Заплатите в сферата на културата - на санитарния минимум

Творците напускали системата и се вливали в образованието
22
Заплатите в сферата на културата - на санитарния минимум
Снимка: БГНЕС

Ножицата се отваря прекалено много. Заплатите в сферата на културата са на санитарния минимум, а това демотивира и разрушава целия сектор.

Това каза пред БНР заместник-министърът на културата Виктор Стоянов и добави, че в областта на музеите и библиотеките има изключително текучество на кадри.

"Хората си заминават от нашата система и се вливат в образованието. Там преди години бяха поставени проблемите и беше направен план как тези проблеми със заплатите да бъдат решени. В момента има изключителен ръст на заплатите в образованието, а при нас са на санитарния минимум. Как да стимулираме родителите да записват децата си в училища по изкуства, когато този сектор е посочен като непрестижен", посочи Стоянов.

Той изтъкна, че екипът на Министерството на културата е от хора, които са от сектора, от гилдиите и не са просто администратори, а разбират "тъканта на проблемите" на излезлите през седмицата на протест дейци на културата.

"Ние сме били и от другата страна и знаем много добре къде са проблемите. ... Имаме амбиция да направим конкретни стъпки и да завещаем такъв план за действие през годините, за да могат тези проблеми да бъдат решени ефективно. ... Има стъпка нагоре, но трябва да се направи схема за постъпково увеличение през годините", каза зам.министърът.

Реформи трябва да се направят, но те не се правят без пари, заяви Стоянов подчерта, че МК работи "изключително добре с Комисията по култура в Народното събрание".

Той изрази увереност, че по начина, по който работи Министерството, няма да се стигне до връщане на пари в размерите, в които са връщани в предходни години.

"Ние признаваме, че в МК има липса на капацитет. Отговорностите ни малко изпреварват капацитета, който ни е даден. ... Нашата молба е отговорностите, които са заложени на МК, да бъдат подкрепени със съответните бройки и финансиране, за да направим прехода от изключително добрата база, която има България като културна структура, да я запазим и развием, за да може да стане част от европейския културен живот".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: заплатиКултура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въпрос: Защо няма млади?Отговор: Защото заплатите са унизително ниски.Колкото взимат чистачките, толкова и работещите в сферата на културата.
14
3
 
5
 
! Отговори
Карл Маркс преди 4 месеца
Културните, не ни говорете само за основните заплати!Моля, говорете за годишните си доходи!!Това е истината, нали искаме американски модел, демокрация!!
13
8
 
4
 
! Отговори
Еврогейец преди 4 месеца
780 лв брутна заплата ви е малко,така ли?
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
да преброим дендърмеристите (червено) и мъжете (зелено) които четат това.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега има два типа мъже - с тротинетки и с триони, всеки сам си прави избора. Тротинетката е по-опасна за живота, но джендърмерите си мислят че са готини така :)) Култористи - Култура ми Янко.
10
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз бих дал 2000 лв начална заплата на младите актриси, а след майчинство по 3000 лв. Мъже актьори обача няма, само джендърмери. За тях 1000 им е много, да работят мъжка работа.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За съжаление огромната част от хората в обществото имат нужда от халтура и чалга, а не от култура. Милионери са чалгарките, слафчувци и комици-халтураджии, а не истинските носители на култура.
8
5
 
15
 
! Отговори
Хора от културата преди 4 месеца
"Трябва да се направи схема за постъпково увеличение през годините". След години няма да има хора да работят в областта на културата. Не се ли увеличат ударно заплатите в сектора до 5 - 10 години няма да има нито театри, нито филхармонии, нито ансамбли и др. . А като ги няма тях няма да има нужда и от министерство на културата.
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да не ви трябва Хари Потър с източни изисквания, но правоправен член на ЕС? Търпението и скромността красят човека.
6
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пияниците от културата искат да пият по още едно, затова искат големи заплати.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не само в тая сфера са на санитарния минимум. Една част от сферата на културата поне взима високи заплати за които обикновения българин само може да мечтае. За другите сфери какво да кажем...
4
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Представете си един добър програмист, от старата школа да се изтъпани пред камерите и да кажа "дайте ми пари, интелектуалната ни дейност умира, без нас няма да има държава"! Не можете даже да си го представите, нали? Алкохолизираните театрали да се самоиздържат от пиесите си. Никой не им е длъжен!
3
7
 
10
 
! Отговори
Санитарния минимум преди 4 месеца
Цела България като държава е на санитарния минимум на абуригени те нищо че едни от най богатите фавилии в Европа са от Бъргария тия които обраха народа комунистите!
2
7
 
9
 
! Отговори
Много са! преди 4 месеца
Заплатите в сферата на културата - на санитарния минимум. . . . . Като им слушам на българските културни дейци изказванията по медиите се сещам за филма Мефисто с Брандауер и си мисля, че парите са им все още много!
1
3
 
3
 
! Отговори
Ив държавата на Начо преди 4 месеца
Също!