Петков: Няма смисъл от нови избори, а от преосмисляне формулата на управление

Той е съгласен с Даниел Митов, че партийните лидери трябва да са в кабинета
9 дек 2023 20:30, Нели Христова
172
Петков: Няма смисъл от нови избори, а от преосмисляне формулата на управление
Снимка: БГНЕС

Три месеца преди ротацията - Даниел Митов от ГЕРБ даде заявка в ефира на "Събуди се" за това, че е добре партийни лидери да са в кабинета, за да носят политическа отговорност. Пред NOVA съпредседателят на ПП Кирил Петков одобри идеята. И посочи - партията му ще спази уговорката за ротацията, а при нея смяна на министри може да има.

По-рано Даниел Митов от ГЕРБ заяви, че дори и да има разписан механизъм за некоалицията, проблемите ще продължат, а те се коренят в това, че в сегашния формат на управление партийните лидери не са в правителството. Така, според него, политическата тежест се е изместила в парламента в такава степен, че никой не гледа към изпълнителната власт като към авторитет, който задава "пътя и тона". Пред NOVA съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че е за това политически лица да са в правителството.

Няма смисъл от нови избори, а от преосмисляне формулата на управление. А договор между партиите няма да реши проблема. "Дори да се създаде такъв механизъм, отново ще се раждат същите проблеми. А това идва от факта, че самото правителство няма да е съставено от лидерството на партиите, които имат тежест в парламента", заяви Даниел Митов.

От своя страна съпредседателят на ПП Кирил Петков посочи, че идеята политически лидери да са в правителството е добра.

"Това, което аз лично научих за състава на правителството, е по-добре да са политически лица, с ясна политическа отговорност, отколкото експерти, които всъщност не знаеш дали нямат някаква скрита зависимост. Според мен е отговор и ясната отговорност и е по-честния начин", заяви Кирил Петков.

Ще сменят ли министри при ротацията и вижда ли в правителството “Денков-Габриел” място за конкретни политически лидери Даниел Митов от ГЕРБ не посочи. „Ако има министри, които преценим, че не са се справили, ще го мислим”, заяви той.

При ротацията на премиерите Денков-Габриел смяна на министри може да има, но при условие. "Зад всяка една смяна на всеки един министър, ако това правителство продължава, ще бъде функция на всички да се съгласим, не може да има отделни съгласия, частични разговори по телефон. Сядаме всички, обсъждаме плюсовете и минусите на всеки кандидат и тогава взимаме това решение", заяви Кирил Петков.

Опозицията в лицето на БСП отново нападна управляващите. „Там става въпрос за люта битка кой да вземе „Лукойл”, кой да овладее потоците, вносът и износът на горива. Вие виждате, че от едната страна стоят ГЕРБ и ДПС, а от другата ПП- ДБ, поне в публичния спор. Ние нямаме представа за задкулисните им разговори”, заяви Корнелия Нинова.

Кой ще е новият собственик на рафинерията е ключов въпрос и за „Продължаваме промяната”.

"За мен много е важно, ако има купувач на "Лукойл", този купувач да бъде много ясно кой е, да не бъде скрит зад някаква офшорка. Представете си някаква офшорка, не се знае кой е отзад и тази сила да може да вдига цените, да падат цените. Когато си реши това, наистина може да повлияе на едно правителство почти веднага, така че аз мисля, че ще бъде много, много важно ние да знаем кой е собственик", заяви Кирил Петков

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма никакъв смисъл, още не сме разрушили достатъчно. Искаме си заплатите.
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 145. Доколкото виждам всички партии в България са за Европа. Преразглеждане на договора незначи излизане.
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Двамата от запаса нищо че не са ходили в казарма ,атлантици
140
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Честито на младоженците асенчо и кирчо.Таз година шарлатани , догодина в Белене.
139
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Народът пак ще гласува за ПпДб. Най накрая истинско Европейско правителство. Тия, които не искате промяна са много малко. Младите и прогресивни хора са по големите градове и те пак ще гласуват за Европа
138
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Едни избори струват неколко милиона 6-8. Ми на Окрайнинатя дадохме помощи за милиярди и още се готвят да дадат и последното ни съветско въоръжение за да купуваме хамериканската. Така, че нови избори и целият народ да гласува.
137
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма смисъл, щот не мойш отхапа и 11% тоя път.
136
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Герб работи за руски поток, а бсп за съветската армия.
135
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
АБЕ ЗАЩО БОЙКО ПРИЛИЧА НА БАБА ЦОЦОЛАНА И ТОШКО АФРИКАНСКИ ЕДНОВРЕМЕННО
134
6
 
0
 
! Отговори
дo 153 преди 4 месеца
И каква беше алтернативата? По-добре Пеевски, отколкото копейката и корнелката. За хубаво или лошо, това е в България. Другоо няма.
133
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лозунги и празнословие. Това са бг политиците а после яко КРАЖБИ.
132
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПП вместо промяна докараха Пеевски на власт.Няма такава кУчина като Бг!!!
131
1
 
2
 
! Отговори
до 151 преди 4 месеца
Хайде стига с тия лъжливи клишета. Набутаха ви ги в микро мозъчетата и няма изкарване от там. Сменете плочата, ама май нямате друга.
130
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нямало смисъл, защото тези двамата опечени мошеници след избори власт повече няма да видят, освен ако не бърникат по машините за гласуване и с малко ала-бала не извършат нови изборни измами
129
1
 
3
 
! Отговори
дo 149 преди 4 месеца
Няма как да стане, защото народът сам си го предизвиква. Ако народът беше на ниво, досега щеше да намери начин. Това е най-доброто в момента, за другото не ми се мисли. Хора, които са се провалили в управлението на един малък музей, не ми се мисли как ще управляват държава.
128
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нови избори и избори до дупка докато дойде правителство което да вдигне България на крака и народа и да не мизерства. Всички до тук само крадат и си пълнят банковите сметки в чужбина и превърнаха държавата в колония.
127
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как не познавам нито един гласувал за тия! А познавам много хора. Натрапиха ни ги от посолството. Взеха се от нищото и в нищото ще отидат. Дано по-скоро.
126
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Прав е няма смисъл, сега са се събрали всички заедно, дайте накрая да ги изтепаме.
125
1
 
13
 
! Отговори
ОСТАВКА! преди 4 месеца
Вън некадърници!
124
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Истината е, че наистина няма смисъл от избори като ще са същите кандидати със същите формули. Какво има да преосмисляте като идея си нямате за нищо?