се червил и си е гледал върховете на обувките преди да го свалиш от ДПС...Пеевски...Феномена....жаден за власт политик...утре може и при Демократите в САЩ да отиде само да има пари и власт...
33
6
 
6
 
! Отговори
Смях преди 5 месеца
Позор и срам за българските политици. Доган ви води и ви бие всичките заедно. Имате много да учите от г-н Доган. Не съм му адвокат.....но винаги си е защитавал позициите и интересите...и не го е страх да защити или да отстоява принцип или ценност. Бойко и Асенчо и Копейката и Денков са като циврещи малки момиченца пред него.
32
1
 
16
 
! Отговори
SOS преди 5 месеца
От затънтеното село в делиормана Дръндар,до милионите лева и охолния живот на този етнически турчин. Всичко това става пред очите на кротките българи,които простеят за да наливат пари в банковите сметки на такива като...И замириса на лой,би казал поетът.
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя ли беше мистър "Цанков Камък"
30
2
 
14
 
! Отговори
Nick преди 5 месеца
Бащицата си идва :) - Капо ди тути капи ... Вместо да търка доживотно нара и той ще почне да се обажда заедно със свинчо
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На тоя дърт мошеник не му остава много време. Вижда се във умрялата му физиономия
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако новия избор на ръководство на партията е критерий на лидера то много жалко за тази партия и този лидер. Това е нулев избор без никакви критерии. Даже е под нулата.
27
1
 
11
 
! Отговори
ГЕРЕН преди 5 месеца
ЩЕ СЕ ВЪРНЕШ ЩЕ РАЗПРЕДЕЛЯШ ПОРЦИИТЕ И ЩЕ ПОСТРОИШ ОЩЕ МНОГО ДОГАН САРАИИ. ТИ СИ БОЛЕН И АЛКОХОЛЕН И ТИ ЛИЧИ. СТОЙ СИ У ДОМА. А ЗА ГЕРОИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И КАКВО СА НА ПРАВЕЛИ ЗА ПРОМЯНАТА НА ИСТОРИЯТА ЗАМЪЛЧИ ВО ВЕКИ ВЕКОВ. ЛЕВСКИ БОТЕВ РАКОВСКИ БЕНКОВСКИ КАРАДЖАТА И МНОГО ДРУГИ СА ПРОМЕНИЛИ НАШАТА ИСТОРИЯ. ГАДЮХА.
26
4
 
5
 
! Отговори
$$$ преди 5 месеца
На др0гара Пютин никой не може да отказва! Панимаими!
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя-Росенец,шиши -ктб и мама тоту...
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"темела на модерния либерален свят" ___ Темелът се рони, пука се и поддава. Т.н. "либерален свят" се заплете като петел в калчища, отдавна е демоде и е пред агония.
23
0
 
7
 
! Отговори
ДоГаня преди 5 месеца
Идвм да си завоювам нов "Росенец" който разбира се не беше мой и нямам нищо общо ....доказа го разследването !
22
0
 
5
 
! Отговори
Дюкян преди 5 месеца
Тряя се пумага на Бойкуууу....
21
2
 
9
 
! Отговори
Ами... това беше... преди 5 месеца
Явно скоро ще закриват България, щом и тоя излиза от дyпкатa.
20
0
 
13
 
! Отговори
Салам стой си там преди 5 месеца
Не си ни необходим, ние ще се оправим, мерси приятел. Връщай се в бункера си.
19
0
 
3
 
! Отговори
Doomguy преди 5 месеца
Доган и Пеевски ги асоциирам с Baron of hell и Mancucbus от Doom 2.
18
0
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 5 месеца
За "Росенец" ни лук ял ни лук мирисал .....е то нали заключението е "Неизвестен извършител (собственик)".....
17
1
 
3
 
! Отговори
Дупка си остана преди 5 месеца
Пейо го издухаха собствените му дружки за по-малко от седмица )))
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По негова вина имигрирах в чужбина
15
0
 
3
 
! Отговори
ДП10 преди 5 месеца
Да, така е!