Зам.-министър Запрянов призна: България няма защита от атака с балистични ракети

Системите ни са стари съветски, чакаме помощ от САЩ
Обновена: 23 яну 2024 08:52 | 23 яну 2024 08:46, Петър Бойчев
179
Зам.-министър Запрянов призна: България няма защита от атака с балистични ракети
Снимка БГНЕС

България на практика няма защита от атака с балистични ракети. Това призна пред Нова ТВ зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. 

Нашата военна делегация, водена от министър Тодор Тагарев, която посети САЩ този месец, е водила разговори за разполагане на системи за противовъздушна и противокорабна отбрана, уточни Запрянов. "Няма договор за разполагане на системи за ПВО, вървят такива разговори. Нашите системи са стари съветски системи и идва време да ги сменяме. Ние реално нямаме противоракетни системи и не можем да се борим с ракетни атаки. Заради това на Украйна беше даден "Пейтриът". Нашата цел е да се модернизираме, за да можем да се борим и с балистични ракети", каза зам.-министърът. 

Още по темата

Той обаче предположи, че България трудно ще се сдобие със системи "Пейтриът", защото производството им било малко и дори да бъдат поръчани сега, ще са налични след 8-9 години.

„Разговаряхме как САЩ могат да ни помогнат за системи за противовъздушна и противокорабна отбрана. Щатите са основният ни партньор в модернизацията на ВВС и Сухопътните войски. Няма договор за разполагане на системи за ПВО, вървят такива разговори. Имаме стари съветски системи и идва време да ги сменяме", поясни Запрянов.
 

Според него Балканите са уязвими, защото са стара зона на руски интерес. „Русия е последователна в действията си след 2008 г. - използва военна сила, за да завладява територии. Най-напред Грузия, след това Крим, сега Украйна”, каза Запрянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: САЩзащитаПВОракети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
13
 
! Отговори
Чичо Чеп преди 3 месеца
Това си ни е стратегия откакто сме в НАТО - съсипваме си армия и въоръжение и после - нямаме способности, да дойдат американците да ни пазят с военни бази! Обаче стане ли въпрос да пращаме хора в Червено море да громят хутите - първи сме!
59
4
 
12
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Кой ще напада България и защо?!нямаме газ,петрол,златото го грабят Дънди и без оръжие.При война цели ще са базите на САЩ у нас за който нищо не плащат и никой не знае какво оръжие има там.
58
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Че за , какво и е да има или сега Тагаренко пак му се привиждат врагове и гледа да извърти някоя далавера за сметка на българите
57
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тагарев, Бойко, Доган, Деменков и Киро подариха сичко на Украдина, те са виновни, че нямаме нищо.
56
4
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 3 месеца
Целта на САЩ с войната в Украйна е Европа да си даде оръжието на Украйна и и сега сащ да продава не качествените и скъпи оръжия на Европа,съюзници а?!
55
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И все пак, ако случайно нещо сме пропуснали да подарим на Украйна, моля Тагаранко да се вземе в ръце.
54
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България няма защита от атака дори и със снежни топки!
53
1
 
12
 
! Отговори
Ром"с преди 3 месеца
Това неговоо изказване ме навежда на две мисли ,едната Е -готвт ни ,че американците не могат да ни дадът защитни ситеми и това може да стане след 10 години,то най-добре е те самите да дойдат в У НАС и да си го внесат,типа военна база американска ,а трябва ли на таз база у нас,щото аз мисля че ще стане още по-лошо ,защото ще станем законна мишена..а тъй може и да ни се размине ..кой обръща внимание на детенце на 3-4 годики когато батковците се бият! И втората мисъл..нали сме в НАТО -защитени сме
52
3
 
24
 
! Отговори
КПСС БКП преди 3 месеца
България няма защита от нищо ! Всичко подарихме на украйна или съсипахме през последните 30 години ! Ние нямаме армия, нямаме оръжие и войници, но имаме стотици хрантутници генерали и полковници !!!
51
3
 
11
 
! Отговори
Чичо Чеп преди 3 месеца
Кое не е ясно? Нашите сме ги дали на украинците, сега за нас няма даже и на заем! Отделно сметката с "патриотите" е ясна - като ти изстрелят 100 ракети за 400-500млн., за да ги свалиш трябва да изстреляш 4 пъти повече, но 2 по-евтини ракети, т.е. 800млн.-1 млрд. ДОЛАРА! Паре нема действайте!
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 48. Дигай са и заличавай кво чакаш още не знам
49
7
 
20
 
! Отговори
Има тревожни сигнали преди 3 месеца
Че на срещата в САЩ предателя Тагарев е договорил въвличане на България в директен военен конфликт с Русия. Започва строеж на военна база на САЩ както и ще се разположат техни противовъздушни ракети както и военоморски сили. Ще има провокация от тяхна страна - ще взривят цивилен или военен обект и ще има жертви за да оправдаят започване на военни действия срещу русия.
48
2
 
7
 
! Отговори
геронтолог преди 3 месеца
Това беловласо старче на снимката става ли за военен?? Ако тича 20 метра ще получи инфаркт.
47
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Унищожете русия, без значение, как. Свят без тия ще е едно хубаво място. Всички да се вдигнем и да ги заличим гадовете мръсни.
46
2
 
2
 
! Отговори
Тоя вече преди 3 месеца
Не е ли генерал?
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 44. Тия назначени демократи не разбират от абсолютно нищо съм забелязъл. Нямат понятие от нищо.
44
3
 
21
 
! Отговори
НАРОДА преди 3 месеца
тогава защо ни бутате във война!
43
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какви Пейтриъти бе загубеняк,не виждаш че не вършат никаква работа в Киев.Руснаците поразяват каквото си поискат с най-обикновени безпилотници.Американското оръжие е скъпо и мноого некачествено
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 412. Въшки има Пейтриът
41
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 40 Не ъи се разбира руски фъфльо. Пиши на български.