Зам.-министър Запрянов призна: България няма защита от атака с балистични ракети

Системите ни са стари съветски, чакаме помощ от САЩ
Обновена: 23 яну 2024 08:52 | 23 яну 2024 08:46, Петър Бойчев
179
Зам.-министър Запрянов призна: България няма защита от атака с балистични ракети
Снимка БГНЕС

България на практика няма защита от атака с балистични ракети. Това призна пред Нова ТВ зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. 

Нашата военна делегация, водена от министър Тодор Тагарев, която посети САЩ този месец, е водила разговори за разполагане на системи за противовъздушна и противокорабна отбрана, уточни Запрянов. "Няма договор за разполагане на системи за ПВО, вървят такива разговори. Нашите системи са стари съветски системи и идва време да ги сменяме. Ние реално нямаме противоракетни системи и не можем да се борим с ракетни атаки. Заради това на Украйна беше даден "Пейтриът". Нашата цел е да се модернизираме, за да можем да се борим и с балистични ракети", каза зам.-министърът. 

Още по темата

Той обаче предположи, че България трудно ще се сдобие със системи "Пейтриът", защото производството им било малко и дори да бъдат поръчани сега, ще са налични след 8-9 години.

„Разговаряхме как САЩ могат да ни помогнат за системи за противовъздушна и противокорабна отбрана. Щатите са основният ни партньор в модернизацията на ВВС и Сухопътните войски. Няма договор за разполагане на системи за ПВО, вървят такива разговори. Имаме стари съветски системи и идва време да ги сменяме", поясни Запрянов.
 

Според него Балканите са уязвими, защото са стара зона на руски интерес. „Русия е последователна в действията си след 2008 г. - използва военна сила, за да завладява територии. Най-напред Грузия, след това Крим, сега Украйна”, каза Запрянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: САЩзащитаПВОракети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
9
 
10
 
! Отговори
История преди 3 месеца
Стига майтапи...поръчайте ги сега и след 3 месеца са тук...така искаха и проруските плюнчовци за Ф16...от днес за утре...Купете ги...рано или късно ще дойдат...в противен случай ...НИКОГА няма да дойдат...Поръчайте ги и мислете докато дойдат с какво да браним небето над БГ...
79
4
 
8
 
! Отговори
българина преди 3 месеца
ама разбира се 30 държави по 2 пр бвп всичко влиза в бвп на сащ. Всяка година като такса спокойствие, сиреч такса без Майдан
78
10
 
10
 
! Отговори
Банкеръ преди 3 месеца
България няма ракети и ПВО,но има съюзник Турция и ръководители продажници.Русия пък от своя страна има вземане даване с Турция и няма причина да не върне България на Турция в замяна на нещо.Все пак Руския цар е строг,но справедлив и не го интересува България.Нато и САЩ ще кажат оправяйте се,като в Кипър и ще чакаме пак дядо Иван 5 века.
77
6
 
13
 
! Отговори
българина преди 3 месеца
дадохме си ц300 и затова вече нямаме
76
4
 
7
 
! Отговори
българина преди 3 месеца
а защо само пейтриът системи понсвета много? а като нямаме защо изхарчихте 6 млрд за самолети които не пазят от нишо и 2 млрд за бронирани автобуси стракър?
75
3
 
7
 
! Отговори
toti преди 3 месеца
Ама що лъжете хората бе драги..малко ли са комплексите С-300 из цялата страна,а стрела М,осата и каде ти още други ,ама нямам ,а са стари и Съветски...все едно сега Русия сваля Украинските с Американски..??А що не кажеш ,нали сме в НАТО,колко и какви ТУрски има и от каде са за да ни помагат,нали сме с договор а...но,кой ли изобщо нас ни слага някаде да водим воени действия,най малко да ни напада !
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До dfada С Ц300 нищо не можеш да направиш срещу балистична ракета. Даже няма да разбереш откъде е дошла.
73
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕС и НАТО ще удържат ли разпада и тая година?
72
3
 
26
 
! Отговори
Tangra преди 3 месеца
Нагуши се целия американски военен комплекс.Хранят се от всички военни конфликти.Нато е само овце за доене.
71
5
 
23
 
! Отговори
dfada преди 3 месеца
а С-300 е с "отпаднала" необходимост.... Тагаренко в съда за измяна.
70
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Краварите нямат военна техника ! Техните оръжия са само за тероризъм !
69
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой ще ни атакува с балистични ракети и защо ?
68
5
 
19
 
! Отговори
Това е преди 3 месеца
България може да пострада единствено заради базите на САЩ у нас,те ще са мишени при евентуален конфликти,няма бази и чужди войски няма опастност.
67
5
 
3
 
! Отговори
НАТО преди 3 месеца
69 Що българските техни аналози по добри ли са?
66
8
 
18
 
! Отговори
Сандо преди 3 месеца
прехвалените Пейтриът ги видяхме в действие в Украйна, не остана ни една и пак не свалят балистични ракети, а цената Охооо Охоооо
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Джобните на Пеевски са колкото за един Пейтриът..
64
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ясно що Тагаренко беше в Щатите. Ще се купува Пейтриът на на чертеж явно. За сега само ще ни убеждават колко сме зле към ПВО и колко крещяща нужда имаме от него да сваляме лошите балистични ракети.
63
9
 
7
 
! Отговори
Да вземем парите преди 3 месеца
На Комунистите обрали България и на мафията и мутрите да си купим пейтрийти
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Зозо и ти ли ще ги платиш ,а?
61
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Небойте се. Генералите и полковниците, пък и всички останали шапкари с големите шкембета са наша сигурна защите срещу врага.