—: „аст от текстовете в »зборни€ кодекс за противоконституционни

ѕѕ и ƒЅ атакуваха промени, приети в началото на декември 2022 г.
7 дек 2023 20:47, јниси€ »ванова
4
 —: „аст от текстовете в »зборни€ кодекс за противоконституционни
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

 онституционни€т съд об€ви за противоконституционни част от текстовете в »зборни€ кодекс. —ъдът се произнесе с решение по дело, образувано по искане на народни представители от 48-то Ќародно събрание, от "ѕродължаваме ѕром€ната" и "ƒемократична Ѕългари€" относно промени, приети в началото на декември 2022 г. “ова става известно от съобщение, публикувано на сайта на съда.

¬сички партии, които участват в изборите, а не само парламентарно представените, ще имат достъп до изходни€ код и документаци€та на системата за електронната система за машинно гласуване, става €сно от решение на  онституционни€ съд.

—ъдът реши още, че е противоконституционна разпоредбата, в ко€то се казва, че не се произвежда машинно гласуване в секции извън страната, където н€ма техник, отговар€щ за машините, който говори български език.

 онституционни€т съд отхвърл€ искането на народните представители да се об€ви за противоконституционно условието гражданите в секции с под триста избиратели да н€мат възможността да избират дали да гласуват с хартиена бюлетина, или чрез машина. —ъщо и искането да бъде об€вено за противоконституционно —»  да отчита резултатите от машинното гласуване, като пребро€ва бюлетините от машинното гласуване.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


4
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари