Доган: Връщам се не по своя воля, а по политическа необходимост

Лидерът на ДПС определи Делян Пеевски като "феномен"
Обновена: 17 ное 2023 14:49 | 17 ное 2023 14:48, Нели Христова
148
Доган: Връщам се не по своя воля, а по политическа необходимост
Снимка: БГНЕС

Не съм допускал през последните 11 години, че ще ми се наложи да се върна в оперативната политика. Това за мен е екзистенциална тежест, която в определен смисъл обърква личното ми битие.

На второ място съм неприятно изненадан от свръхочакванията на различни анализатори от предстоящото ми пребиваване в терена на ставащото в политическите реалности. През последните три десетилетия многократно ми се е налагало да бъда свидетел на началото и края на социалните свръхочаквания. Те винаги са свързани с кризисните възприятия на политическите реалности и имат един и същ профил на драматичен завършек. Освен това не съм фен на героите-спасители в историята, защото те по дефиниция подвеждат обществото с илюзорни представи за неговото бъдеще.

Връщам се не по своя воля, а по политическа необходимост. Неуместно е този факт да се свързва с геополитическите конфигурации на Балканите, Кавказ и Близкия изток. Не се възприемам и като самодостатъчен политически субект и визионер, който може да предначертае пътя ни към Шенген и постигането на средните европейски стандарти на живот.

Единствената ми мотивация да бъда сред вас е актуалното състояние и бъдещото развитие на партия Движение за права и свободи. ДПС е моя съдба, за сетен път се убеждавам, че човек не може да се освободи от повика за помощ на своите творения.

Като всяка друга партия, ДПС е продукт на исторически обстоятелства, свързани със запазването и защитата на човешката идентичност. В това отношение ДПС винаги трябва да се обновява и да отстоява във времето. Всички проблеми на Балканите, включително Република Северна Македония и Косово имат етнически произход. Войните в Украйна и Близкия изток също имат такъв генезис. Още от митологичното време на Вавилонската кула светът се прекроява и конструира съобразно доминиращи идентичности. Това, което можа да добави цивилизацията през 20-ти век е зачитането на правата и свободите на човека и малцинствата, като основни ценности на нашия свят. ДПС е субект и носител на това ценностно постижение. Смяната на поколенията в политиката винаги трябва да преосмисля този казус. Защото проблемът за идентичността е свързан със свободата и достойнството на човека и е положен в темела на модерния либерален свят.

Искам да изразя отношението си в актуален план към г-н Мустафа Карадайъ и г-н Делян Пеевски:

Изненадващата оставка на г-н Мустафа Карадайъ явно си има предистория и развитие. В случая само искам да отбележа, че той има неоспорими заслуги за утвърждаването на ДПС. В него е вложена 30 годишна инвестиция, която, надявам се, да му помогне и в следващата страница на неговия живот.

Г-н Делян Пеевски за мен е феномен в българската политика през последните 5-6 месеца. С неговата хиперактивност, комбинативност и медиаторски умения той успя да върне центъра на властта в българския парламент. И от най-обругавания се превърна в значим партньор за всички парламентарни групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нема ли пари има напъни. Съмнявам се, че задокеанските братушки ще допуснат сериозни сътресения. Само некой самовлюбен може да си изпати.
73
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много важно.Едни и същи лафове от 90 те насам.
72
1
 
2
 
! Отговори
8888 преди 5 месеца
ДЪРЖАВА ОТ ФЕНОМЕНИ,ТАМ В ПАРЛАМЕНТА СА ВСИЧКИ ФЕНОМЕНИ .БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.ТЕЗИ ХУБАВО ЩЕ НИ ОПРАВЯТ,ТОЗИ ПРОТЕСТ ОБЪРКА ПОСОКАТА.
71
0
 
2
 
! Отговори
Deja vu преди 5 месеца
Това сме го проиграли вече, затова сме в това положение!
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само Иван Костов не може да се върне в политиката.В ДСБ ще го бият ако го видят.
69
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Политическа голяма нужда" -- само това не съм чувал още. На тия хора работата им е просто да закачат думата "политически" тук-там, нищо друго, заклевам се. И народонаселението ги слуша и си мисли, че са адски умни, и решава да им плаща заплатата. На 240 хрантулника.
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бегай! Бегай далеч! Гледай си пенсията и внуците Сега! На възраст си вече! Ще се оправят и без теб!-:))
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дааа , не е по негова воля ,истина е ! Същите които го създадоха сега му натиснаха копчето . Същите които взеха властта от бай Тошо(За родените 2001 година да поясня че един от участниците в преврата на Живков е чичото на новия кмет на София ) и създадоха СДС което лигитимира ДПС. Първият президент ЖЕЛ. ЬО . ЖЕ .//ЛЕВ ги вкара в НС и така 35 години. По време на ковида Доган беше публикувал в медиите едно обръщение благодарност към създателите си дори. Не се връща агент Сава по желание,а по задължение . Като Велински (На всеки километър ) .
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кога последно Доган се е явявал публично? Не просто медийно а така , по човешки? Сватби на приятелски деца, празници, погребение на познат..На една разходка да излезе да е бил забелязан?...тоя човек личен живот няма ли? Или живее в някакъв неописуем страх за живота си, или...... много го пазят. В какъвто искате смисъл.
65
1
 
5
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 5 месеца
Да питам Христо иванов - как върви съдебната реформа, ще превземаме ли Росенец или вече шиши ти е пряк началник ?!? Кажи бе, "демократе", кажи на избирателите си как ти е вътре ежедневно пеефския шпек, а ти си в екстаз???
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Политически необходимия се връща. Поредно скалъпена фраза на едно философче.
63
0
 
1
 
! Отговори
Марчето и академика преди 5 месеца
Дядо Меди се подиграва на българските граждани. А за творенията си Делянчовците и Бойко да не говори какви са а да ги накара да върнат откраднатото.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Текстът прилича на написана реч от изкуствен интелект. От него се разбира, че Делян Пеевски е хиперактивен, а Доган (агент Сергей) е много доволен от този факт.
61
0
 
2
 
! Отговори
БКП-ДС преди 5 месеца
И ся ко?Ще търсим воден АК 47 ли?
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Изтъняват им подметките и има реален страх от настинка. Турците в Европа и в градовете не са зависими и ги отсвириха. Изселниците вТурция ги дав Ердоган и от там гласове идват, но това ала/бала ги прави токсични в Европа( на Кючук) ресора. А парата е там. Корпорацията трябва да скъса с етно имиджа и да стане нормална партия, привличаща нахъсани гладници към обръчите, а не с измислени лозунги и етно принадлежност. Иначе перфектно разработена машина, с ресурс и ноу-хау, кадри...
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ВРЪЩА СЕ НА БЯЛА КОН,ЗА ДА ПОДЧИНИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ РАЯТА!!!ОТ СЕГА НАТАТЪК НЕ СЕ УЧУДВАЙТЕ,АКО СЕ ОКАЖЕ,ЧЕ ТРЯБВА ДА РАБОТИТЕ ЗА РАБОТОДАТЕЛ С ТУРСКО ИМЕ...ВЪПРОС НА ГЕОПОЛИТИКА КАКТО СЕ КАЗВА!!!
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ДА ВИ ПРЕВЕДА КАКВО ЗНАЧИ НАЙ-УПОТРЕБЯВАНАТА ДУА ОТ ПОЛИТИЦИТЕ ДЕРОГАЦИЯ:ОЗНАЧАВА ИЗБИРАЙТЕ НА КОГО ДА ПЛАЩАТЕ НЕФТА И ГАЗА-ТУРЦИЯ ИЛИ РУСИЯ!!!
57
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 месеца
Вампиряса Доганчук и възкръсна..
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ИЗБИРАЙТЕ РУСИЯ ИЛИ ТУРЦИЯ!!!ЕС И НАТО СА САМО ЗА ПАРЛАМА!!!
55
0
 
1
 
! Отговори
Тихомир преди 5 месеца
Последният абзац кърти мивки.