Петков: Българите не бива да се страхуват от еврото, трябва час по-скоро да го въведем

Целта на България за влизане в Еврозоната е 1 януари 2025 г
18 яну 2024 19:40, Нели Христова
274
Петков: Българите не бива да се страхуват от еврото, трябва час по-скоро да го въведем
Снимка: БГНЕС

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 г., обсъдиха на среща с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху премиерът акад. Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев и съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков, съобщиха от правителствения пресцентър.

Министър-председателят посочи, че председателят на Еврогрупата е добре запознат със ситуацията в България и напредъка на страната ни по изпълнението на Маастрихтските критерии. С изключение на критерия за инфлацията, страната ни отговаря на всички други условия. "Заключението на председателя на Еврогрупата беше ясно - ако успеем да покрием критерия за инфлацията, то тогава няма да имаме проблем с еврозоната", заяви акад. Денков. Министър-председателят припомни, че голяма част от инфлацията е привнесена отвън и контролът не е изцяло във възможностите на правителството.

"Оценката е изключително добра. Работим всички заедно за това 1 януари 2025 г. България да стане официално член на еврозоната“, каза след срещата министърът на финансите Асен Василев. Той отбеляза, че страната ни е достигнала дефицит от 2,2 % от БВП и това се оценява изключително високо. Министър Василев добави, че финалната преценка ще бъде през юни, когато излязат европейските доклади за конвергенция за 2024 г. При взимането на окончателното решение ще бъдат взети предвид данните за инфлацията в страната ни и през май. „Движението е много добро. Декември спадна под 5% по националната мярка за инфлация, докато в еврозоната инфлацията се повиши леко. Ще гледаме следващите няколко месеца как се развива това“, посочи министърът на финансите. Той допълни още, че за да сме готови и законодателно за влизане в еврозоната, е важно парламентът да приеме закона за Българската народна банка.

"Българите не бива да се страхуват от еврото, а трябва час по-скоро да го въведем, за да се радваме на още по-бърз икономически растеж", коментира съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Западът оттук нататък се бори за оцеляването си, брикс му отрязва достъп до евтини суровини. Двете им банки имат алтернатива -- развиващите се страни могат да вземат заеми от банката на брикс. Козовете им за някакво преимущество в производство на свръх бързи чипове отидоха на кино.
76
0
 
10
 
! Отговори
УМРЯХ ОТ СМЯХ преди 4 месеца
Да допълня коментари ми .Сделката с която Даниел Лорер е сключена с Жена която над 20 години ни пръцаше за Стикери за Винетки - всеки *** като мен плащаше 10 лева за една Лепенка на колата .Сега тази Жена слага пак Лепенки на Предното Стъкло на Колите - вече 15 лева - ЕКО и Преглед .
75
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо по времето на Цар Борис III България е имала една от най-стабилните валути по света? Банките са имали златни резерви. Нашите баби са си носили Златните Пендари на Гърдите. Къде отиде Златото на България? Ами СССР дойде Иззе земите на Българските Ковбой - селяните и ги вкара в колхозите! Иззе им златните пендари със златни монети и заедно с държавния златен резерв на Царска България - цялото Злато на България замина да позлати Третия Рим - Москва!
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И от какъв зор?
73
0
 
10
 
! Отговори
УМРЯХ ОТ СМЯХ преди 4 месеца
Целта Беше 1 - ви Януари 2023 . Целта беше да не приемат България в Еврозоната през тази Година . Целта беше на Мафията - ако имаш пари в Брой , как да отидеш да обмениш 1 милиард лева в КЕШ / По ясно - Правителството даде време Мафията да изпере Парите от Дрога , Убийства и Контрабанда - Пример за Пране на Пари - вижте Даниел Лорер - за 6 месеца купуваш имот за 300 000 евро и го продаваш за 3 000 000 евро . Мафията Пере Яко в Народното Събрание .
72
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изтъпанчване на мошениците. А какво стана с шенген ? -- нищо. Българите трябва да започнат да мислят с главите си за собствените си пари, а не след 1.01.2025 -- вай каква стана тя , всичко двойно по-скъпо !! Сваляне на мошениците след два месеца, ревизия на всички финасови сметки и срещу липсите -- имената и в затвора.
71
0
 
9
 
! Отговори
555 преди 4 месеца
Единствено Домуса е с по-наггла физиономия, но той ще плаща 100кг бело сега и да не го мислим. Има пари и няма да свърши като Поли Пантев, но поне ще се бръкне дълбоко е джоба. Като казах джоб, няма да е лошо и на него да му открият некой рак на панкреаса, като на Стив Джобс, за да разбер колко му струват парите...
70
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Три са държавите в света, които имат Гербове с три лъва - България, Дания и Великобритания. Великобритания е Кралство. Дания е Кралство. А защо Българското Кралство е унищожавано Три пъти? Първо от Византия. Втори път от Османската Империя. Трети път от Руската СССР Империя на Сталин!
69
0
 
14
 
! Отговори
Спеца преди 4 месеца
Как да им повярваш?Ами тия до сега само лъжат!
68
10
 
3
 
! Отговори
Рушлямисти бегайге преди 4 месеца
В Мацкфето да защитите вашите дрогари руските хомосексуалисти
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Петков вече не издържа от алчност
66
6
 
1
 
! Отговори
Киро Канадския преди 4 месеца
72 Ше ти сменя пола Рушлямисти
65
1
 
7
 
! Отговори
Дн.... ЕС бе Бг преди 4 месеца
Търкаме щото тъй ни нареди магарев .... не се сърдете ....обеща на кравите и евро атлантици те !!!!!
64
11
 
2
 
! Отговори
Киро Канадския преди 4 месеца
Рушлямисти стига кълняхте че клетвите ви ще ви застигнат вас
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
айдеее, след това сменета и герба на таз измислена държава, сложете некви дракончета или подобни рептилчета вместо тез убити лъвове...Цветовете на знамето също много наподобяват на руското, това е потресаващо, сменете го с нещо жълто, синичко, звездички некви сложете и да приключваме с тази скапана държава убита
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българските символи са: Името България! Българската Държава! Българската Азбука! Царска "Корона"! Българският "Герб" с трита Лъва! Българското знаме - Бяло, Зелено и Червено! Българската Банка с Българския Лев!. Едно време ние Българите създадохме Първата Златна Цивилизация - Варненската Цивилизация и нашите Родове създадоха Първата Банка - Златните Пендари - гердани на Гърдите на нашите Съпруги. И никой, ама никой няма право да докосне твоята съпруга - Банката иначе Бум, Бум, Бум...Бум!
61
1
 
13
 
! Отговори
Гледам преди 4 месеца
Грешки на природата в редица.
60
14
 
2
 
! Отговори
Таня преди 4 месеца
А дано. Надявам се на следващата нова година в баницата да поставяме монета от 1 евро :)
59
2
 
10
 
! Отговори
Отляво надясно преди 4 месеца
Психо, шушумига, непозната марионетка, немам думи.
58
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Киро трябва час по-скоро да го изметем.