Омбудсманът готова да сезира КЗК заради компенсациите за тока

ЕРП-тата отказват да ги изплащат заради прекъсването на тока
7
Омбудсманът готова да сезира КЗК заради компенсациите за тока
Снимка: Пресцентър на омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева обмисля да сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради отказа на електроразпределителните дружества (ЕРП) да изплащат компенсации за прекъсванията на тока по време на усложнената зимна обстановка в края на ноември. Това каза тя пред Нова телевизия.

Основният аргумент на обществения защитник е, че ЕРП-та не могат сами да определят дали тези форсмажорни обстоятелства са налице.

„Аз наблюдавам този отказ на основата на форсмажор и смятам, че това е злоупотреба с монополно положение и тук КЗК трябва да се намеси“, каза още Ковачева. Според нея липсва достатъчно контрол от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за това дали дружествата изпълняват инвестиционната си програма, в която се включва и поддържането на сервитутите – тоест отрязването или поддържането на дърветата в близост до стълбовете, а именно скъсаните кабели заради паднали клони се оказаха основната причина хората в много населени места да останат без ток дни наред.

„КЕВР трябва да следи дали се изпълняват инвестиционните планове, а да поддържаш мрежата е част от инвестициите – непрекъснато трябва да следи, а не само при форсмажор. Аз ще кажа на хората, на които им е отказано на основа на това, че има форсмажор да се обърнат към КЕВР, като си изпратят писмено оплакването, което е било отхвърлено, с аргументите за отхвърлянето, защото КЕВР е компетентен да направи проверка.“

Омбудсманът припомни, че на сайта на институцията има кратка инструкция как да се потърси компенсация за причинени неудобства и претърпени вреди от електроразпределителните предприятия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: токЕРПКовачева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
О чудеса! преди 4 месеца
Комунистите от КНДР изстрелват спътници в Космоса, но софийските демократи, уж умни и красиви, не могат паднали клони да съберат. Странно....
6
1
 
3
 
! Отговори
Малко история преди 4 месеца
При славното Царство България имаше голям прогрес - газени лампи. Но комунистите ги забраниха и ето защо има скъп ток!А сега задружно:"Четиридесет години стигат! Кой не скача е червен!"
5
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 4 месеца
До най-добреКогато си плащам чинно всичко до стотинка, имам право да ИСКАМ да получавам качествена услуга! Плащаш-получаваш, не плащаш - не получаваш!
4
0
 
5
 
! Отговори
да не спира тока, преди 4 месеца
кабелите да си ги сложат под земята . не да висят навсякъде . по договор са длъжни да доставят на потребителя ток . без значение дали е частник или е държавна фирма . неустойки дължат и то дебели . В страсбург един горе долу полуграмотен адвокат ще ги осъди . един колективен иск и да действат пострадалите .
3
4
 
1
 
! Отговори
най-добре преди 4 месеца
да сезира арменския поп,лошо е научен този народ вссе права да има,все да се жалва,а нищо не е дал насреща,тези дето искат компенсации плащали ли са си тока или са го крали,всички знаем,че второто,но наглост българска-безгранична е
2
2
 
2
 
! Отговори
123 преди 4 месеца
При положение, че вчера вечерта в ж.к. Люлин тока спира и го пускаха няколко пъти в рамките на час (което е много неблагоприятно за електроуредите), но няма официална информация от ЕРМ Запад - какво да правим ? Снощи нямаше нито бурия, нито вятър, нито сняг...
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ето един случай... комшията има дърво , отказва да изчисти клоните и прекъсва тока по всяко време ...как КЗК или КЕВР ще помогнат в този случай, защото не единствен . В голяма част частни имоти минават електропроводи и никой няма право да влиза и да сече както му е угодно. Ама те и дори общините не разрешават сеч и премахване на клони. Как ще става този номер???